Запорізький Палац дитячої творчості може набути статусу архітектурної пам'ятки

Запорізький Палац дитячої творчості може набути статусу архітектурної пам'ятки

Запорізький Палац дитячої творчості може набути статусу архітектурної пам'ятки
. Фото: Суспільне Запоріжжя

Запорізький міський палац дитячої та юнацької творчості став претендентом на статус пам’ятки історії та архітектури.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив краєзнавець Роман Акбаш.

Наразі триває ремонт цієї будівлі. У коментарі Суспільному Запоріжжя Роман Акбаш пояснив, що разом з іншими активістами обурився, побачивши відсутність на будівлі облицювальної плитки. Каже, невідомо наскільки в ході ремонту може змінитися будівля. А статус пам'ятки захистить споруду від радикальної видозміни.

Роман Акбаш, разом з однодумцями зібрав необхідну документацію стосовно будівлі, а спеціалісти із наукового товариства імені Якова Новицького надали методичний супровід. Тепер підготовлені документи направили в Міністерство культури та Запорізьку облдержадміністрацію.

Також Запорізьке наукове товариство ім. Якова Новицького підписало меморандум з Міністерством культури.

"Цей меморандум означив, що час ігнорування об'єктів, побудованих вже в другій половині 20 століття, добігає кінця. Тепер і такі споруди, якщо вони цього заслуговують, отримуватимуть охоронні статуси. У нашому регіоні їх визначенням або виявленням доручено займатися якраз товариству Новицького", - каже Роман Акбаш.

У Запоріжжі може з'явитися нова архітектурна пам'ятка
Роман Акбаш. Суспільне Запоріжжя

Краєзнавець наголосив, що Запорізький палац дитячої та юнацької творчості є цінним об'єктом для міста. За часів СРСР подібні заклади часто "штампували" за типовим проєктом, але цю будівлю звели за індивідуальним. За стилем вона належить до модернізму. Палац творчості (тоді "Палац піонерів") відкрили у 1986 році. За словами Романа Акбаша, хоча будівля доволі "юна", статус пам'ятки необхідний вже зараз, бо без відповідного захисту історичний об'єкт може не зберегтись.

Що відомо:

  • Цьогоріч у Запоріжжі розпочалася реконструкція Запорізького міського палацу дитячої та юнацької творчості, яка передбачає оновлення фасаду будівлі. За словами керівниці комунального закладу Людмили Маринюк, ремонт необхідний, адже стан покриття стін будівлі є аварійним.
  • 10 серпня організація Ukrainian Modernism повідомила, що у Запоріжжі під час ремонту знищують фасад Палацу дитячої та юнацької творчості.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber

На початок