У Рівному чоловіка підозрюють у вбивстві спецпризначенця та держзраді – СБУ

У Рівному чоловіка підозрюють у вбивстві спецпризначенця та держзраді – СБУ

У Рівному чоловіка підозрюють у вбивстві спецпризначенця та держзраді – СБУ
. Нацполіція/СБУ

Правоохоронці оголосили про підозру у державній зраді чоловікові, якого слідство вважає спільником вбивці працівника СІЗО у 2016-му році. Про це повідомили на сайті Служби безпеки України. Підозрюваному обрали запобіжний захід, він – у слідчому ізоляторі.

Що було

У вересні 2016 року в одній із багатоповерхівок на вулиці Відінській у Рівному виявили вбитим працівника СІЗО – Івана Мамчура застрелили. Під час розслідування правоохоронці встановили особу виконавця – це Олег Смородінов, а курували спецоперацію з Москви. Він пізніше сам визнав це у суді.

53-річний кілер поцілив у 37-річного працівника слідчого ізолятора сім разів. Потім, аби довести злочин до кінця — завдав кілька ударів пістолетом по голові. Зброю із глушником та вісім гільз поліцейські виявили біля убитого чоловіка.

Читайте також: Вбивство рівнянина на замовлення ФСБ: суд виніс вирок кілеру

Слідчі встановили, що Олег Смородінов разом зі спільником кілька місяців ретельно готувалися до злочину: стежили за "замовленою" особою, придбали зброю. Після злочину потягом поїхали до Москви, де отримали за умисне вбивство 2 тисячі доларів США та 300 тисяч рублів.

Раніше Суспільне повідомляло: за версією слідства, тепер 39-річний спільник кілера стежив за обстановкою на вулиці. В його обов’язки входило подати сигнал, що жертва зайшла у під’їзд та стежити, аби ніхто не зайшов у під'їзд і не завадив убивству.

Що вирішив суд

Про підозру обом зловмисникам повідомили у листопаді 2016 року. Тоді ж слідство призупинили, а підозрюваних оголосили у розшук.

17 листопада 2016 року під час перетину державного кордону на територію Російської Федерації в пункті пропуску Гоптівка Харківської області Олега Смородінова затримали. Суд обрав йому покарання — 12 років тюрми, — повідомила речниця управління СБУ в Рівненській області Інна Ілючок.

Читайте також: Вирок вважаю справедливим: Смородінова визнали винним у державній зраді

Засуджений — уродженець Російської Федерації, житель донецького Маріуполя. Раніше він двічі притягувався до кримінальної відповідальності та загалом відсидів за ґратами 15 років.

Як затримали спільника

39-річного підозрюваного спочатку оголосили в національний розшук, пізніше — у міжнародний. Оперативники встановили, що він переховувався у Москві. Працівники Інтерполу надіслали запити для підтвердження інформації, встановлення місця знаходження та затримання підозрюваного.

Читайте також: "The New York Times" про вбивство у Рівному: "Росія замовила вбивство, яке не мало сенсу. Потім найманець почав говорити".

У червні 2019-го до поліції Рівненщини надійшло повідомлення, що чоловіка у Росії затримали та помістили до слідчого ізолятора. 26 серпня 2020 року в пункті пропуску Гоптівка його передали працівникам поліції Рівненської області. Його помістили до ізолятора тимчасового тримання.

27 серпня 2020 року суд задовольнив клопотання слідчого та обрав підозрюваному запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Де він зараз

Згідно з інформацією Інни Ілючок, спільника Олега Смордвінова підозрюють у державній зраді та агентурі ФСБ Російської Федерації. Також слідство встановило, що підозрюваний таємно переправив з Росії зброю, якою вбили Івана Мамчура у 2016 році.

У Рівному чоловіка підозрюють у вбивстві спецпризначенця та державній зраді – СБУ
Фото Служби безпеки України

"За даними слідства, обох чоловіків завербували представники ФСБ РФ для виконання розвідувально-диверсійних завдань на шкоду державній безпеці України. Підозрюваному обрали запобіжний захід, він у рівненському СІЗО", — повідомила Інна Ілючок.

Вона додала, що досудове розслідування триває.

Що відомо

  • Про передумови злочину у судовому вироку для Олега Смородінова йдеться: "... будучи радикально налаштованим до діючої влади в Україні та такої держави у цілому, сповідуючи проросійські сепаратистські настрої щодо соціально-політичної обстановки в Україні... встановив контакт з двома особами, які позиціонувалася представниками іноземної спеціальної служби – Федеральної Служби безпеки Російської Федерації... "
  • Через два місяці після самого вбивства у Рівному Генпрокурор та голова СБУ повідомили, що затриманий Смородінов зізнався, що убив Івана Мамчура (колишнього командира групи 3-го полку спецназу ГУР України) на замовлення російської ФСБ за участь рівнянина в бойових діях у Грузії.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок