У Рунгурах на Прикарпатті відремонтували криївку

У Рунгурах на Прикарпатті відремонтували криївку

У Рунгурах на Прикарпатті відремонтували криївку
. Facebook/Печеніжинська територіальна громада

У селі Рунгури Печеніжинської територіальної громади, що на Івано-Франківщині, жителі відремонтували криївку: замінили покриття та облаштували вентиляцію. Про це у коментарі кореспондентці Суспільного розповів голова Печеніжинської селищної ради Ігор Довірак.

"Криївку відкрили у 2017 році. За цей час зіпсувалося покриття, завівся грибок, треба було почистити, облаштувати вентиляційні ходи. Ініціював ремонт староста села Богдан Галіщук та працював там разом з односельцями. Ми допомагали, а працівники "Коломийського лісового господарства" надали пиломатеріали", — розповів Ігор Довірак.

У криївці поміняли покриття та вентиляційні ходи
У криївці поміняли покриття та вентиляційні ходи. Facebook/Печеніжинська територіальна громада

З його слів, криївка готова приймати відвідувачів. Щороку 14 жовтня тут вшановують загиблих воїнів УПА.

Що відомо

У 1948 році в урочищі Юрашів почали споруджувати спарену криївку. Один із бункерів розташовувався вище, другий — трохи нижче, а з’єднував їх підземний тунель.

У 1951 році місцевий житель повідомив енкаведистам, де розташовувалася криївка. Чекісти розгорнули операцію зі знищення бункера. У лютому спарену криївку підірвали. Звідти, за версіями істориків, витягнули тіла 10 або 11 повстанців.

На місці, куди зносили загиблих, поставили хрест, а у 2002 році його освятили. Відтоді там щорічно вшановують пам'ять загиблих повстанців.

Нижню криївку відремонтували та відкрили у 2017 році.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок