На Полтавщині майже півтора місяці до частини сіл Диканської громади не їздить приватний автобус

На Полтавщині майже півтора місяці до частини сіл Диканської громади не їздить приватний автобус

На Полтавщині майже півтора місяці до частини сіл Диканської громади не їздить приватний автобус
. Суспільне Полтава

Понад півтора місяці у Диканській громаді не курсу рейсовий автобус до восьми сіл, який їздив до обласного центру. Випускати приватний транспорт припинили тому, що маршрут збитковий, розповів Суспільному представник компанії-перевізника Максим Чередниченко. Надати компенсацію із бюджету громади зможуть лише на пільгові перевезення наступного року, якщо отримають відповідні розрахунки, повідомив Суспільному секретар селищної ради Олександр Олійник.

У Петро-Давидівку та ще сім сіл Диканської громади від початку жовтня не їздить рейсовий автобус.

"У мене чоловік має інвалідність, не бачить. Треба часто їздити в Полтаву, під очі робити уколи. Це раз або двічі на місяць треба везти його. Чим я повезу? Я нікого не найму", – каже жителька села Петро-Давидівка Ніна Безрученко.

До частини сіл Диканської громади не їздить приватний автобус
Зупинка громадського транспорту у селі Петро-Давидівка. Суспільне Полтава

Автобуси не відправляють на маршрут через збитковість та зменшення кількості пасажирів, каже представник компанії-перевізника.

"Я не знаю, з чим це пов’язано – чи з карантином, чи з тим, що студенти на дистанційному навчанні. Аналізу ми не проводили, де ділись пасажири, але їх немає. Друга причина у тому, що наша машина заправлялась газом метаном. У жовтні із 20 гривень він "злетів" до 32 гривень, буквально за одні вихідні. Цей маршрут на сьогодні став нерентабельним", – говорить представник компанії-перевізника Максим Чередниченко.

Раніше на маршрут щодня виїздило два приватні автобуси, каже жителька села Орданівка Олена Насонова.

"Мені часто треба, то йду на попутні. Ви знаєте, яке зараз у країні становище з COVID, попутні машини не хочуть брати людей. І безвихідь, просто безвихідь. У понеділок ходить автобус соціальний, він бере тільки тих, хто записується. З Орданівки – троє-четверо, з Чернещини – двоє, і так далі. А іншим що робити?" – розповідає жителька села Орданівка Олена Насонова.

Жителі села Диканської громади, до якого не їздить автобус, зустрілися з представником перевізника
Зустріч жителів із представником перевізника та працівниками селищної ради. Суспільне Полтава

"Частково ми проблему вирішили. Запустили так званий "соціальний автобус". Це комунальний автобус, який возить безкоштовно людей. Звісно, це не покриває всі потреби, але хоча б щось", – каже секретар Диканської селищної ради Олександр Олійник.

Із бюджету громади перевізникові можуть компенсувати гроші лише за проїзд пільговиків, каже секретар селищної ради. Це щонайшвидше наступного року.

"Це приватний перевізник, ми не можемо йому просто так давати гроші. Тому єдиний наш важіль впливу на цю ситуацію – це надання йому компенсації за пільгові перевезення. Якщо депутати підтримають, прийметься програма компенсації пільгового перевезення. Це дозволить підвищити рентабельність маршруту", – додає Олександр Олійник.

На Полтавщині майже півтора місяці до частини сіл Диканської громади не їздить приватний автобус
Вулиця села Петро-Давидівка. Суспільне Полтава

"Можна й пільгове чи ще якесь, але це все затягнеться. Треба розбити маршрут, перезатвердити. Це питання не вирішиться за один-два дні. Людям треба їхати вже зараз. Піднімати ціну на квитки було запропоновано, але це також не варіант. Як тільки одне з озвучених рішень буде ухвалене, ми готові виїжджати", – розповідає представник компанії-перевізника Максим Чередниченко.

За словами жительки Орданівки Олени Насонової, аби відновити курсування приватного транспорту, жителі громади написали звернення у селищну раду. Його мають розглянути 23 листопада на сесії.

На початок