Чотири спортсмени потрапили до рейтингу "30 до 30" українського Forbes: хто у списку

Чотири спортсмени потрапили до рейтингу "30 до 30" українського Forbes: хто у списку

Чотири спортсмени потрапили до рейтингу "30 до 30" українського Forbes: хто у списку
. Tokyo2020

Було відзначено одразу двох плавців, а також уперше до списку ввійшов паралімпієць.

Українське видання Forbes оголосило новий рейтинг "30 до 30", у якому відзначили топ-30 найуспішніших діячів України до 30 років. До списку-2021 потрапили й четверо спортсменів.

У цій сфері відзначили паралімпійського плавця Максима Крипака, а також трьох медалістів Олімпійських ігор-2020: веслувальницю Людмилу Лузан, плавця Михайла Романчука та каратистку Анжеліку Терлюгу.

Українські спортсмени в "30 до 30"

Максим Крипак (плавання), 26 років

Цього року Крипак став найуспішнішим паралімпійцем в історії України. Після Паралімпіади в Токіо на його рахунку – вже 15 медалей Ігор, зокрема 10 золотих. Такої кількості в збірній не було ще в жодного спортсмена.

Крім того, на самих Іграх Крипак став найтитулованішим учасником Токіо-2020, здобувши там сім нагород, серед яких було п'ять золотих.

Після повернення з Японії плавця нагородили званням "Героя України". Він перший за 15 років спортсмен, який отримав подібну відзнаку.

Читайте також: Найтитулованіший паралімпієць України Максим Крипак нагороджений званням "Герой України"

За словами президента Паралімпійського комітету України Валерія Сушкевича, "Максим грамотно будує сценарій кожної дистанції, аналізує кожен виступ. Інші його важливі риси – чесність і вихованість".

Людмила Лузан (веслування на каное), 24 роки

Лузан стала однією з найуспішніших представниць збірної України на Олімпіаді. В Токіо вона завоювала дві медалі: "срібло" в каное-двійці з Анастасією Четверіковою, а також особисту "бронзу" в одиночці. Саме Лузан було обрано прапороносицею збірної на закритті Олімпійських ігор.

Згодом веслувальниця додала до своєї скарбнички ще й "золото" чемпіонату світу – також у дуеті з Четверіковою.

"Вона трохи замкнена в собі, нічого не розповідає. Але я бачу її ставлення до тренувань та ідеальне виконання плану", – сказав про неї тренер Микола Мацапура.

Михайло Романчук (плавання), 25 років

Романчук був одним із фаворитів Олімпійських ігор і привіз звідти дві медалі: "срібло" на дистанції 1500 метрів та "бронзу" на 800 м вільним стилем.

Олімпійські нагороди Михайла стали першими для України після 17-річної безмедальної "посухи".

Також Романчук встановив у Токіо олімпійський рекорд, пропливши у кваліфікації 800 метрів за 7:41.28 хвилини.

Анжеліка Терлюга (карате), 29 років

Карате з'явилося на Олімпійських іграх уперше й, імовірно, востаннє, оскільки в Парижі-2024 його прибрали з програми. Саме Терлюга виборола в Токіо першу в історію України олімпійську нагороду в цьому виді спорту – "срібло" в категорії до 55 кг.

"Олімпійське срібло у карате – дуже велике досягнення. Вона цілком могла б претендувати на перемогу і за три роки у Парижі, якби її дисципліна залишилася у програмі", – впевнений український олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Жан Беленюк.

Що відомо

  • Уперше українська версія рейтингу "30 до 30" з'явилася в 2020 році. Тоді до списку потрапили шестеро українських спортсменів: Олександр Костилєв (кіберспорт), Ярослава Магучіх (легка, атлетика, стрибки у висоту), Еліна Світоліна (теніс), Жан Беленюк (греко-римська боротьба), Дар'я Білодід (дзюдо) та Олександр Зінченко (футбол).
  • Список формувався шляхом голосування експертного журі.
На початок