Звільнення заступників голови та меморандум про співпрацю — що відбувається у Долинській міськраді

Звільнення заступників голови та меморандум про співпрацю — що відбувається у Долинській міськраді

Звільнення заступників голови та меморандум про співпрацю — що відбувається у Долинській міськраді
. Фото ілюстративне. Facebook/Долинська міськрада

У Долинській міській раді, що на Івано-Франківщині, на черговій сесії 28 вересня звільнили трьох заступників міського голови — Романа Ісайчука, Мар’яну Табаркевич та Андрія Курташа. Одразу після їх звільнення депутати проголосували за нових заступників — Івана Пастуха від "Європейської солідарності", Віктора Громиша від "Платформи громад" та Тараса Оглаб’яка від "Свободи". Що відбувається у Долинській міській раді — намагалися з'ясувати журналісти Суспільного.

В етері програми "Сьогодні. Головне" голова фракції "ЄС" у міській раді Максим Новосельський повідомив, що перед сесією насправді готувалося рішення про висловлення недовіри Долинському міському голові Іванові Диріву.

"Ці всі кадрові рішення, ці всі упущення – це вина міського голови, тобто його неправильні кроки, його неправильний вибір людей на певні посади. Тому і ставили питання: якщо не буде зміни заступників, посилення команди міськголови, треба відправляти у відставку мера. Ми подали від своєї фракції двох людей, які у різних напрямках роботи могли стати заступниками. Згідно з тим, як провів співбесіди міський голова, від нас пішов Іван Пастух. Це — і компроміс, і вибір Івана Ярославовича (Диріва – ред.)", — каже Максим Новосельський.

Серед недоліків роботи команди Диріва Максим Новосельський назвав доведення місцевого водоканалу до банкрутства, невиконання місцевих програм, не проведену підготовку до зими.

Голова Долинської міської ради Іван Дирів розповів у студії Суспільного, що конфлікт з депутатським корпусом у нього зрів ще з початку каденції.

"Впродовж тривалого часу важко було знайти розуміння між новим головою громади і тією командою, яка працювала понад 15 років. Налагодити роботу в депутатському корпусі, який переважно представляв стару команду, було дуже непросто протягом цих місяців. Звільнення цих заступників – це крок до порозуміння. В умовах децентралізації, відсутності фінансових ресурсів, неконсолідована позиція голови і депутатського корпусу, постійні розбіжності на сесіях ні до чого доброго не призводять. Усі проєкти рішень, які подавала опозиція до міського голови, – це було бажання переформатувати керівний склад. Заступники зробили мужній крок — написали заяви на звільнення за власним бажанням. Після дня виборів у кожного в голові є проєкти, як поміняти нового голову", — каже Іван Дирів.

З його слів, це протистояння тільки поглибило соціально-економічні проблеми у громаді: недофінансування освітньої галузі, зниження ступеневості шкіл, судові процеси довкола ПАТ "Укрнафта". З 2019 року "Укрнафта" не платить орендну плату за користування деякими земельними ділянками. Долинська громада роками судиться, щоб домогтися повернення грошей за фактичне користування землею цим нафтовим підприємством. До кінця 2021 року ця сума становитиме понад 60 млн грн.

Міський голова Долинської громади каже, через відсутність консолідованої позиції міськради влада не може вести переговори з цим підприємством. Крім того, поглиблюється криза місцевого водоканалу. Долинська міська рада покриває його збитки. Цього року оплатили пів мільйона гривень, запланували — ще понад 600 тис. Тариф на водопостачання та водовідведення піднімали востаннє у 2018 році. Цього питання щодо підвищення вартості комунпослуг не набрало необхідної кількості голосів депутатів.

Внаслідок децентралізації Долинська територіальна громада отримала 3 тис. га земель за межами населених пунктів від Держгеокадастру.

"Ми провели інвентаризацію цих земельних ділянок. Розпорядженням голови створили відповідну комісію. Ми проїхали всі населені пункти, в якому стані ці земельні ділянки, чи заросли вони чагарниками, чи обробляються. Є ділянки, на яких ростуть ліси, а вони і далі мають статус сільськогосподарського призначення. Ми підходимо до питання створення свого лісового господарства", — каже Іван Дирів.

Депутати Долинської громади визнають, що існують конфлікти щодо землі. Серед них немає одностайності у визначенні пріоритетів: оренда чи приватизація.

"Першочергово надаємо землю атовцям. Якщо людина дійсно буде цим займатися, не має інших ділянок, має бажання і ресурси, чому б не надавати по 2 га? Ми не можемо давати одразу в оренду, мусимо спочатку відвести й оголосити аукціон. Ми вже оголосили аукціон на 30 га у селі Підбережжя", — каже голова депутатської комісії з питань землекористування та земельних відносин Андрій Дупляк.

"Я — за те, щоб люди мали достатньо земельної площі, щоб її могли обробляти і заробляти собі на життя цією працею. Я — за оренду і за приватизацію. Кожна ситуація є індивідуальною", — розповідає Максим Новосельський.

Після ротації заступників Іван Дирів наполягатиме на підписанні меморандуму з депутатами, щоб криза більше не повторилася.

"Я сподіваюся, ми підпишемо цей документ, в якому будуть зафіксовані питання стосовно керівного складу, і по заступниках, їхньому звітуванню чи інформації про роботу. В нього б мали бути внесені питання по ПАТ "Укрнафта", по землі і по тарифах. Тоді це може бути гарантією подальшої стабільної роботи", — каже Іван Дирів.

Депутат Андрій Дупляк від "Свободи" теж готовий укласти письмову згоду на майбутнє.

"Якщо голова йде назустріч депутатам, не бачу причини не підписувати цей меморандум. Однозначно підписувати та співпрацювати, оскільки ми прийшли туди щось робити. Палки в колеса ставити – це не варіант", — погоджується Андрій Дупляк.

Голова Комітету виборців України в Івано-Франківській області Максима Лисюка у коментарі Суспільному сказав, що меморандуми не мають жодної юридичної сили.

"Меморандуми – це фактично декларативна форма: "Ми декларуємо, що ми будемо співпрацювати". Яка юридична сила цих меморандумів? В принципі, – ніяка. Це – заяви. Меморандуми – це психологічно-інформаційні приклади: "Ми підписали меморандум, відповідно, якщо ви його порушуєте, значить ви – недоброчесні". І це можна використовувати у наступній політичній кампанії. Юридичних наслідків за порушення меморандуму немає. Це – психологічні моменти", – сказав Максим Лисюк.

Читайте також

  • ПАТ "Укрнафта" оскаржує рішення щодо виплати грошей Долинській ОТГ за землю
  • Долинські депутати хочуть від "Укрнафти" 20 млн грн
  • ПАТ "Укрнафта" сплатить понад два мільйони гривень до бюджету Долини

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок