Другий етап тестувань: трамвай швейцарської компанії вийде на харківські маршрути

Другий етап тестувань: трамвай швейцарської компанії вийде на харківські маршрути

Другий етап тестувань: трамвай швейцарської компанії вийде на харківські маршрути
. Суспільне Харків

Трамвай швейцарської компанії "Stadler" вийде на маршрути у Харкові 7 жовтня. Модель тестуватимуть до кінця жовтня, після чого вирішуватимуть, чи купувати такі трамваї для міста.

Випробування трамваю розділили на два етапи, розповів директор комунального підприємства "Тролейбусне депо №2" Дмитро Липовий. Перший — рух без пасажирів — вже закінчився. Другий етап триватиме три тижні: трамвай вийде на маршрути №1, 3 та 12.

"Виїжджав він три ночі, на різних маршрутах міста, щоб ми могли в різних його ситуаціях, при різному дорожному полотні, при проїзді розворотного кола, щоб можна було побачити певні його характеристики в роботі. У межах експлуатаційних випробувань з пасажирами відзавтра він буде працювати на маршрутах міста Харкова", — коментує Липовий.

Липовий запевняє: проблем із трамваєм не було.

"Це трамвай зовсім іншого класу та іншого рівня. Наприклад, діагностування робочих систем відбувається під час руху, і водій може стежити за тим, як він працює. Вже не кажучи про наявність кондиціонеру та зручність посадки", — говорить Липовий.

Довжина трамваю — 27 метрів, місткість — 258 пасажирів.

Трамвай зібраний на заводі компанії "Stadler" у Мінську. Фірма не підпадає під міжнародні санкції, проте, як писала швейцарська преса, потенційно може постраждати через них. Крім Мінська "Stadler" має заводу Седльці (Польща).

Ресурс Transphoto про міський електротранспорт наводить інформацію про попередні випробування цієї моделі. Там зазначається, що його тестували у Москві, Самарі, Краснодарі, Санкт-Петербурзі та Мінську. Після випробувань у різних містах зразок повертали на завод виробника, а в Санкт-Петербурзі він встиг потрапити у ДТП. Після — в Мінську його пофарбували і відправили до Харкова.

У коментарі Суспільному заступник міського голови з питань інфраструктури міста Євгеній Водовозов сказав, що йому нічого невідомо про аварію за участі цього трамваю. Також Водовозов не уточнив, чи купуватиме Харків тестовий зразок або планує придбати повністю нові екземпляри.

Що відомо

  • Представники компанії у червні анонсували відкриття заводу в Україні, а у серпні в.о. голови міської ради Ігор Терехов говорив про відкриття двох заводів у Харкові на 4 тисячі робочих місць. 7 жовтня міська рада підписала меморандум про співпрацю із компанією "Stadler": "Одним з напрямків цієї співпраці може стати локалізація виробництва швейцарських трамваїв в Харкові і створення нових робочих місць".
  • Трамвай швейцарської компанії Stadler доставили до Харкова на початку вересня.
На початок