Біля Катерининської церкви у Чернігові встановлять монумент пам'яті жертв Голодомору

Біля Катерининської церкви у Чернігові встановлять монумент пам'яті жертв Голодомору

Доповнено
Біля Катерининської церкви у Чернігові встановлять монумент пам'яті жертв Голодомору
. ФОТО: Суспільне Чернігів

У Чернігові неподалік Катерининської церкви біля пам'ятнику Борцям за волю і незалежність України планують встановити монумент жертвам Голодомору. Розпорядження щодо виділення грошей з бюджету дав Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на розширеній нараді у міськраді 23 листопада.

З його слів, наступного року відзначатиметься 90 річниця Голодомору, тому у місті треба облаштувати місце, де люди могли вшанувати пам'ять.

Раніше такі заходи проходили біля П'ятницької церкви у сквері Хмельницького, але на думку міського голови, встановлення "невеличкого акуратного" монументу біля пам'ятника Борцям за волю і незалежність України більш доречне.

«Треба передбачити на це невеличкі видатки, або перерозподілити кошти. Невеличкі-величкі, тобто необхідні видатки», — додав Владислав Атрошенко.

Чернігів єдиний обласний центр в Україні, який не має пам’ятного знаку жертвам Голодомору, розповів співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець.

Під час голодомору на Чернігівщині від голоду, за даними істориків, загинуло понад 230 тисяч людей.

"Те, що змогли дослідити історики, то це від 230 до 270 тисяч померлих від голоду. Це приблизно за рік. Для порівняння, що являє собою ця цифра, то візьмемо Другу світову війну. Якщо взяти Чернігівщині з 1941 по 1945 рік, то втрати цивільного населення під німецькою окупацією 127 тисяч, а втрати на фронтах 134 тисячі. Разом виходить 260 тисяч, тобто абсолютно співставні цифри", — говорить співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець.

Які варіанти пропонують чернігівці — у сюжеті:

Читайте також:

Фірма Атрошенка і Куліча хоче звести багатоповерхівку у центрі Чернігова

На початок