Виключення з "зеленого" списку ЄС. Які країни Європи пускають українців

Виключення з "зеленого" списку ЄС. Які країни Європи пускають українців

Виключення з "зеленого" списку ЄС. Які країни Європи пускають українців
. Associated Press

Станом на 10 листопада 8 європейських країн — Бельгія, Данія, Австрія, Чехія, Нідерланди, Хорватія, Естонія і Кіпр — повідомили про готовність приймати у себе українців, попри вилучення України із “зеленої” зони Євросоюзу. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Міністр нагадав, що правила в'їзду до кожної із цих країн треба уточнювати у Консульській службі України. Зокрема, Кіпр став першою країною ЄС, яка зберегла можливість в’їзду для українців. Умови: повна вакцинація або негативні тести (до і після прибуття).

Які країни пускають українців після виключення із "зеленого" списку ЄС
Виключення з "зеленого" списку ЄС. Які країни Європи пускають українців. Ілюстративне фото: unplash

Після Кіпру, Хорватія вирішила не закривати свої кордони для українців. Умови подорожей Хорватією для українців не змінилися. Потрібен негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше 72 годин до перетину хорватського кордону, або швидкий тест на антиген, зроблений не пізніше 48 годин до перетину кордону.

Також до Хорватії можна потрапити із сертифікатом про щеплення, дозволений в'їзд і з медичною довідкою про те, що людина одужала від COVID-19 і отримала одну дозу вакцини протягом 8 місяців від зараження вірусом. Можна також продемонструвати позитивний результат ПЛР-тесту або швидкого тесту на антиген, що підтверджує, що особа одужала від коронавірусу або довідку про одужання від COVID-19, видану лікарем.

Якщо цих документів немає, доведеться пробути на самоізоляції 10 днів або пройти тести вже на території Хорватії. Діти до 12 років звільняються від обов’язку тестування, якщо подорожують з батьками/опікунами, які мають негативний результат ПЛР-тест, швидкий тест на антиген чи підтвердження лікаря, що особа хворіла на COVID-19, пояснює умови в'їзду до Хорватії МЗС.

Виключення з "зеленого" списку ЄС. Які країни Європи пускають українців
Умови в'їзду до Хорватії не змінилися. AP

Естонія також зберегла всі можливості подорожей для громадян, які пройшли повну вакцинацію. За інформацією МЗС, в Естонію з України дозволено в'їзд із будь-якою метою для осіб, які пройшли повний курс вакцинації: Comirnaty (BioNTech/Pfizer), AztraZeneca/Vaxzevria/Covis проти COVID-19.

Усі громадяни третіх країн не із "зеленого списку" (серед них і українці), які не пройшли повний курс вакцинації та прибувають до Естонії для роботи, навчання або на підставі спеціального дозволу, мають за 72 години до в'їзду зробити ПЛР-тест або за 48 годин – експрес-тест на антитіла. Вони також мають відбути 10-денну самоізоляцію.

Виключення з "зеленого" списку ЄС. Які країни Європи пускають українців
Українців пускають до Естонії за умови проходження 10-денної ізоляції. AP

Після вилучення України із “зеленого списку” ЄС для українців змінилися правила в'їзду в Данію. Для Данії Україна відтепер належить до списку країн з дуже високим ризиком інфікування COVID-19.

“Якщо іноземці в’їжджають в Данію з країни третьої категорії (з дуже високим ризиком інфікування COVID-19), їм потрібно додатково підтвердити одужання від COVID-19 або повну вакцинацію від COVID-19 вакциною, схваленою Європейським агентством з лікарських засобів (Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Janssen/Johnson & Johnson, Spikevax/Moderna та Vaxzevria/Oxford–AstraZeneca — ред.)”, — йдеться у повідомленні посольства країни.

Виключення з "зеленого" списку ЄС. Які країни Європи пускають українців
Виключення з "зеленого" списку ЄС. Які країни Європи пускають українців. Ілюстративне фото, Unsplash

В іншому випадку українці повинні зробити тест на COVID-19 протягом 24 годин після прибуття до Данії та самоізолюватися без зайвого зволікання на 10 днів. Вимоги щодо тестування на COVID-19 після прибуття до Данії не стосуються дітей віком до 15 років.

Австрія також не забороняла в’їзд вакцинованим українцям за умови, якщо останнє щеплення було зроблене більше ніж за 14 днів до в’їзду, а повний курс — не пізніше ніж 270 днів тому. Австрія визнає вакцини BioNtech/Pfizer; AstraZeneca; Janssen від Johnson & Johnson; Moderna; CoronaVac.

Виключення з "зеленого" списку ЄС. Які країни Європи пускають українців
Австрія не забороняла в'їзд вакцинованим українцям. АР

Чехія залишила для українців умови вільного в'їзду за наявності вакцинації. Щоб потрапити до країни треба пройти повний курс щеплення вакцинами Vaxzevria від AstraZeneca, Spikevax від Moderna, Comirnaty від Pfizer/BioNTech, Janssen або Covishield за умови, що після вакцинації другою дозою минуло щонайменше 14 днів.

Підтвердити вакцинацію можна українським міжнародним СOVID-сертифікатом у додатку "Дія" (з QR кодом) або його паперовим аналогом (з QR кодом). Перед в’їздом до Чехії потрібно заповнити в’їзний формуляр.

Нідерланди також зберегли для громадян України, які отримали повний курс вакцинації проти COVID-19, можливість в'їзду за наявності підтверджувальних документів.

"Ви можете в’їхати до Нідерландів, якщо у Вас є доказ вакцинації, що свідчить про те, що Ви були повністю вакциновані вакциною, схваленою Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) або Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ)", — йдеться у повідомленні МЗС.

Виключення з "зеленого" списку ЄС. Які країни Європи пускають українців
Нідерланди не заборонили в'їзд українцям за низки умов. Facebook Marina Korchaka

Туристам з України потрібно буде подати для огляду такі документи співробітникам прикордонної служби Нідерландів:

  • Роздруковану і заповнену “Декларацію про вакцинацію від COVID-19” (https://bit.ly/vaccine_declaration);
  • (з 13 листопада 2021 року) негативний результат тесту на COVID-19;
  • доказ вакцинації, визнаний Нідерландами;
  • підтвердження зворотного рейсу;
  • візу (за необхідності).

Декларацію про вакцинацію мають заповнити усі мандрівники віком від 12 років, які прибувають з-поза меж Шенгенської зони. Діти віком до 18 років, які подорожують з вакцинованими батьками або законними опікунами, звільняються від цієї вимоги, але повинні пред’явити для огляду негативний результат тесту на COVID-19.

Сертифікати вакцинації, згенеровані в застосунку "Дія", визнаються Нідерландами та можуть використовуватися для в’їзду в країну. Паперові сертифікати з порталу "Дія" (з QR code) можуть використовуватися для в’їзду до Нідерландів. Жовтий сертифікат (Yellow Vaccination Book) не вважається Нідерландами доказом вакцинації, отже його не можна використати для в’їзду в країну.

Що відомо

  • Європейський союз 9 листопада офіційно виключив Україну зі списку безпечних країн для подорожей, зважаючи на ситуацію з захворюваністю COVID-19 у країні.
  • Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що рішення про виключення України з "зеленого списку" Євросоюзу має рекомендаційний характер – фінальне рішення про обмеження на в'їзд прийматиме кожна окрема країна Союзу.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок