Хмельниччина отримає 115 тисяч доз вакцини Moderna. Що про неї відомо

Хмельниччина отримає 115 тисяч доз вакцини Moderna. Що про неї відомо

Хмельниччина отримає 115 тисяч доз вакцини Moderna. Що про неї відомо
. Фото: Суспільне Поділля

На Хмельниччині очікують першої поставки вакцини від COVID-19 виробництва компанії Moderna. Першою партією, в область, повинні доставити близько 40 тисяч доз вакцини. Про це Суспільному розповів директор департаменту охорони здоров'я Хмельницької облдержадміністрації Олександр Завроцький.

За його словами, загальна кількість доз вакцини, яку планують отримати в області - 115 тисяч.

"Точно сказати коли ми її отримаємо я не можу. Як тільки вона буде доставлена в Україну, ми протягом двох діб розподілімо її по закладах охорони здоров'я та центрах вакцинації", - говорить Олександр Завроцький.

Додає, наразі в області наявні ще три вакцини: Pfizer/BioNtech, AstraZeneca та Sinovac/ConaVac.

Що відомо про вакцину Moderna

Вакцину mRNA-1273 створила американська компанія Moderna. Виробляють її у штаті Массачусетс. Як і вакцину Pfizer/BioNtech, препарат Moderna створили на основі рибонуклеїнових кислот, обидві вакцини містять матричну РНК і дуже схожі між собою.

Опинившись в організмі, матрична РНК потрапляє в клітину і починає синтезувати патогенно-специфічні антигени, які викликають імунну реакцію. Під час клінічних досліджень розробники зафіксували найпоширеніші побічні реакції від вакцини – біль та почервоніння у місці щеплення, втому, головний біль.

Цей препарат безпечний для тих, у кого є супутні захворювання, такі як гіпертонія, діабет, астма та захворювання легень, що підвищують ризик важкого перебігу захворювання на коронавірус. Водночас не рекомендують робити щеплення вакциною Moderna вагітним жінкам, за винятком випадків, коли вони мають високий ризик зараження.

Цей препарат не псується при зберіганні за стандартних температур холодильника +2..+8 градусів за Цельсієм.

Ефективність вакцини Moderna через 14 днів після введення першої дози, становить приблизно 92%. Згідно з дослідженнями виробника, через пів року після введення другої дози вакцина ефективна на 90%. Крім того, вона на 95% захищає від тяжкого перебігу захворювання. Також у Moderna зазначають, що вакцина на 100% ефективна для дітей у віці від 12 до 17 років.

Що відомо

  • Фонд ЮНІСЕФ доставив в Україну ще 2 930 300 доз вакцини від коронавірусу виробництва компанії Moderna. Цю партію країна отримала безкоштовно в рамках глобальної ініціативи COVAX.
На початок