Рішення Луцькради про проїзд у громадському транспорті без COVID-сертифікатів: думка влади і юристів

Рішення Луцькради про проїзд у громадському транспорті без COVID-сертифікатів: думка влади і юристів

Рішення Луцькради про проїзд у громадському транспорті без COVID-сертифікатів: думка влади і юристів
. Суспільне Волинь

Сертифікат про повну вакцинацію для проїзду в громадському транспорті Луцька на час дії "червоного" рівня епідемічної безпеки не потрібен. Про це Суспільному повідомила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

З її слів, відповідне рішення прийняли 6 листопада на міській комісії з питань техногенно-екологічної безпеки.

Позиція міської та обласної рад

Пасажири громадського транспорту можуть їздити без COVID-сертифікатів та інших медичних документів, – говорить посадовиця.

"Ніхто не дає точної інформації для людей, тому що в постанові, яку я прочитала, вже від початку кожної буквочки, в міському транспорті пасажир має пред’являти зелений ковід-сертифікат або довідку. Тобто, послуги пасажирських перевезень на території нашої громади надаються без перевірки цих сертифікатів", – додала Ірина Чебелюк.

Натомість заступниця голови Волинської ОДА Людмила Тимощук під час брифінгу 8 листопада розповіла, що міська влада не мала права дозволяти проїзд невакцинованим волинянам.

"Питання віднесення області та карантинних обмежень і відповідно червоної зони, приймає рішення Кабінет Міністрів. Міська влада може тільки посилювати рекомендації, а зменшувати їх не може, тому це є на відповідальності міської влади та це порушення закону", – зазначила Людмила Тимощук.

Що кажуть юристи

Обмеження щодо пересування громадським транспортом встановлюють регіональні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки, – говорить директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Смолярчук.

"Постановою Кабінету Міністрів встановлено, що саме вони (регіональні комісії – ред.) встановлюють обмеження щодо пересування громадським транспортом на рівні регіону", – каже юристка.

Обмежувальні заходи щодо проїзду з сертифікатом про повну вакцинацію, негативним ПЛР-тестом чи експрес-тестом або довідкою від сімейного лікаря про те, що людина перехворіла на COVID, стосуються лише міжобласного та міжнародного транспорту, – повідомив у коментарі Суспільному юрист Віталій Жуковський.

З його слів, у постанові Кабміну "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів" немає пункту щодо обов’язкової наявності вакцинації у пасажирів міського громадського транспорту.

Що відомо

  • З 21 жовтня цього року у регіонах із "жовтим", "помаранчевим" і "червоним" рівнем епіднебезпеки, згідно з постановою Кабміну, громадянам дозволено користуватися послугами міжобласних перевізників лише за наявності у них сертифікату про вакцинацію, довідки про одужання від коронавірусу чи негативного ПЛР-тесту.
  • З 00:00 години 8 листопада Волинська область перейшла до "червоної" карантинної зони. 8 % невакцинованих працівників освіти, які не вакциновані проти COVID-19, мали відсторонити від роботи.
  • У громадському транспорті Луцька не обмежуватимуть проїзд пасажирів, які не мають COVID-сертифікатів і ПЛР-тестів. Таке рішення ухвалили члени міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Термінові новини та щоденні інформаційні підсумки читайте в Telegram та Viber Суспільного Волині.

На початок