У Рівному відсторонена вихователька прийшла в садок з "групою підтримки". Що відомо про конфлікт

У Рівному відсторонена вихователька прийшла в садок з "групою підтримки". Що відомо про конфлікт

Ексклюзивно
У Рівному відсторонена вихователька прийшла в садок з "групою підтримки". Що відомо про конфлікт
. зліва – кадр з відео Ірини Кухарчук, справа – завідувачка дитсадка, жінка під час інтерв'ю плакала/Суспільне Рівне

У Рівному вихователька дитячого садка "Вишенька", яку через відсутність щеплень проти коронавірусу відсторонили, впродовж двох днів блокувала роботу закладу. Про це Суспільному розповіла директорка дитсадка Ірина Кухарчук. У понеділок, 15 листопада, та наступного дня в заклад відсторонена вихователька приходила разом з групою чоловіків, які вимагали допустити жінку до роботи. Директорки викликала поліцію.

Директорка рівненського дитячого садка "Вишенька" Ірина Кухарчук розповіла Суспільному: з усіх працівників їхнього закладу щеплення від коронавірусу не отримала одна вихователька. У понеділок, 15 листопада, вона прийшла до дитсадка, аби отримати документи про відсторонення.

"Вона дуже швидко зайшла і за нею чоловіки. Ми, жінки, не змогли з ними боротися, було страшно, бо один був такої потужної тілобудови, і вони були агресивно налаштовані. Сказали, що вони громадяни України. Я їх попросила вийти, адже "червона" зона, а вони сказали, що це не надзвичайний стан", – розповіла Ірина Кухарчук.

Вона додала, що на питання про мету візиту ті відповідали, що прийшли захищати відсторонену виховательку Галину Харченко.

У Рівному два вихователька блокувала дитсадок через її відсторонення. Що про це відомо
На фото Ірина Кухарчук. Суспільне Рівне

Директорка надала Суспільному відео, на якому троє чоловіків разом з відстороненою вихователькою знаходяться в холі.

Зі слів Ірини Кухарчук, покидати заклад, надягати маски та бахіли вони відмовилися. На місце керівництво дитсадка викликало поліцію, перемовини з присутніми тривали понад чотири години.

"Робота закладу була заблокована. На прогулянку діти не вийшли, бо ці люди пішли з закладу без п'ятнадцяти шість. Діти налякані були, вони ж все це чули ", – сказала очільниця закладу.

У Рівному два вихователька блокувала дитсадок через її відсторонення. Що про це відомо
Суспільне Рівне

У вівторок, 16 листопада, відсторонена вихователька Галина Харченко знову прийшла до дитсадка. Під час спілкування з директоркою в її кабінеті між ними виникла штовханина.

"То взагалі був треш: я взялася за ручку, розвертаюся, Галина Олексіївна в мене за спиною, накриває мою руку, ледь мене не душила і виштовхує мене в коридор. Почалася штовханина, в мене був шок. Вискочила завгосп, почала нас розбороняти, то отримала кулаком під око", – зазначила Ірина Кухарчук.

Після цього, додає директорка, вихователька вирвалась та побігла до дверей, об які вдарилась.

"Кухар підійшла, коли вже все заспокоїлося і каже, що Галина Олексієвна сіла на крісло, і отак себе пальцями подерла. Галину Олексіївну ніхто не дряпав, не бив, не зачиняв", – сказала директорка садка.

У Рівному два вихователька блокувала дитсадок через її відсторонення. Що про це відомо
Скріншот відео, надананого Іриною Кухарчук

Суспільне звернулося за коментарем до відстороненої виховательки Галини Харченко. Свою позицію вона погодилася озвучити лише телефоном.

"На жаль, з погіршенням фізичного стану здоров’я, я не можу з вами зустрітися, тому, що вчора мене побила завідуюча та її родичі, які працюють в дитячому садочку. Відкрили кримінальне провадження по факту побиття мене групою осіб, і я не можу розголошувати вам деталі, оскільки ведеться слідство і справа буде передана до суду", – сказала Галина Харченко.

Відповідати на додаткові питання вихователька відмовилася. Також журналісти зателефонували одному із чоловіків, який фігурує на відео – рівнянину Роману Степановичу.

"Дивлячись на ситуацію, що відбувається, я піду відстоювати інтереси й інших рівнян. Тому що я вважаю, що це дуже негативна ситуація. Наприклад, як з цією жінкою, залишити її без роботи, щоб вона з голоду вмерла, це такий порятунок від ковіду?", – сказав Роман Степанович.

Як розповів керівник управління освіти Рівного Богдан Турович, чоловіки, які були присутні у дитячому садку "Вишенька", навідувалися і в інші навчальні заклади.

"Було дане доручення повідомити усіх наших директорів про послідовність дій, якщо будуть подібні факти мати місце. Перше, я так розумію, завдання цих людей, спровокувати на агресію. Тобто не піддаватися на провокації. Друге – викликати поліцію, повідомити управління освіти, і третє – вести відеозйомку. Будемо далі дивитися, якщо події будуть розвиватися так, тоді нам доведеться розглядати варіант охорони", – зазначив Богдан Турович.

Ірина Кухарчук сказала, що просить допомоги у всіх, аби поліції надали повноваження.

"Нас багато, шкіл, садочків, можливо, вживуть якихось заходів на наш захист. Бо тривожна кнопка – це не вихід, це та сама патрульна. Вони приїхали, приїхала дитина і захищає мене своїми грудьми. Але вони ж безправні, вони не можуть ні доторкнутися до них, лише проводять роз'яснювальну роботу", – каже директорка дитсадка "Вишенька".

На чоловіків, які перебували в дитсадку, патрульні склали постанови через відсутність масок. За інформацією речниці Нацполіції області Марії Юстицької, за фактами нанесення легких тілесних ушкоджень відкрили три кримінальні провадження. В поліції отримали заяви як від працівників закладу, так і від відстороненої виховательки.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок