18-річний українець Ілля Ковтун завоював дебютну "бронзу" чемпіонату світу зі спортивної гімнастики

18-річний українець Ілля Ковтун завоював дебютну "бронзу" чемпіонату світу зі спортивної гімнастики

18-річний українець Ілля Ковтун завоював дебютну "бронзу" чемпіонату світу зі спортивної гімнастики
. Gimnastična zveza Slovenije

Українець Ковтун перевершив результат кваліфікації на п'яти з шести снарядів і ввійшов до трійки найкращих гімнастів світу. Він лише другий українець у історії, кому це вдалося.

На чемпіонаті світу зі спортивної гімнастики в японському Кітакюшю розіграли медалі у фіналі особистого багатоборства серед чоловіків. Єдиний українець, який змагався в цьому виді програми, – 18-річний Ілля Ковтун – завоював "бронзу" у своєму першому фіналі чемпіонату світу в кар'єрі.

Це друга медаль України у фіналі багатоборства на чемпіонатах світу в історії – після "бронзи" Олега Верняєва в 2019 році. Також це перша нагорода такого рівня в кар'єрі Ковтуна. Раніше цього року він ставав третім у багатоборстві на чемпіонаті Європи.

Переможця визначали за сумою балів за виступи на всіх шести снарядах: у вільних вправах, на коні, кільцях, в опорному стрибку, на паралельних брусах та поперечині.

Як виступив Ілля Ковтун

Оскільки Ковтун кваліфікувався до фіналу з п'ятого місця, він виступав у найсильнішій групі учасників і стартував у вільних вправах. Українець мало не вийшов за межі килима після першої діагоналі, але загалом виконав якісну вправу та мінімально (на 0.033 бала) покращив результат, порівняно з кваліфікацією, – 14.366. Після першого виду він входив до топ-5, як і у відборі, поступаючись Чжану, Хашімото, Ші та Азілу.

На коні Ковтун значно покращив кваліфікаційний результат і отримав 14.4 бала, вийшовши на другий рядок у турнірній таблиці. На 0.233 бала його випереджав чинний олімпійський чемпіон, японець Дайкі Хашімото, який злетів зі снаряда під час виконання вправи. Схожу помилку повторив інший претендент на медалі, китаєць Ші Цун.

Після вправи на кільцях українець знову опустився на п'яте місце, заробивши 12.933 бала. Щоправда, в цьому виді Ілля також підвищив оцінку з кваліфікації. Його обійшли Соуза, Хашімото, Чжан і Абад.

Стрибок Ковтуну також вдався краще, ніж у відборі: він приземлив його на 14.3 бала. Проте після цього виду опустився на сьому позицію. Лідирував за дві ротації до кінця змагань китаєць Чжан Бохен, який кваліфікувався до фіналу свого дебютного чемпіонату світу з другого місця.

Читайте також: 18-річна Анастасія Бачинська - у топ-10 багатоборства на чемпіонаті світу зі спортивної гімнастики

Виступ на брусах Ілля почав не дуже вдало, маючи нестабільні стійки, проте вирівнявся в другій половині. Та помилки на старті призвели до того, що Ковтун вперше за фінал погіршив оцінку після кваліфікації. За вправу українцю поставили 14.4 бала.

Тим не менше, цього вистачило, щоб упритул наблизитися до трійки лідерів. Перед останнім видом Ілля був на четвертому місці, програючи менше однієї десятої восьмиразовому панамериканському чемпіону – бразильцю Кайо Соузі, який перебував на третому рядку. Очолювали гонку за "золото" Чжан і Хашімото.

Ковтун завершував змагання на поперечині й зумів вдало виконати вправу, знову перевершивши кваліфікаційний результат і отримавши 14.5 бала. Тим часом його головний конкурент у боротьбі за "бронзу" Соуза провально виступив на своєму останньому снаряді, зійшовши з коня, чим полегшив задачу українцю.

У сумі Ковтун заробив оцінку 84.899, додавши більш ніж бал, порівняно з кваліфікацією. Цього результату вистачило, щоб посісти підсумкове третє місце.

Новим абсолютним чемпіоном світу став китаєць Чжан Бохен. Він випередив олімпійського чемпіона Хашімото всього на 0.017 бала. Японець блискуче виконав фінальну, свою коронну, вправу на поперечині, проте помилка на коні виявилася для нього фатальною.

Читайте також: Українці вийшли до трьох фіналів чемпіонату світу зі спортивної гімнастики: результати кваліфікації

Спортивна гімнастика. Особисте багатоборство, фінал

  1. Чжан Бохен (Китай) – 87.981
  2. Дайкі Хашімото (Японія) – 87.964
  3. Ілля Ковтун (Україна) – 84.899
  • Запис фіналу багатоборства за участі Іллі Ковтуна:

Що відомо

  • Ілля Ковтун – бронзовий призер чемпіонату Європи-2021 у багатоборстві, переможець загального заліку Кубка світового виклику 2020/21 у трьох із шести видів (вільні вправи, кінь, бруси).
  • Для 18-річного Ковтуна це дебют на дорослому чемпіонаті світу.
  • На минулому чемпіонаті світу-2019 у багатоборстві "бронзу" здобув українець Олег Верняєв, що стало першою медаллю України в чоловічому багатоборстві в історії.

Що далі

  • Неділя, 24 жовтня, 10:25. Опорний стрибок (Назар Чепурний)
  • Неділя, 24 жовтня, 12:35. Вільні вправи (Анастасія Бачинська)
  • Неділя, 24 жовтня, 13:10. Поперечина (Ілля Ковтун)
На початок