В Україні хочуть змінити правила виклику "швидкої" через коронавірус

В Україні хочуть змінити правила виклику "швидкої" через коронавірус

В Україні хочуть змінити правила виклику "швидкої" через коронавірус
. УНІАН

Міністерство охорони здоров'я планує змінити правила виклику "швидкої допомоги" через ситуацію з коронавірусом — бригада медиків буде прибувати до людини з підвищеною температурою чи підозрою на це захворювання.

"Наразі напрацьовується можливість змін до порядку виклику "швидкої" та до порядку надання первинної медичної допомоги саме на цей період, коли ми очікуємо можливі випадки (коронавірусу — ред.) для того, щоб дозволити виклик "швидкої" на температуру додому, врегулювати необхідність виклику лікаря додому у випадку температури, щоб ця людина не подорожувала містом і, можливо, не розповсюджувала (коронавірусну інфекцію — ред.)", – розповів заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Луфер на брифінгу 3 березня.

За його словами, лікарі "швидкої" знають, як діяти у випадку спалаху коронавірусу. Зокрема, затверджено план дій в областях, є окремі ліжка в інфекційних лікарнях, медики теж ознайомлені з алгоритмом дій.

Луфер також повідомив, що у планах — реалізація прибуття "швидкої" на виклик за містом до 10 хвилин.

Що відомо:

  • У МОЗ затверджені правила, згідно з якими бригади "швидкої" надають допомогу у випадках, коли існує безпосередня загроза життю та здоров’ю людини. Існує перелік симптомів, які можуть свідчити про необхідність екстреної допомоги: наприклад, раптовий розлад дихання, знепритомлення, біль у ділянці серця, значна зовнішня кровотеча тощо. У таких випадках необхідно викликати "швидку" за єдиним номером 103.
  • За цими правилами бригада екстреної медичної допомоги має прибути на місце події у містах упродовж 10 хвилин, у населених пунктах поза межами міста — за 20 хвилин від моменту надходження звернення до диспетчера.
  • В Україні зафіксували перший випадок коронавірусу в чоловіка з Чернівецької області, який наприкінці лютого разом із дружиною повернувся з Італії.
  • Чоловіка шпиталізували в окремий бокс інфекційного відділення в Чернівецькій обласній лікарні, його стан стабільний. На зараження коронавірусом перевіряють дружину інфікованого, результат буде готовий за два дні.
  • Жінка не має симптомів хвороби, вона перебуває вдома у самоізоляції.
  • За словами в.о. керівника Лабораторного центру МОЗ Наталії Гопко, 3 березня почали лабораторне обстеження тих, з ким контактував інфікований чоловік.

Читайте також: "Мийте руки. У МОЗ нагадали, як уберегтися від коронавірусу"

На початок