Суд переніс розгляд справи Геннадія Труханова на наступний тиждень

Суд переніс розгляд справи Геннадія Труханова на наступний тиждень

Суд переніс розгляд справи Геннадія Труханова на наступний тиждень
. Фото: Facebook/Геннадій Труханов

Вищий антикорупційний суд не зміг за один робочий день дослідити всі томи справи Геннадія Труханова аби обрати для нього запобіжний захід у справі НАБУ, тож оголосив в процесі перерву до понеділка, 11 жовтня. Про таке повідомила кореспондентка Суспільного, яка слідкувала за розглядом справи.

Судовий процес розглядала суддя ВАКС Оксана Олійник. Засідання тривало більш ніж дев'ять годин. Прокуратура доставила до суду 9 томів зі справи, які, на їх думку, повністю доводять провину Геннадія Труханова. Натомість мер та двоє його захисників, а саме Олександр Микитенко та Олександр Лисак, обставини підозри повністю заперечили.

На думку сторони обвинувачення, Геннадій Труханов та інші посадовці міськради були залучені до злочинної організації. Так, упродовж 2016-2019 років через їх дії місто втратило щонайменше 6 земельних ділянок загальною площею 15,9 га та витратило з бюджету 131 мільйон гривень. Загальний розмір збитків, за даними прокурора Максима Кравченка, становить більш ніж 500 мільйонів гривень.

На землях громади, зазначають правоохоронці, приватна компанія "Будова" зводила багатоповерхівки. Зокрема, за такими адресами: Гагарінське плато, 4; Варненська 27-А/2, 27-В та 27-Г; Жаботинського 54-А та Академічна 30. Кінцевому бенефіціару фірми Володимиру Галантернику також повідомили про підозру. Його прізвище не раз згадувала прокуратура у суді, пояснюючи роботу злочинної організації.

Суд відправив Труханова до СІЗО з можливістю вийти під заставу у розмірі ... млн грн
Судовий процес по справі Геннадія Труханова. Уoutube

Геннадію Труханову інкримінують три статті: ч. 1 ст. 255Створення злочинної організації., ч. 4 ст. 28Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією., ч. 2 ст. 364 Зловживання владою або службовим становищем.Кримінального кодексу України. Санкції по них передбачають до 12 років ув'язнення. Тож прокуратура вимагала для Труханова тримання під вартою з можливою заставою у розмірі 120 мільйонів гривень. Провину, як підкреслювала прокуратура, підтверджують документи, які були підписані мером Одеси або за його погодженням. А сума застави вираховувалася з особистих статків як мера, так і його сім'ї.

За словами захисника Труханова Олександра Микитенко, жодна обставина з наданих прокуратурою матеріалів не доведена. А щодо ризиків, на які посилається сторона обвинувачення, адвокат називає їх недоведеними. Оскільки всі обшуки начебто вже проведені, свідки допитані, а документи досліджені.

"Немає жодного доказу, прямого чи непрямого, який вказував би на його участь в будь-якій злочинній організації. Це лише голослівні припущення органу досудового розслідування. Оскільки немає будь-якого доказу, немає й ризиків переховуватись від органів розслідування", – зазначив адвокат.

Суд відправив Труханова до СІЗО з можливістю вийти під заставу у розмірі ... млн грн
Геннадій Труханов в будівлі ВАКС. Суспільне Одеса

У перерві Геннадій Труханов розповів журналістам, що до цієї справи має відношення одеський бізнесмен Аднан Ківан та колишній голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі. Також він зазначив, що виїжджати з країни не планує та очікує на справедливе рішення суду. У будь-якому разі, підкреслив Труханов, припиняти роботу мера він не буде.

Оскільки вивчити всі документи для обрання міри запобіжного заходу за один робочий день учасники не змогли, суддя Оксана Олійник зробила перерву в процесі до понеділка, 11 жовтня.

Що відомо

  • 6 жовтня Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала 5 підозр: меру Одеси, посадовцям і одному "відомому одеситу". "На наше переконання, всі ці люди (абсолютно не виключено, що кількість підозрюваних може збільшитись) були причетні до цілого ряду злочинних дій, спрямованих на заволодіння земельними ділянками в Одесі", — написала у своєму Facebook Венедіктова.
  • Згодом у НАБУ оголосили про те, що підозрюваних у справі про незаконне заволодіння земельними ділянками 16. 10 із них є учасниками злочинної організації, решта — співучасники вчинення інших злочинів. Цих людей звинувачують у відмиванні 689 мільйонів гривень.
  • Як зазначив у коментарі Суспільному адвокат одного з фігурантів Тарас Прошиванюк, прокуратура вимагатиме для мера Одеси Геннадія Труханова заставу у розмірі 120 мільйонів гривень.

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок