Обрання запобіжного заходу Труханову. Суд продовжить засідання 11 жовтня

Обрання запобіжного заходу Труханову. Суд продовжить засідання 11 жовтня

Оновлено
Обрання запобіжного заходу Труханову. Суд продовжить засідання 11 жовтня
. Мер Одеси Геннадій Труханов. Джерело: slovoidilo.ua

Вищий антикорупційний суд продовжить обрання запобіжного заходу меру Одеси Геннадію Труханову 11 жовтня. Його підозрюють у незаконному заволодінні земельними ділянками, що завдало шкоди місцевому бюджету у майже 700 мільйонів гривень.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного Ліля Гончарук, суд зробив перерву у засіданні до понеділка, 11 жовтня. Орієнтовний початок засідання — о 10:30. ВАКС планує розгляд двох томів справи. Також суд планує провести нарадче засідання та прийняти рішення.

Обрання запобіжного заходу

Вищий антикорупційний суд 8 жовтня почав обирати запобіжний захід меру Одеси Геннадію Труханову. Як повідомила кореспондентка Суспільного, прокуратура вимагає обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави у 120 мільйонів гривень.

"У разі застави, є ризики переховування, знищення документів, вплив на свідків. Він підозрюваний і обвинувачений. Статус підозрюваного лютий 2014, але далі продовжував незаконну діяльність, він може далі чинити кримінальне правопорушення. Це корупційні злочини, для нього реальне покарання. Він забезпечена особа, може перетнути кордон і жити за кордоном", — пояснив клопотання про арешт Труханова прокурор Максим Кравченко.

Заставу у 120 мільйонів прокуратура запропонувала, з урахуванням майнового стану одеського мера. Зокрема, обвинувачення уточнило, що рік тому він придбав квартиру за кілька мільйонів, а його неповнолітні діти також офіційно мають мільйонні статки.

Сам же Труханов заявив журналістам під час перерви у засіданні, що таких грошей не має: "120 мільйонів! Де я візьму ці гроші. Це знущання якесь. Представник звинувачення намагався ввести в оману суддю. Він заявив, що мої фінанси дозволяють мені внести таку заставу, тому що я купив квартиру. Я запитав: яку квартиру я купив, де вона знаходиться? Він відповів, що напевно він помилився".

Що каже обвинувачення

За словами прокурора Максима Кравченка, група представників органів місцевого самоврядування розподіляли між собою кошти, які мали надійти до міського бюджету Одеси. Керівник групи — місцевий бізнесмен Володимир Галантерник.

Прокуратура просить арешту. ВАКС обирає запобіжний захід меру Одеси
Ліля Гончарук / Суспільне

Правоохоронці визначили, що впродовж 2015-2019 років Труханов діяв у складі злочинної організації, яка зловживаючи своїм становищем, передавала права на забудову земельних ділянок. Як міський голова Труханов підписував документи щодо надання об‘єктів у права власності.

Через це упродовж 2016-2019 років ОТГ втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га та незаконно витратила з місцевого бюджету 131 мільйон гривень. Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами, за результатами експертизи становить 689 млн грн.

Що кажуть адвокати й Труханов

Адвокат Труханова Олександр Микитенко заявив Суспільному, що немає підстав звинувачувати мера Одеси: "Він отримував розпорядження щодо об‘єктів, а підписував прийняті Одеською міською радою рішення, не займав активну позицію щодо рішень. Стороною обвинувачення не зазначено які повноваження були порушені. Міський голова — його повноваження видавати розпорядження, видавати акти, ніякі дії не вчинялися з боку міського голови".

За словами ж самого Труханова, справа стосується 2015 року, коли відбувалися вибори у мери Одеси, під час яких йому, нібито погрожував ексгубернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі.

"Те, що зараз відбувається — це все було в 2015 році на виборах, коли Саакашвіли зі своєю командою мені погрожував і говорив, як мають пройти вибори, хто має перемогти, розповідав про перспективи. І він наполягав, щоб вибори пройшли у два тури. Вибори відбулися в один тур. Його кандидат не пройшов. Після цього мені прямо тоді сказали: прокурор Одеської області — його соратник, керівник поліції — його соратник. Вся влада зосереджена у нього. Тоді мене запросили і сказали, що, якщо я не зроблю те, що мені сказали, у мене будуть проблеми. І я бачу, що вони не відступають від своїх намірів", — розповів він у коментарі журналістам.

Одеський мер також відзначив, що у тому випадку, якщо його відправлять під арешт, то замість нього обов'язки міськголови виконуватиме його заступник.

Що відомо

  • 6 жовтня меру Одеси Геннадію Труханову та ще 4 людям оголосили підозру. Їх звинувачують у зловживанні службовим становищем й участі в злочинній організації, яка незаконно заволоділа активами територіальної громади Одеси та згодом легалізувала незаконно отримані доходи.
  • Мер Одеси Геннадій Труханов фігурує і в іншій справі НАБУ. За даними слідства, у вересні 2016 року Одеська міська рада придбала у приватної структури будівлю, яка раніше входила до майнового комплексу заводу "Краян", за завищеною ціною.
  • На початку 2016 фірма-продавець заплатила за цей комплекс на аукціоні 11,5 мільйонів гривень. Отримані від міської влади кошти фірма спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, запевнили в НАБУ. Детективи переконані, що посадовці мерії та інші фігуранти справи привласнили 92 млн грн бюджетних коштів. У липні 2020 року Малиновський районний суд виправдав всіх фігурантів цієї справи. Тоді судді вирішили, що змови та злочинного умислу при купівлі "Краяну" між ними не було.
  • Труханова також підозрювали у декларуванні недостовірної інформації. За версією слідства, міський голова у своїх деклараціях за 2015-2016 роки подав завідомо недостовірні відомості стосовно майна та інших об’єктів декларування, які відрізняються від достовірних на суму понад 33 млн гривень та 18 мільйонів гривень відповідно. Але у жовтні 2020 року ВАКС закрив цю справу через визнання неконституційною статті 366-1 Кримінального кодексу.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок