У Чернігові впровадять систему автоматизованої оплати паркування: 120 паркомісць стануть платними

У Чернігові впровадять систему автоматизованої оплати паркування: 120 паркомісць стануть платними

У Чернігові впровадять систему автоматизованої оплати паркування: 120 паркомісць стануть платними
. ФОТО: Суспільне Чернігів

У центрі Чернігова стане менше безкоштовних місць для паркування. 18 листопада виконавчий комітет міської ради надав дозвіл КП “Паркування та ринок” укласти договір з оператором “Чернігівською транспортною компанією” про впровадження системи автоматизованої оплати вартості послуг з паркування.

Загалом 120 паркомісць в центрі міста стануть платними, а в перспективі їх буде до тисячі. Згідно з договором оператор має інвестувати 6 мільйонів гривень на встановлення паркоматів та програмного забезпечення, а інспектори з паркування зможуть перевіряти оплату за парковку і штрафувати водіїв, які не сплатили.

З грудня, щоб залишити свою автівку на вулиці Ремісничій у Чернігові – треба буде сплатити 10 гривень за годину.

За рішенням виконавчого комітету комунальне підприємство “Паркування та ринок” отримало дозвіл укласти договір з “Чернігівською транспортною компанією” про встановлення паркоматів і запровадження автоматизованої оплати за парковку.

"Ми, як інвестор, інвестуємо в розбудову транспортної інфраструктури міста Чернігова, розмір інвестицій 6 мільйонів гривень, за ці кошти будуть придбані паркомати, буде впроваджена автоматизована система, яка дасть можливість розраховуватись за паркування як готівкою так і безготівковою формою оплати", – сказав директор ТОВ “Чернігівська транспортна компанія” Артем Тарасенко.
Артем Тарасенко
Артем Тарасенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Загалом платними стануть 120 паркомісць в центрі міста. Це 6 майданчиків у центрі міста:

  • паркомісця біля бізнес-центру на Проспекті перемоги 93 та 95;
  • на проспекті Миру від Проспекту Перемоги до Красної Площі;
  • на вулиці Кирпоноса від проспекту Перемоги до вулиці Коцюбинського;
  • на вулиці Ремісничій від проспекту Перемоги до вулиці Коцюбинського;
  • в’їзд до Чернігова на Валу біля Катерининської церкви;
  • від філармонійного центру до Красної площі.

Тариф на паркування у Чернігові – 10 гривень за годину. З цих коштів, згідно з договором 70% йде оператору, “Чернігівській транспортній компанії”, 30% отримуватиме комунальне підприємство. За словами правозахисника Олександра Гашпара, в інших містах України оператора обирають на відкритому конкурсі.

"З 2016 року на сайті міської ради оприлюднено проект регуляторного акту “Про порядок визначення оператора паркувальних майданчиків”, але, на жаль за ці 5 років цей проєкт рішення так і не був прийнятий ЧМР. І відповідно, коли в інших містах відбувається конкурс інвестиційний. Натомість у нас вийшло так, що “Паркування і ринок” в ручному керуванні обрала оператора паркувальних майданчиків відому в Чернігові “Чернігівську транспортну компанію”.
Олександр Гашпар
Олександр Гашпар. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами начальника комунального підприємства "Паркування та ринок" Миколи Гоголя, альтернативи при виборі оператора міська рада не мала.

"Якщо прийде другий якийсь оператор – будемо розглядати це питання. Було одне підприємство, яке прийшло показало свою презентацію і на цьому все. Було друге підприємство київське, яке показало свою презентацію і на цьому все".

За його словами, це пілотний проект. В перспективі в них 1000 платних паркомісць по місту.

Згідно з цим договором комунальні інспектори з паркування зможуть відстежувати, хто не заплатив за парковку, і штрафувати водіїв у 20-кратному розмірі, а це 200 гривень.

"Коли інспектор підходить до майданчику для паркування, у свій планшет вводить номер ТЗ, в нього з’являється повідомлення чи оплачена вартість паркування чи не сплачена. Якщо не сплачено – робиться фото-відео фіксація 10 хвилин чекається, згідно законів України ми маємо право на стоянку протягом 10 хвилин, і якщо оплата не надійшла - виписується повідомлення", – пояснив директор ТОВ “Чернігівська транспортна компанія” Артем Тарасенко.

Подробиці — у сюжеті:

Читайте також:

У Чернігові для ремонту водопроводу майже на два місяці перекриють перехрестя біля ринку «Нива»

На початок