На Хмельниччині суд призупинив роботу університету імені Івана Огієнка

На Хмельниччині суд призупинив роботу університету імені Івана Огієнка

На Хмельниччині суд призупинив роботу університету імені Івана Огієнка
. Фото: Суспільне

Хмельницький окружний адміністративний суд призупинив діяльність Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Про це розповів ректор навчального закладу Сергій Копилов. За його словами, таке рішення суд ухвалив 11 листопада згідно з позовом головного управління держслужби з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області. У ньому йдеться про порушення вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки. Суспільне розбиралося у ситуації.

П'ятеро дверей у центральному корпусі університету імені Івана Огієнка переобладнані згідно з приписами пожежної перевірки, каже проректор з науково-педагогічної роботи Олег Рачковський: "Одним із пунктів припису було переобладнання дверей в сторону виходу". Додає: у корпусі фізико-математичного факультету встановили нову систему протипожежного захисту з виходом на пульт цілодобового спостереження у Хмельницькому. За його словами, у гуртожитку філологічного факультету також усунули недоліки протипожежної безпеки. Зокрема, встановили аварійне освітлення, демонтували вхідні перегородки та кишені освітлення на 2, 3, 5 поверхах.

34 порушення зафіксували під час позапланової перевірки університету працівники головного управління держслужби з надзвичайних ситуацій області, каже начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям відомства Сергій Яцух. На підставі даного акту головне управління звернулося до Хмельницького окружного адміністративного суду з позовною заявою.

У Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка є 8 навчальних корпусів і 6 гуртожитків, розповідає його ректор Сергій Копилов. Додає: кожен другий навчальний корпус, який використовується - це будівля початку 1900 років. "Є моменти, які самостійно університет вирішити без додаткового фінансування з боку засновника, міністерства освіти, на даний момент не може. Але ми упродовж липня – листопада цього року виправили переважну більшість порушень", - каже ректор.

Представник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка у суді Леся Гріх каже: "Судом при вирішенні і прийнятті даного рішення зазначено: згідно чинного законодавства України, якщо залишається неврегульованим одне порушення, то це створює загрозу та небезпеку для життя та здоров’я всіх працівників закладу освіти. Тому нині є рішення про повну зупинку роботи нашого університету. Університет ініціює позачергову перевірку працівниками ДСНС у Хмельницькій області із метою врегулювання ситуації, що склалася".

Рішення суду від 11 листопада ще не набрало законної сили. У керівництва університету є 30 днів на оскарження. Після перегляду судом апеляційної інстанції воно набере законної сили, говорить суддя-спікер Хмельницького обласного адміністративного суду Діана Гнап. Додає: у випадку усунення всіх порушень університет має можливість і право звернутись до ДСНС з заявою про усунення.

На початок