З маскою чи ПЛР: у МОЗ пояснили, як безпечно взяти участь у виборах

З маскою чи ПЛР: у МОЗ пояснили, як безпечно взяти участь у виборах

З маскою чи ПЛР: у МОЗ пояснили, як безпечно взяти участь у виборах
. city.kharkov.ua

Через стрімке поширення коронавірусної хвороби, Міністерство охорони здоров’я нагадало про те, як безпечно взяти участь у голосуванні, не наражаючи ні себе, ні інших на небезпеку інфікуватись COVID-19.

Як зазначає пресслужба МОЗ України, для голосування на дільниці обов'язковим є використання захисної маски.

"Оцініть свій стан здоров’я. Якщо ви почуваєтесь зле, маєте симптоми ГРВІ, краще залишайтесь вдома та проконсультуйтесь із сімейним лікарем. Власне життя та здоров’я – є пріоритетом", – наголосили міністерстві.

  • Обов’язково використовуйте захисну маску. Вона має повністю закривати ніс та рот;
  • Дотримуйтесь дистанції з іншими громадянами не менше 1 метра;
  • Візьміть із собою особисту ручку та антисептик. Перед входом та після виходу із дільниці обробіть руки антисептичним засобом;
  • Не йдіть у приміщення для голосування разом із дітьми;
  • Не передавайте паспорт в руки членам виборчої комісії, самостійно перегортайте сторінки паспорту, щоб члени комісії з ним ознайомились.
  • Із документів з собою треба брати лише паспорт громадянина України. Документів про щеплення або негативний тест на COVID-19 брати не потрібно. Вимагати у громадян показати наявність вказані документи під час голосування незаконно.

У цю неділю, 31 жовтня, в Херсонській та Черкаській областях пройдуть проміжні вибори народних депутатів, а також вибори мера в Харкові.

29 жовтня в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" голова комітету Верховної ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький сказав, що на дільницях мають перевіряти сертифікати про вакцинацію або негативні ПЛР-тести. 30 жовтня Радуцький пояснив свій публічний виступ та уточнив, що мав на увазі обмеження доступу до громадських місць під час позачергових виборів у Харкові. "Вибори ніхто зривати не буде, вимагатимуть тільки маску і соціальну дистанцію", — додав Радуцький.

У Харківській територіальній виборчій комісії заперечили, що на виборчі дільниці пускатимуть виключно з сертифікатами про вакцинацію або негативним ПЛР-тестом. Виборчим кодексом не визначено, що у повноваженнях членів комісії є перевірка цих документів. Члени виборчої комісії мають перевірити тільки паспорт у вигляді книжки або картки, щоб звіритися зі списком. Головне для виборця — прийти з паспортом, у масці. І для себе взяти ручку, щоб захистити себе, зазначили в ТВК.

Дивіться також: COVID-19: чи є черги на вакцинацію в столиці та області. Фоторепортаж

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок