Євродепутати звернулись до Зеленського через тиск на НАБУ

Євродепутати звернулись до Зеленського через тиск на НАБУ

Офiцiйно
Євродепутати звернулись до Зеленського через тиск на НАБУ
.

Депутати Європарламенту, які підтримують євроінтеграційні прагнення України, звернулись із заявою до української влади через спроби звільнити керівника Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Відповідний документ опублікувала у Facebook заступниця голови делегації ЄП в парламентському Комітеті асоціації ЄС-Україна Віола фон Крамон-Таубадель.

За її словами, в умовах запланованих перестановок в українській політиці, для євродепутатів, міжнародних друзів України, дуже важливо бути напоготові та наполягати на безкомпромісних антикорупційних реформах.

"Це єдиний спосіб стримувати неконтрольований вплив олігархів і не втрачати довіру українського народу. Зважаючи на це, ми з колегами з Європейського парламенту надіслали наступний лист президенту Зеленському", - написала Віола фон Крамон-Таубадель.

У заяві, адресованій також і спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову, європейські політики висловили стурбованість спробами підірвати незалежність НАБУ та звільнити його директора

"Дуже важливо забезпечити цілісність і незалежність українських антикорупційних установ шляхом дотримання законів", — сказано у документі.

Євродепутати наголосили, що тільки незалежний і перевірений аудит може визначити ефективність НАБУ. І провести його мають авторитетні спеціалісти з міжнародним досвідом.

"Ми хотіли б наголосити, що створення і гарантія незалежності НАБУ було однією з головних умов лібералізації візового режиму між ЄС і Україною", — заявили європейські парламентарі.

Вони додали, що готові і надалі співпрацювати з депутатами Верховної Ради для впровадження реформ в Україні.

Заяву підписали 7 євродепутатів.

Що відомо:

  • Раніше у Верховній раді зареєстрували проєкт постанови щодо звільнення директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Під цією постановою поставили свої підписи 216 нардепів.
  • Пізніше посли країн "Великої сімки" закликали українську влади дотримуватися чинного законодавства і не застосовувати його вибірково при обранні та звільненні керівництва антикорупційних органів.
  • Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що нардепи вже не вперше намагаються прибрати незручних їм людей із посад, проте висловив сподівання, що в Україні домінуватиме закон.
  • 4 березня запланована позачергова сесія Верховної Ради, де можуть відправити у відставку премєр-міністра Оексія Гончарука та його уряд, а також звільнити окремих керівників правоохоронних органів.
  • Перед тим, як ухвалити рішення, депутати хочуть заслухати звіти керівників МВС, СБУ, ДБР і НАБУ.
На початок