У Харківській ОДА прокоментували загрозу припинення транзиту газу з РФ для Вовчанська

У Харківській ОДА прокоментували загрозу припинення транзиту газу з РФ для Вовчанська

У Харківській ОДА прокоментували загрозу припинення транзиту газу з РФ для Вовчанська
. Суспільне Харків

Якщо Російська Федерація припинить транзит газу через Україну після запуску "Північного потоку-2", в облдержадміністрації розглядають три варіанти забезпечення теплом прикордонного Вовчанська.

Про це Суспільному розповів Сергій Магдисюк, директор Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації.

За його словами, у разі припинення подачі газу об'єкти соціальної інфраструктури перейдуть на альтернативні види палива, у будинках посилять роботу електромереж.

"Ми декілька років займалися цим питанням. Ми всю соцсферу — садки, школи, лікарні, будинки культури — поставили за бюджетні кошти альтернативні котельні — на пелетах або брикетах. Тож маємо можливість не зупиняти роботу цих закладів й швидко перевести їх на альтернативні джерела", — сказав Магдисюк.

"Також ми виділяли кошти з обласного бюджету. Там, де багатоквартирний житловий фонд, робили посилення вводів електропостачання. Ми надали можливість людям, якщо буде припинено постачання газу, щоб вони змогли ввімкнути опалювальні прилади, електричні печі, щоб обігріватися і готувати їжу", — сказав очільник профільного департаменту.

Скільки коштів на це направляли, директор департаменту не уточнив.

"І третє — ми розробили й затвердили план регулювання на випадок такої ситуації. Це розгортання пунктів обігріву з підвезенням усіх першочергових речей, щоб забезпечити людей їжею, теплом й усім необхідним", — сказав Магдисюк.

Що відомо

  • Близько 12 тисяч людей з Вовчанська та навколишніх населених пунктів можуть лишитися без газопостачання, оскільки котельні напряму під'єднані до російського газопроводу.
  • 1 жовтня російський "Газпром" припинив транспортування газу до Угорщини через територію України.
  • Як повідомив Оператор газотранспортної системи України 16 листопада, прикордонне місто Вовчанськ у Харківській області — серед п'яти міст України, що перебувають під загрозою втрати газопостачання у разі запуску газогону "Північний потік-2" та зменшення обсягів транзиту газу з Росії через Україну.
На початок