COVID-вакцинація не захищає від грипу — МОЗ

COVID-вакцинація не захищає від грипу — МОЗ

COVID-вакцинація не захищає від грипу — МОЗ
. Міноборони

Міністерство охорони здоров'я наголошує, що вакцинація проти коронавірусної хвороби COVID-19 не захищає від грипу. При цьому, при одночасному інфікуванні коронавірусом та грипом ризик смертності зростає у два рази.

Про це сказав 12 жовтня під час пресконференції "Як вакцинація від COVID-19 впливає на вакцинацію від сезонного грипу" голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій.

"Чи потрібно вакцинуватися від грипу? Так, звичайно ж. Вакцина від COVID-19 абсолютно не захищає від грипу... Ми розраховуємо на 30 тисяч доз, які отримаємо в рамках медичного механізму для медичних працівників від грипу. Це для стаціонарів, які працюють з "ковідними" пацієнтами. Це те, що нам гарантовано і вони будуть передані безоплатно", — зазначив Лапій.

За його словами, згідно з дослідженнями, ризик смертності за одночасного інфікування коронавірусом та грипом зростає у два рази.

"Вакцинація від COVID-19 абсолютно не попереджає грип. Грип нікуди не зник", — додав експерт.

Водночас він додає, що після перенесеної коронавірусної хвороби вакцинуватися від грипу безпечно: "Мало того, що безпечно, але і потрібно. Але краще це робити після періоду ізоляції, щоб не наражати на небезпеку інших людей і персонал лікувального заходу, де ви будете вакцинуватись".

Крім того, завідувачка напряму клітинної терапії мережі медичних клінік "Адоніс" Катерина Комісаренко зазначила, що від грипу потрібно вакцинувати дітей і людей похилого віку.

"Так, бо це і є група ризику. У них грип може привезти до ускладнень чи складних випадків хвороби", — зауважила фахівчиня.

Читайте також: Як вберегтися від грипу в умовах пандемії COVID-19

Інтервал між вакцинаціями

Також Федір Лапій зауважив, що Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) змінила перелік рекомендацій щодо інтервалу між вакцинацією.

"27 вересня відбулось засідання НТГЕІ, де ми розглядали питання чи змінювати нам інтервал між вакциною проти ковіду й іншими вакцинами. Нагадаю, що зараз цей період становить 14 днів до і 14 днів після. Але при розгляді цього питання ми прийняли рекомендацію, і вона вже затверджена МОЗ на штабі з контролю інфекцій 1 жовтня, що вакцину проти інших інфекційних хвороб ми можемо вводити в один день з вакциною проти COVID-19, або з будь-яким інтервалом. Тобто людина може прийти на вакцинацію проти COVID-19, але в іншу кінцівку ми можемо провести вакцинацію проти грипу, або з будь-яким інтервалом. Головне — зазначити, в яку руку ми ввели вакцину проти COVID-19", — пояснив експерт.

Що відомо

  • За даними Центру громадського здоров'я, на початку жовтня Україна отримала від трьох виробників вакцини проти грипу. На цей епідемічний сезон заплановане постачання близько 1,25 млн доз щеплень.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок