Меру Одеси та кільком посадовцям вручили підозру. Що відомо

Меру Одеси та кільком посадовцям вручили підозру. Що відомо

Оновлено
Меру Одеси та кільком посадовцям вручили підозру. Що відомо
. УНІАН

Меру Одеси Геннадію Труханову та ще 4 людям оголосили підозру. Про це у своєму Facebook написала генпрокурор Ірина Венедіктова.

Загалом генпрокурор підписала 5 підозр: меру міста, посадовцям і одному "відомому одеситу". За її словами, збитки міському бюджету склали понад 533 млн грн (до кінця слідства ця сума може змінитись).

"На наше переконання, всі ці люди (абсолютно не виключено, що кількість підозрюваних може збільшитись) були причетні до цілого ряду злочинних дій, спрямованих на заволодіння земельними ділянками в Одесі", — написала Венедіктова.

Прессекретар Одеського відділення НАБУ Ростислав Дробожур повідомив Суспільному, що наразі проходять слідчі та процесуальні дії: "З того, що мені відомо — це декілька людей. Наразі ми не можемо надати таку інформацію".

"Я можу сказати, що ні прокурор, ні детектив мені не телефонували. Я не володію такою інформацією", — повідомив адвокат Труханова по справі заводу "Краян" Олександр Лисак.

13:33 Депутатка від фракції "Довіряй Ділам" Світлана Осауленко повідомила, що вона нічого не знає про підозру меру міста, але зазначила, що в деяких Telegram-каналах, які пишуть по підозру Труханову, фігурує прізвище її чоловіка Олександра Ахмерова — першого заступника директора міського департаменту комунальної власності. Вона стверджує, що її чоловік наразі перебуває на роботі й ніякої підозри не отримував.

14:02 Також Суспільне зв'язалося із громадським діячем Олегом Михайликом, який розказав про те, що два роки тому він подавав заяву до Національного антикорупційного бюро щодо продажу земель в Одесі.

"Це була територія міжрейсової бази моряків, яка віддали без аукціону та без тендеру приватній будівельній компанії "Будова". Земельна ділянка 4,5 гектари, ціна якої приблизно 4 мільйони доларів, була продана за 600 тис гривень. Це була перша заява. Потім ми зробили невеличке розслідування і виявили, що таких земельних ділянок принаймні 5 і бюджет Одеси втратив близько 4 мільярдів гривень", — повідомив Михайлик.

14:20 Як повідомив Суспільному Олександр Лисак, підозру вручили близько 13:00. Захисник поки не ознайомився з документом, адже в ньому 98 сторінок. До того ж адвокат наразі в Києві. Про що справа — Лисак розповість пізніше.

"Ні детектив, ні прокурор не телефонував мені й не говорив, що моєму клієнту сьогодні вручатимуть підозру. Я поки не маю пакету документів, тому не можу назвати період, якого стосується справа. Я знаю, що підозра досить об'ємна за кількістю сторінок. Я вам можу сказати, що Труханов мені не говорив про якісь обшуки" — зазначив Олександр Лисак.

Що відомо

  • Мер Одеси Геннадій Труханов фігурує в іншій справі НАБУ. За даними слідства, у вересні 2016 року Одеська міська рада придбала у приватної структури будівлю, яка раніше входила до майнового комплексу заводу "Краян", за завищеною ціною.
  • На початку 2016 фірма-продавець заплатила за цей комплекс на аукціоні 11,5 мільйонів гривень. Отримані від міської влади кошти фірма спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, запевнили в НАБУ. Детективи переконані, що посадовці мерії та інші фігуранти справи привласнили 92 млн грн бюджетних коштів.
  • На лаві підсудних зокрема опинилися мер Одеси Геннадій Труханов та його заступник Павло Вугельман, директор компанії "Девелопмент Еліт" Петро Загодіренко та оцінювачка будівлі Галина Богданова.
  • У липні минулого 2020 року Малиновський районний суд виправдав всіх фігурантів цієї справи. Тоді судді вирішили, що змови та злочинного умислу при купівлі "Краяну" між ними не було.
  • 11 лютого 2021 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала виправдувальний вирок міському голові Одеси Геннадію Труханову та решті обвинувачених. З весни 2021 року справу розглядає Вищий антикорупційний суд України.

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок