Перелік професій для обов’язкової вакцинації: як на наказ МОЗ реагують у Миколаєві

Перелік професій для обов’язкової вакцинації: як на наказ МОЗ реагують у Миколаєві

Перелік професій для обов’язкової вакцинації: як на наказ МОЗ реагують у Миколаєві
. Фото: Суспільне Миколаїв

Працівники центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, а також освітяни мають пройти обов’язкову вакцинацію. Невакцинованих проти COVID-19 будуть відстороняти від роботи без збереження заробітної плати.

Відповідний наказ видало Міністерство охорони здоров’я.

За словами заступника міського голови з гуманітарних питань Анатолія Петрова, депутатів Миколаївської міської ради, які відмовляються від щеплення, допускати до роботи будуть тільки з негативним ПЛР-тестом на COVID-19.

"Щоб попередити зараження, рознесення інфекції і так далі, бажано свідомо вакцинуватись. Станом на 8 жовтня в міській раді вакцинувалися 62 відсотки працівників усіх структурних підрозділів та комунальних установ", ‒ розповів Анатолій Петров.

У освітян планують відсторонити від роботи вчителів, які відмовились вакцинуватись.

"За ними залишається робоче місце, але вони не зможуть працювати і не будуть отримувати заробітну плату", ‒ розповіла заступниця начальника управління освіти міськради Світлана Макарова.

Зі слів заступника начальника управління охорони здоров’я міськради Віктора Фаюка, протипоказань проти щеплення від коронавірусу не існує, є тимчасові обмеження по стану здоров’я.

"Тимчасові – це коли людина себе погано почуває, в неї кашель, нежить. Якщо людина страждає на хронічні захворювання і є період загострення, то, зрозуміло, його не потрібно вакцинувати. За весь час вакцинальної кампанії, яка розпочалась з березня, на сьогодні було два випадки алергічної реакції. Ці пацієнти відразу отримали медичну допомогу і пішли додому", ‒ розповів Віктор Фаюк.

Читайте також: "У Миколаєві COVID-19 ‒ хвороба невакцинованих" ‒ Ірина Шамрай"

За словами юристки Олени Смоляк, невакцинованих працівників зі списку МОЗ дійсно можуть відсторонити від роботи на законних підставах.

"Але проблема в тому, що в законодавстві йде прив’язка до календаря профілактичних щеплень. І туди просто не внесли щеплення проти COVID-19. Це однозначно можуть бути прецеденти в суді", ‒ розповіла Олена Смоляк.

Наказ Міністерства охорони здоров'я України №2153 із затвердженим переліком професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим, набере чинності 4 листопада 2021 року.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок