Ремонт проспекту Михайла Лушпи у Сумах. Що відомо про результати аукціону та терміни

Ремонт проспекту Михайла Лушпи у Сумах. Що відомо про результати аукціону та терміни

Ремонт проспекту Михайла Лушпи у Сумах. Що відомо про результати аукціону та терміни
. Суспільне Суми

Тендер на ремонт проспекту Михайла Лушпи вдруге виграв комунальний "Шляхрембуд". Ціна, за яку підприємство погодилось виконати роботи, – майже 61 млн грн, а влітку 2020-го вони ж називали ціну – майже 95 млн грн. Як відбувався аукціон, та коли може початись ремонт проспекту – у цьому матеріалі.

Тендер на поточний середній ремонт проспекту Лушпи оголосили 20 серпня. Аукціон провели за два місяці. Участь у ньому взяли два підприємства – товариство "Укрбуд-проект-реконструкція" з Києва та сумський комунальний "Шляхрембуд". Гроші, за які сумські дорожники погодились виконати роботи, – на 30 млн менше, ніж заявляли раніше.

"На це вони й є торги. В одній ситуації ми піднімаємо ціну, тому що є можливість підняти, в іншій ситуації ми виходимо на мінімальні витрати. Але це вже питання наше. – Я у вас і питаю, чому така велика різниця, обсяг робіт буде зменшено? (кор.) – Давайте ось що. Ви не прокурор, ви не прокурор, ні. Тому питати, я навіть не збираюся вам відповідати", – сказав директор КП "Шляхрембуд" Олександр Вегера.

Торги на майже 100 млн грн оголошувало державне підприємство "Дороги Сумщини". Аукціон відбувався у три раунди й тривав 20 хвилин. Учасники торгувалися по черзі. Першим свою ціну називав "Укрбуд-проект-реконструкція", за три кола завершував торги "Шляхрембуд", тобто за ним було останнє слово. І саме це підприємство виграло аукціон із різницею в 10 грн.

Так під час торгів ціну на ремонт знизили з 98 244 529,60 грн до 60 999 990,00 грн.

У Сумах ремонтуватимуть проспект Михайла Лушпи. Що відомо про результати аукціону та терміни
Суспільне Суми

Замовника має сумнів, що роботи почнуться цього року. Чому, Суспільне дізнавалось у директора підприємства "Дороги Сумщини" Мирослава Завального.

"Нині ми чекаємо договірну ціну для підписання договору. Ну, а що дасть договір? Ну, ви бачите ж тенденцію. Якщо місто не дало коштів, де гарантія того, що зараз Дмитро Олексійович не скаже, ми ж домовлялись навпіл робити. Там тільки два шари асфальтобетонного покриття, фрезерування. Дуже великий обсяг роботи. Й вони вже не встигають, я бачу. Там підготовчих робіт тижнів на два", – говорить Мирослав Завальний.

Гроші не дали, каже Сумський міський голова Олександр Лисенко, бо запізно. Ці 25 млн перекинули на інші потреби. Зокрема 23 млн грн пішло на закупівлю кисневих концентраторів та інші медичні потреби. На думку міського голови, погода для вкладання доріг вже не підходить, а заморозити кошти до наступного року нелогічно, бо нині медицині вони потрібніші.

"На медицину кошти потрібні. Щоб вони зараз просто лежали на дорогах і чекали, що в наступному році будуть використані – це нелогічно. Ми повідомляли, ми попереджали, що давайте ми розпочнемо по середньому поточному ремонту вчасно робити. Але держава нам що сказала? Забрала 50 млн, вірніше колишній губернатор. Потім умови такі – ваші 25, наші 25, ми погодилися. Сьогодні ми що бачимо? Тендер проведений коли? Тендер проведений "Дорогами Сумщини", коли уже асфальт класти не можна", – сказав Олександр Лисенко.

У той час, коли "Укрбуд проект-реконструкція" програла тендер з ремонту проспекту Лушпи на 100 млн грн, фірма виграла по області три інші аукціони – на 180 млн:

  • 36 млн грн на капремонт мосту у селі Іванівка Охтирського району;
  • нове будівництво мосту в Ромнах за 127 млн;
  • реконструкція басейну в Охтирській школі на 24 млн грн. (Тендер відбувся 3 листопада).

"Дуже багато об'єктів, і я чесно не можу згадати. І якщо ми там не виграли, ну не виграли, не можу ніяк прокоментувати, бо дуже багато об'єктів, і я цей об'єкт уже й не пам'ятаю", – сказав директор ТОВ "Укра-проект-реконструкція" Давід Кізіменко.

Читайте також: 11 млрд гривень з бюджету витратили на Сумщині на ремонти й реконструкції

Компанії конкурували між собою і рівень конкуренції склав 30-40%, що є гарним показником, розповіла засновниця ліги антитрасту Агія Загребельська.

"Але ми рахуємо економію 30-40% не від ринкової вартості, що дуже важливо, а від очікуваної вартості, яка була встановлена замовником. Тобто, якщо замовник бере і штучно підвищує очікувану вартість, то відповідно через це штучне підвищення може відбутися оцей величезний нібито рівень економії. Але чи завищена була очікувана вартість, чи ні, по дорожніх тендерах дуже важко зрозуміти", - сказала вона.

Загребельська також розповіла, що в міжнародному антитрасті є такий термін "bid rigging cartel", тобто це картель, в якому учасники домовляються між собою, хто який тендер буде вигравати. "І от як раз, якщо тут існують домовленості не такі прямолінійні саме по цій процедурі, якщо вони розподілили між собою, що ти мені даєш спокійно цей тендер, не йдеш оскаржувати і не створюєш мені незручності, а я тобі спокійно даю виграти ці три тендери, ось таке як раз можливо", - розповіла вона.

На 10 листопада договір на ремонт проспекту Лушпи іще не підписаний.

Що відомо

  • У червні 2021 року стало відомо, що у Сум забрали 50 млн грн, які мали піти на ремонт проспекту Михайла Лушпи.
  • Пізніше ексголова облдержадміністрації Василь Хома пояснив, що міська рада не виконала умов співфінансування.
  • Депутати Сумської міськради 11 серпня передали в область 25 млн грн на ремонт проспекту Лушпи. Ще 25 млн грн мають додати із Державного дорожнього фонду.

Читайте нас у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

На початок