Чоловіча збірна України вперше в історії виграла командний чемпіонат Європи з шахів

Чоловіча збірна України вперше в історії виграла командний чемпіонат Європи з шахів

Чоловіча збірна України вперше в історії виграла командний чемпіонат Європи з шахів
. ECU Press

Українці були чинними віцечемпіонами континенту, але ще жодного разу не здобували "золото".

У словенському Чатежі завершився командний чемпіонат Європи з шахів. У ньому брали участь і чоловіча, і жіноча збірні України, і для перших відкритий турнір завершився перемогою.

У жіночих змаганнях команда зупинилася за крок до медалей і посіла в підсумку четверте місце.

Як виступили українці

Чоловіча команда виступала в складі Антона Коробова, Андрія Волокитіна, Юрія Кузубова, Кирила Шевченка та Володимира Онищука.

Українські шахісти заробили в сумі 14 очок, здобувши п'ять перемог і чотири нічиї. Команда не зазнала жодної поразки. Стільки ж балів набрала Франція, проте українці виявилися кращими за додатковими показниками. У французів було більше перемог – сім, але вони мали й дві поразки та завершили змагання зі "сріблом". "Бронзу" здобула Польща.

Це перша перемога чоловічої збірної України на командному чемпіонаті Європи в історії. Раніше максимумом було друге місце: в 1992 і 2019 роках.

Крім того, Андрій Волокитін додатково завоював особисте "золото" на другій дошці.

Читайте також: Українець Анікеєв вдруге поспіль став чемпіоном Європи з шашок-64

Жіночу команду України представляли Анна Музичук, Анна Ушеніна, Юлія Осьмак, Наталя Букса, Інна Гапоненко та Наталя Жукова.

Гравчині набрали 12 очок. Вони також мали на рахунку п'ять перемог, але припустилися двох поразок і двічи зіграли в нічию. Шахістки також заробили однакову кількість очок із іншою збірною – Азербайджаном, проте в цьому випадку додаткові показники були не на користь українок. Чемпіонками стали росіянки, а Грузія посіла друге місце.

Таким чином українки другий чемпіонат Європи поспіль лишилися без медалі. Востаннє вони були в призерках у 2017 році: тоді здобули "бронзу". А в 1992 і 2013 роках жіноча збірна України була чемпіонкою континентальної першості.

Що відомо

  • Жіноча збірна України мала вищий рейтинг за чоловічу та була четвертою командою турніру з 31, тоді як чоловіча – сьомою серез 39.
  • Україна посідає п'яте місце за кількістю нагород на командних чемпіонатах Європи у відкритому турнірі. Тепер збірна має п'ять медалей за всю історію участі в змаганнях: одне "золото" та по два "срібла" й "бронзи".
  • Жіноча команда України – друга за цим показником та поступається лише Росії. У жінок також п'ять медалей: два "золота", одне "срібло" й дві "бронзи".
На початок