У Косові на Франківщині відбудеться відкритий фестиваль кераміки "Мальований дзбаник"

У Косові на Франківщині відбудеться відкритий фестиваль кераміки "Мальований дзбаник"

У Косові на Франківщині відбудеться відкритий фестиваль кераміки "Мальований дзбаник"
.

У Косові на Івано-Франківщині 26 вересня відбудеться восьмий відкритий фестиваль кераміки, ремесел, та фольклору "Мальований дзбаник". Просто неба майстри розписуватимуть кахлі для гуцульської печі, яку встановлять у скансені культурно-мистецького центру "Дзбан".

Про це в етері Суспільного розповіли майстриня гончарства, голова "Благодійного фонду "Автентика Гуцульщини" Марія Гринюк і начальник управління культури, національностей і релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак.

Під час фестивалю будуть майстер-класи та ярмарок
Під час фестивалю будуть майстер-класи та ярмарок.

На фестивалі відвідувачі зможуть побачити мальовані керамічні вироби, майстрів за роботою, послухати українську музику, роздивитися гуцульські строї, потанцювати довкола гончарної ватри та взяти участь у конкурсах. Охочі зможуть і вакцинуватися від COVID-19.

Під час свята організатори запланували відвідини гончарних майстерень та майстер-класи.

"У цьому році буде такий конкурс, що знані майстри робитимуть деталі однієї скульптури, наприклад, посуд з елементами анімалістики, – каже Марія Гринюк. – Уявіть: три-чотири гончарні круги і кожен щось точить, а потім треба скласти в одну скульптуру. Це можуть зробити тільки майстри, які здатні гончарити із закритими очима".

За її словами, на конкурсі "Фауна Карпат" діти з мистецьких шкіл ліпитимуть характерну для Косівщини анімалістику: коників, оленів, баранчиків, які вони бачать у Карпатах і на малюнках майстрів.

Один з епізодів косівської кераміки
Один з епізодів косівської кераміки. Інтерактивний музей

"Ще є особливість – ми будемо розписувати кахлі наживо, – каже Марія Гринюк, – робимо піч до нашого "Дзбану", який будується. Там вже є гуцульська хата, де буде скансен. І в тій хаті стоятиме гуцульська піч, розмальована всіма нашими майстрами".

Майстриня розповідає, що у створенні печі візьмуть участь 30-35 косівських майстрів. Концепція полягає в тому, що це буде колективна піч, але при цьому кожен намалює там свої сценки з життя. Для печі потрібно більше ста кахлів.

"Це не означає, що ми всі кахлі малюємо на фестивалі. Ми вже почали цю роботу понад місяць тому, бо кахлі сохнуть дуже довго, – каже Марія Гринюк. – Наші майстри відтиснули ці кахлі. Піч буде, коли кахлі випалимо. Це станеться не менше, ніж за пів року".

Майстри розмальовуватимуть кахлі для печі
Майстри розмальовуватимуть кахлі для печі. Facebook

Також під час свята організатори покажуть перший приватний кахельний цех родини Фокащуків, що працює з 90-х років.

Через карантинні обмеження фестиваль триватиме один день та без конференцій. Зі слів Марії Гринюк, всі організатори свята – вакциновані. Крім того, у косівському будинку культури, біля якого відбудеться "Мальваний дзбаник", працює центр вакцинації. Гостям повідомлятимуть про можливість щепитися під час свята.

Фестиваль "Мальований дзбаник" – обласний, та цьогоріч на ньому чекають гостей із Львівщини, Буковини і Молдови.

"У перспективі ми бачимо цей фестиваль міжнародним і працюємо над цим," – каже начальник управління культури, національностей і релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак.

За його словами, цьогоріч з обласного бюджету на проведення фестивалю виділили 30 тис. грн.

У Косові на Франківщині відбудеться відкритий фестиваль кераміки "Мальований дзбаник"
Івано-Франківська ОДА

Наступного року організатори хочуть провести фестиваль на території культурно-мистецького центру "Дзбан", будівництво якого планують завершити у 2022 році, каже майстриня Марія Гринюк.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок