"Росія мало чого втратить": Ексречник НАТО про закриття Росією представництва при Альянсі

"Росія мало чого втратить": Ексречник НАТО про закриття Росією представництва при Альянсі

"Росія мало чого втратить": Ексречник НАТО про закриття Росією представництва при Альянсі
. Фото: АР

Російська Федерація мало чого втратить в результаті закриття свого представництва при НАТО, адже Кремль та Північноатлантичний Альянс вже давно не комунікують один з одним в рамках Ради "Росія-НАТО".

Таку думку висловив ексречник НАТО Джеймі Ші у коментарі Суспільному.

"Останнє засідання цього органу відбулося у 2019 році, і хоча і НАТО, і Росія кажуть, що хотіли б провести нові зустрічі, жодна зі сторін не готова прийняти запропоновану іншою стороною програму. Діалогу (в рамках Ради "Росія-НАТО" – ред.) майже не було, і Москва відмовилася призначати нового посла в НАТО після від’їзду Олександра Грушка у 2017 році. Отже, Росія мало чого втратить, якщо призупинить свою місію в НАТО і закриє два офіса НАТО в столиці", – вважає Ші.

Він підкреслює, що НАТО наполягає на тому, щоб поставити Україну, Донбас і Крим, а також загрозливі військові навчання РФ на перше місце в порядку денному.

"Тоді як, Москва хоче обмежити оборонні дії НАТО", – додає ексречник НАТО.

За його словами, сторони мають інші канали комунікації – через зустрічі керівництва Альянсу та представників Росії.

"Генсек НАТО періодично зустрічається з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, а у Верховного головнокомандувача НАТО в Європі є гаряча лінія з російським командувачем Герасимовим. Моя думка, Росія залишається відкритою для діалогу з Альянсом, коли настане час", – каже Ші.

Читайте також: Росія не має права голосу у дискусії про членство України в НАТО – Кулеба

Також експредставник Альянсу каже, що закриття Росією представництва при НАТО "мало що змінює в ситуації навколо України".

"Єдина практична відмінність у тому, що НАТО та його окремі країни-члени повинні будуть знайти інші канали, щоб передавати повідомлення до Москви щодо України. Наприклад, через Нормандський процес, або в рамках ОБСЄ, під час стратегічних переговорів "США-Росія", або через діалог "ЄС-Росія", а також через двосторонні дипломатичні відносини з Москвою. Але оскільки Рада "Росія-НАТО не збиралася з 2019 року, то інші канали вже й так використовували", – наголошує Джеймі Ші.

Що відомо

  • 18 жовтня Росія призупинила роботу свого представництва при НАТО. Водночас у Москві припинить роботу військова місія Альянсу і його інформаційне бюро, що є відповіддю на скорочення місії Росії при НАТО.
  • 6 жовтня, НАТО вдвічі скоротило дипмісію Росії при Альянсі – акредитацію вісьмох членів російської місії відкликали через те, що їх підозрюють у шпигунстві на користь РФ.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок