Чому автомобілі можуть подорожчати на щонайменше 10-15%. Пояснює експерт

Чому автомобілі можуть подорожчати на щонайменше 10-15%. Пояснює експерт

Ексклюзивно
Чому автомобілі можуть подорожчати на щонайменше 10-15%. Пояснює експерт
. УНІАН

В автосалонах та на складах в Україні практично закінчилися нові автомобілі, а знайти хороші вживані машини з Європи та США зараз — чимале випробування.

З чим це пов’язано, як довго триватиме нестача авто та як вона відіб'ється на ціні — в ефірі "Українського радіо" розповів генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко.

Перерваний "ланцюг виробництва"

Експерт переконаний, що через пандемію коронавірусу виробництво автомобілів почало зменшуватися, а потім, коли машини знову стали популярними, виявилось, що закриті виробництва вже важко відновити, а в одного з виробників була масштабна пожежа.

"Зрозуміло, що зараз налагодять виробництво, але на це потрібен якийсь час. Тому один з виробників мікрочипів до автомобілів, який знаходиться у Тайвані, вже оголосив про підвищення цін на свою продукцію з грудня на 10-20%", — розповів Назаренко.

Дефіцит автомобілів, за словами аналітика, є не лише в Україні, але й загалом у всьому світі: "Така ситуація вже була в Україні. У 2008-2009 роках мені телефонували народні депутати чи генерали й просили зробити автомобіль без черги. Тоді й оголошень було дуже багато щодо продажу черги на автомобіль. Люди платили попередній внесок, ставали в чергу, а через пів року продавали свою чергу за 2-3 тисячі євро іншій людині".

Чому автомобілі можуть подорожчати до кінця року на щонайменше 10-15%. Пояснює експерт
Олег Назаренко. Фото: УНІАН

"Я не можу сказати, як швидко налагодять виробництво. Хтось кинеться зараз виробляти мікрочипи, нестача яких є однією з причин нестачі авто, але це досить складні технології і її швидко не "склепаєш", — пояснив фахівець.

Дефіцит автомобілів та технологій

Іншою проблемою, на його думку, є те, що у світі все йде до автоматизації та екологізації.

"Й коли забороняють автомобілі якогось екологічного класу, то кожен новий автомобіль стає дорожчим та складнішим, тому що викиди CO2 контролюють саме мікрочипи", — додав Назаренко.

Аналогічна дефіцитна ситуація і з електромобілями, адже, як пояснив експерт, бортовий комп'ютер, що у звичайного автомобіля працює так само як і в електромобіля: “Разом з тим, не всім подобаються нововведення, адже, наприклад, мій автомобіль не пускає мене виїжджати на зустрічну смугу, навіть якщо я хочу, поки я не ввімкну поворотник".

Проте бувають ситуації, за його словами, коли на дорозі непередбачуваний водій робить щось неправильно і єдиний порятунок, аби його не вдарити, — це виїхати на зустрічну смугу, аби обійти. А машина цього не дозволить.

Читайте також: Українці зможуть оформити купівлю-продаж авто через "Дію" — МВС

Проблема технічних регламентів

Наостанок експерт додав, що зараз Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів думають над тим, щоб відтермінувати на 2025 рік деякі технічні регламенти, які Україна підписала разом з Угодою про асоціацію з ЄС.

"Якщо нам не вдасться цього зробити, то автомобілі з нового року суттєво подорожчають, бо в Україну буде заборонено імпорт автомобілів без датчика пристібання пасків безпеки заднього пасажира, без датчика дощу", — додав експерт.

За його словами, на сьогодні автомобілі "прекрасно без цього обходяться", адже в Україні в ПДР не передбачено, що пасажир із заднього сидіння має користуватися паском безпеки.

"Все це буде робити автомобіль дорожчим. Якщо не вдасться пролонгувати, то в Україні залишаться лише європейські автомобілі, тому що японські, корейські, американські виробники не заморочуються цим. Це технічні регламенти, які зробила саме Європа", — зауважив аналітик.

Водночас Україна, коли підписала угоду з ЄС, як вважає він, зобов’язалася не тільки ввести обов'язковий технічний огляд для всіх, але й автомобілі з невідповідним технічним регламентом.

Фахівець наголосив, що якщо вдасться перенести технічні регламенти на 2025 рік, то автомобілі не подорожчають більше ніж на 2-3%, що пов’язано з подорожчанням мікрочипів для бортових комп’ютерів.

"Якщо не вдасться перенести регламенти, то автомобілі подорожчають мінімум на 10-15%", — підсумував Назаренко.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок