У селі на Франківщині поставлять каплицю, яку вирізьбили зі старої липи

У селі на Франківщині поставлять каплицю, яку вирізьбили зі старої липи

У селі на Франківщині поставлять каплицю, яку вирізьбили зі старої липи
. facebook/Назар Рибак

На обійсті жительки села Братківці Івано-Франківської громади поставлять каплицю, яку майстри вирізьбили з липи. Дерево мало понад 60 років. Про це кореспондентці Суспільного розповів радник міського голови у селі Назар Рибак.

Стара липа росла на подвір'ї Світлани Федорів. Як розповіла Суспільному жінка, на місці, де посадили дерево, колись стояв хрест.

"Хрест забрали у 50 роках XX століття. І дідусь, який тут проживав, напевно, тоді ж посадив дуб і поруч — липу після того, як забрали цей хрест. І він сказав: "От коли цей дуб виросте, ми з нього зробимо хрест і поставимо на тому місці, де він був". Дідусь помер у 1979 році. Дуб виріс, і буквально два роки тому ми його зрізали. Дошку ми посушили. Нам із чоловіком цю історію переповіла свекруха. І ми сказали: "Колись поставимо там капличку", — розповідає Світлана Федорів.

Радник міського голови у Братківцях Назар Рибак каже, що липа виросла доволі висока й перебувала в аварійному стані, тому її потрібно було зрізати.

"Там проходить лінія вуличного освітлення, і ми хотіли підчистити гілля липи, щоб воно не заважало", — говорить Назар Рибак.

Деревину з липи подружжя Федорівих також планувало використати на капличку. Того дня, коли старе дерево зрізали, його побачив різьбяр Валентин Ткаченко. Він запропонував вирізьбити якусь фігуру, каже Світлана Федорів. Зійшлися на каплиці.

"Ми у Братківцях працюємо. Мені допомагають діти, братковецька молодь. Вони прибирають, змайстрували хрест самі. Молодці!", — йдеться у дописі Валентина Ткаченка у мережі Facebook.

Облаштовувати каплицю допомагають сусіди, розповідає власниця обійстя. У ній поставлять статую з підсвіткою, а також використають дошки зі старого дуба. Тепер залишилося тільки змайструвати дах.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок