"єМалятко": в пологових будинках Закарпаття в електронному режимі оформлюватимуть 9 послуг

"єМалятко": в пологових будинках Закарпаття в електронному режимі оформлюватимуть 9 послуг

"єМалятко": в пологових будинках Закарпаття в електронному режимі оформлюватимуть 9 послуг
. Суспільне Закарпаття

Всі 11 пологових будинків Закарпаття працюватимуть з електронною системою "єМалятко". Вона передбачає, що породіллі зможуть отримати необхідні документи для себе і дитини безпосередньо в пологовому: оформити свідоцтво про народження, реєстрацію проживання, допомогу на дитину та інші послуги. Про це розповів заступник голова ОДА з питань цифрового розвитку Олександр Пацкан.

Ужгородський пологовий — один із 11 на Закарпатті, де запроваджують систему "єМалятко". В електронному режимі лише за однією заявою тут оформлюватимуть до 9 державних послуг.

На огляд з Ужгородського району приїхала Мар’яна. Каже: така ідея їй подобається. "Я думаю, що в електронній формі набагато простіше, легше і зручніше це робити, чим ходити, бігати і чекати в черзі", — сказала вона.

Мирослава Куцин із Тячівщини має народжувати наприкінці листопада. Сподівається також скористатися системою "єМалятко". "Це полегшить процес тим, що не треба нікуди бігати. Буде краще у 100 разів. Час економить, — сказала Мирослава.

9 послуг: 2 базові, решта — на вибір батьків

Раніше для реєстрації дитини породіллі отримували медичне свідоцтво і зверталися до органів РАЦСу. Тепер документи можна отримати у самому пологовому. Для цього працівники пройшли онлайн-навчання. Зробила це й адміністраторка з надання послуг "єМалятко" Мар’яна Попадич. Розповідає, усі послуги надаватимуться безкоштовно.

"єМалятко": в пологових будинках Закарпаття в електронному режимі оформлюватимуть 9 послуг
Суспільне Закарпаття

"При народженні дитина отримує медичний висновок. Ми реєструємо дитину та визначаємо походження дитини, — пояснила Мар’яна Попадич. — Це є дві базові обов’язкові послуги по "єМалятку". Також батьки на вибір можуть обрати додаткові 7 послуг: це призначення допомоги при народженні, реєстрація в Єдиному державному реєстрі платників податків, присвоєння дитині унікального номеру в демографічному реєстрі. Ну і решта послуг на вибір батьків. Як мамочка набереться сил після пологів, вона може спускатися сюди і ми надамо їй цю послугу".

Адміністраторка каже: оформлювати документи в системі "єМалятко" планує почати наступного тижня після отримання необхідної техніки. Поки що це робить у тестовому режимі.

Закарпаття почало надавати послуги одним із перших на Україні

Загалом обладнання очікують не тільки у цьому пологовому, а й в інших на Закарпатті — повідомив заступник голови ОДА з питань цифрового розвитку Олександр Пацкан.

"Уже зараз ведуться перемовини, як його маємо доставити до Закарпаття, — розповів він. — Це йдуть комп’ютери, які будуть спеціально обладнані, щоб консультанти могли надавати правильно послуги. З дня на день має бути, тому що ми, за моєю інформацією, одні з перших в Україні, які мають цю послугу в усіх пологових будинках Закарпаття. Хуст запустився, Мукачево, є вже деякі пологові будинки, де вже це активно впроваджується. Найбільше послуг дає Мукачівський пологовий будинок".

Через "єМалятко" можна також вносити дані про дитину до Реєстру пацієнтів, аби підписати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем, а ще — отримати допомогу для багатодітних сімей. Загалом для оформлення будь-якої з 9 послуг, каже адміністраторка, крім медичного висновку, треба взяти паспорт. Заповнення заяви триває близько пів години. Забрати готовий пакет паперових документів можна у пологовому будинку впродовж одного робочого дня.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок