Три дні без газу: півсотні жителів Понорницької громади перекрили дорогу Чернігів – Грем'яч

Три дні без газу: півсотні жителів Понорницької громади перекрили дорогу Чернігів – Грем'яч

Три дні без газу: півсотні жителів Понорницької громади перекрили дорогу Чернігів – Грем'яч
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Півсотні жителів Понорницької громади 3 листопада перекрили дорогу Чернігів – Грем'яч. Вимагають розпочати ремонт на газопроводі і відновити постачання газу в населені пункти.

Жителі Понорниці, Авдіївки та Шаболтасівки три дні живуть без газу. Трубу пошкодив трактор товариства «Черешеньки», який орав поле. Нині 750 домогосподарств без газопостачання. Аварія на трубопроводі сталась у неділю, ремонт не розпочався і досі.

"Вийшли, бо в хаті холодно – це перше. Друге – ні печі , ні груби, нема варити на чому. До Чернігівгазу, до них взагалі додзвонитись неможна з будь-якого питання", – говорить Олександр, житель Авдіївки.
"Питання до Чернігівгазу, якщо у них там пробита труба , чому вони не відновлюють. Про те, хто там винний. Хай подають до суду і стягують, але порядок повинен у країні бути, що це за бардак?" – каже Олексій, житель Шаболтасівки.

Через аварію без опалення залишилась Понорницька школа. Там навчається 160 школярів. З початку тижня учні старших класів не ходили на уроки, навчалися тільки молодші класи. Їх перевели у підсобне приміщення, що опалюється дровами. Газову трубу на цьому полі у неділю пошкодив трактор товариства «Черешеньки». На місці аварії ремонтників не було. В понеділок тут були газовики і правоохоронці, каже заступник голови Понорницької селищної ради Анатолій Кашич. З його слів, селищна рада писала листи керівництву Чернігівгазу і агропідприємству із питанням, коли наслідки аварії усунуть.

"Учора ми направила листа Яровій Аллі у ПАТ "Чернігівгаз" і Андрущенко Олександру, щоб роз’яснили ситуацію. Бо інформації ніякої ніде немає, щоб роз’яснили ситуацію і прискорили цей процес. Але як бачимо, нічого тут не змінилось, роботи ніякі не робляться, а люди лишились заручниками".

Трактор пошкодив трубу, бо вона залягає на глибині у 43 сантиметри. Це менше від норми, сказав телефоном керівник агротовариства «Черешеньки» Олександр Андрущенко. Він вважає, що під час укладання труби газовики припустилися помилки, тому платити за ремонт не буде. Труба залягає на глибині 90 см, сказала речниця Чернігівгазу Ольга Конопацька-Плєхова, тому Чернігівгаз не буде усувати аварію, доки агропідприємство не заплатить.

"Провести відновлювальні роботи можна буде після того, як винуватець аварії та пошкодження компенсує завдані збитки, адже в тарифі на розподіл газу, затвердженому НКРЕКП, такі витрати на такі відновлювальні роботи не передбачені. Сума прямих збитків становить по цій ситуації 46,5 тисяч – це вартість газу, втраченого внаслідок пошкодження газопроводу, та 108 тисяч гривень – це вартість відновлювальних робіт, до яких входять, зокрема, зварювальні роботи, контроль зварних стиків, відновлення ізоляційного покриття тощо", – сказала Суспільному Ольга Конопацька-Плєхова.

3 листопада жителі Понорницької громади перекривали трасу на одну годину. Якщо газопостачання не відновлять, кажуть, перекриють дорогу і 4 листопада.

Читайте також:

200 мільйонів коштуватиме Чернігову покриття різниці в тарифах для опалення — Геращенко

На початок