Верзілов та "Медіазона". Росія додала до списку іноагентів одразу 22 людини та 2 видання

Верзілов та "Медіазона". Росія додала до списку іноагентів одразу 22 людини та 2 видання

Верзілов та "Медіазона". Росія додала до списку іноагентів одразу 22 людини та 2 видання
. Twitter

Російське Міністерство юстиції провело наймасштабніше розширення переліку іноземних агентів від моменту його створення, додавши туди 22 фізичні особи та 2 організації.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті Мін’юсту РФ.

Зокрема, у списку опинилось товариство з обмеженою відповідальністю "ЗП", яке є засновником видання "Медіазона", та правозахисний проєкт "Зона права".

Також російський Мін’юст додав до списку іноагентів 22 людини. Серед них – медіаменеджер та художник Петро Верзілов, головний редактор "Медіазони" Сергій Смирнов, а також четверо учасників руху "Голос" – Аркадій Любарев, Артем Важенков, Олександр Грезев та Інна Карезіна. При цьому раніше "Голос" вже був визнаний іноагентом.

Водночас міністерство включило видання "ОВД-Інфо" до іншого переліку – Реєстру незареєстрованих громадських об’єднань, які виконують функції іноземного агента.

Як зазначив на своїй сторінці у Facebook Сергій Смирнов, рішення Мін’юсту було для нього очікуваним, але неприємним.

"Всім величезна подяка за слова підтримки, які ви зараз пишете. Дуже важливо, щоб через цей статус ви не відписувались від Медіазони (і від мене). Відписки в такій ситуації це дуже сумно. Про сам статус, мені здається, все гранично зрозуміло. Не потрібні жодні докази, вони навіть в суді їх не пропонують. Давайте це навіть не обговорювати, мені здається, це – жахливо. Взагалі когось називати в Росії "іноземним агентом" – просто за гранню. Це безумовно тотожне ворогові народу", – написав він.

Що відомо

  • 21 серпня Міністерство юстиції Росії включило телеканал "Дождь" і видання "Важные истории", зареєстроване в Латвії, до реєстру "ЗМІ – іноземних агентів".
  • У липні 2021 року Мін'юст РФ включив до переліку іноземних агентів російськомовне інтернет-видання The Insider, журналістів видання "Проєкт" Михайла Рубіна і Софію Гройсман, головного редактора інтернет-журналу "Інше місто" Юлію Апухтіну і журналістів видання "Відкриті медіа" Іллю Рождественського і Олексія Постернака.
  • У той самий час російська Генеральна прокуратура визнала видання "Проект", яке раніше провело розслідування щодо "подруги" Путіна, "небажаною організацією". Окрім того, Міністерство юстиції РФ зарахувало низку журналістів російських видань до переліку "іноземних агентів".
  • Після ухваленого Генпрокуратурою рішення видання "Проект" оголосило про своє закриття.
  • 23 квітня до реєстру "ЗМІ – іноземних агентів" в Росії потрапило видання "Медуза".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок