Олімпійський басейн у Рівному: місто виділило гроші на проєкт. Що відомо про наміри

Олімпійський басейн у Рівному: місто виділило гроші на проєкт. Що відомо про наміри

Ексклюзивно
Олімпійський басейн у Рівному: місто виділило гроші на проєкт. Що відомо про наміри
. Проєкт басейну у Рівному. / Facebook Misha Romanchuk

Рівне може стати другим містом в Україні після Дніпра, де збудують 50-метровий басейн. 18 листопада на сесії депутати міської ради виділили 5,9 млн гривень на розробку проєктно-кошторисної документації з реконструкції будівлі спортшколи №2. Вона передбачає будівництво басейну з олімпійськими параметрами.

"Реконструкція спортшколи №2 у Рівному", яка передбачає будівництво 50-метрового басейну – серед 15 проєктів-учасників, поданих на участь у програмі "Велике будівництво" 2022 року. Про це у Facebook ще 28 жовтня повідомляв голова ОДА Віталій Коваль.

Щоб зробити реконструкцію спортшколи за державні кошти, з міського бюджету мають профінансувати виготовлення проєктно-кошторисної документації. Її вартість 5,9 мільйона гривень.

Олімпійський басейн у Рівному
Проєкт реконструкції будівлі СДЮСШОР № 2 в м. Рівне. Facebook Віталія Коваля

Під час розгляду цього питання на сесії Рівнеради 18 листопада до депутатів звернулась мати дворазового призера літньої Олімпіади в Токіо Михайла Романчука Олена.

"Коли дитина досягає такого рівня у 12-13 років, постає питання: як бути далі. Тому що плавати у 25-метровому басейні – це все одно, що в дев'ятому класі вивчати математику за четвертий. Сім'я приймає рішення відправляти дитину на збори. Дитина їде, сім'я має фінансові витрати. І що ми маємо: дитина, яка має жити в сім'ї – вона живе не вдома", – розповіла Олена Романчук.

Після обговорень депутати одноголосно підтримали виділення 5,9 мільйона гривень на проєктно-кошторисну документацію. Після прийняття цього рішення головний архітектор Рівного Дмитро Котляров в етері "Сьогодні. Головне" на Суспільному пояснив, що на сесії обговорювали не потребу будівництва 50-метрового басейну у Рівному, а те, яким саме він має бути.

Олімпійський басейн у Рівному
Перший ескіз з десятьма доріжками і добудовою спортшколи № 2, наданий Дмитром Котляровим. Ескіз, наданий Дмитром Котляровим

"Було запрезентовано ескізний проєкт з десятьма доріжками, трибунами, різними допоміжними приміщеннями. Це досить потужний комплекс, вартість якого орієнтовно 500-600 мільйонів гривень. Але в результаті зійшлися на тому, що ключове для нас – не грандіозний комплекс, а все-таки 50-метрова вода. Тому домовилися, що не буде чогось великого. І це треба максимально швидко зробити", – зазначив Дмитро Котляров.

Олімпійський басейн у Рівному
Підкоригований ескіз реконструкції спортшколи № 2, наданий Дмитром Котляровим. Ескіз басейну, наданий Дмитром Котляровим

Про те, що реконструкцію спортшколи №2 у Рівному подали на "Велике будівництво" 2022 року, голова обласної державної адміністрації Віталій Коваль на сторінці у Facebook повідомив 28 жовтня. Тендер на виготовлення проєкту оголосили ще до того, як на це виділили гроші і усе це відбулося без жодних попередніх обговорень із громадою, наголосила членкиня міськвиконкому Олена Пінчук.

"Державні кошти – це наші з вами податки й очевидно, що громада міста має право впливати на рішення, який об’єкт буде профінансований в наступному році. Я, як членкиня міськвиконкому, як рівнянка, не знаю, звідки цей об’єкт взявся в цьому переліку "Великого будівництва". Зважаючи, що в нас є спорткомплекс на Макарова, де в другій черзі має бути басейн, як я розумію. Є незавершений "Авангард", – зауважила Олена Пінчук.

Подання проєкту реконструкції спортшколи на Коновальця, 17 ініціювала директорка СДЮШОР № 2 і депутатка Рівнеради Анна Хлістунова-Шарпар. Потребу вона пояснила тим, що за 33 роки у закладі, де тренувався олімпієць Михайло Романчук, не робили капітального ремонту і навіть не замінювали плитку.

Рівнерада виділила гроші на проєкт школи з олімпійським басейном
Фото Facebook Віталія Коваля

"Михайло Романчук привіз не одну, а одразу дві медалі. І привіз їх не в Дніпро, а в Рівне. Тому питання, чому саме в Рівному має з’явитися 50-метровий басейн, важко навіть розглядати. І плюс участі проєкту у "Великому будівництві" – те, що не тільки побудуємо 50-метровий басейн, але й зробимо капітальний ремонт старої школи. На це потрібно 30 мільйонів гривень і якщо в міському бюджеті не зможуть знайти таку суму, то ми просто зобов’язані все зробити для того, щоб увійти в програму "Велике будівництво", – аргументувала Анна Хлістунова-Шарпар.

До озвучених 30 мільйонів головний архітектор міста Дмитро Котляров попередньо додає 80 мільйонів гривень. Саме стільки, на його думку, може коштувати добудова 50-тиметрового басейну.

"Загальне бачення по реконструкції є, проєкт буде менший. Якщо по-правильному, то це треба було робити ще шість місяців тому. Тому часу просто обмаль, а облдержадміністрація подала проєкт і оголосила тендер на виготовлення проєктно-кошторисної документації, щоб виграти час. Тому що проведення тендеру – це процедура, яка займає певний час. І вони це зробили на випередження", – резюмував Дмитро Котляров.

Також головний архітектор міста припустив, що в Рівному навряд чи є фірма, яка б взялася за будівництво такого об'єкту. Він сподівається, що участь у тендері братимуть фахівці з усієї України, які знають, як проєктувати великогабаритні басейни. Сам аукціон на майданчику "ProZorro" відбудеться 22 листопада.

Що відомо

  • Дворазовий призер літньої Олімпіади в Токіо, плавець Михайло Романчук 28 жовтня звернувся до міського голови Рівного та голови Рівненської облдержадміністрації із проханням збудувати у місті олімпійський 50-метровий басейн.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок