Фільм про буковинську Маланку: на промоцію стрічки виділили 1,5 мільйона гривень

Фільм про буковинську Маланку: на промоцію стрічки виділили 1,5 мільйона гривень

Фільм про буковинську Маланку: на промоцію стрічки виділили 1,5 мільйона гривень
. Світлина зі зйомок фільму. Джерело: Facebook/Pamfir

На поширення фільму про буковинську Маланку виділили майже півтора мільйона гривень з бюджету Чернівецької області. Сюжет драматичного фільму "Памфір" розвивається на фоні підготовки та святкування традиційної Маланки.

Про це йдеться в тендерній документації.

Фільм відзняли цьогоріч. Згідно з документацією, до кінострічки додадуть субтитри англійською та французькою мовами. Його планують представити на українських та міжнародних кінофестивалях. Перед стартом загальнонаціонального прокату відбудеться прем'єра в Чернівцях.

З обласного бюджету профінансували художній фільм про буковинську Маланку
Режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук на зйомках фільму "Памфір". Facebook/Pamfir

З костюмів та реквізиту фільму планують створити виставку для промоції фільму. Таким чином хочуть популяризувати буковинську Маланку в українському та світовому культурному просторі.

Головний герой, якого називають Памфір, живе на прикордонній території з Європейським Союзом. "Памфір" – це історія про хорошого сім’янина, якому доля дає випробування й він звертає з чесного шляху заради своєї сім’ї. Це біблійний сюжет про Авраама на тлі українського національного карнавалу Маланки.

З обласного бюджету профінансували художній фільм про буковинську Маланку
Світлина зі зйомок фільму. Facebook/Pamfir

Режисером фільму є Дмитро Сухолиткий-Собчук. Це його перший повнометражний фільм. Кінострічку знімали на понад десяти локаціях у Чернівецькій та Івано-Франківській областях з жовтня 2020 року. Зйомки завершили наприкінці березня цього року, зараз фільм на стадії постпродакшну.

Що відомо

  • Дмитро Сухолиткий-Собчуксценарист та режисер. Народився в Умані, жив та навчався в Чернівцях. Є режисером та сценаристом документального фільму "Красна Маланка". Попередня робота режисера, короткометражний фільм "Штангіст", отримала чотири Гран-прі на міжнародних кінофестивалях.
  • Створення фільму профінансували у Держкіно, виділивши більше як 21 мільйон гривень. Також фільм отримав підтримку УКФ на етапі препродакшну. Сценарій створювали у міжнародних сценарних майстернях в Італії та Чехії, а також на резиденції Каннського фестивалю. Кінострічку представили на кіноринку Venice Production Bridge під час 78-го Венеційського кінофестивалю.
  • Маланка — народне та церковне свято напередодні "старого" Нового року. Відзначення традиційної буковинської Маланки з обрядовим переодяганням у звірів та міфологічних персонажів характерне для прикордонних районів Чернівецької області.

Читайте також

"Ми будемо в масках, в яких — неважливо". На Буковині гуляє традиційна Маланка

На початок