Словенська тенісистка Катаріна Среботнік потрапила до "Книги рекордів Гіннеса"

Словенська тенісистка Катаріна Среботнік потрапила до "Книги рекордів Гіннеса"

Словенська тенісистка Катаріна Среботнік потрапила до "Книги рекордів Гіннеса"
. AP

Гравчиня стала найуспішнішою дебютанткою в історії тенісу.

Словенська тенісистка й колишня перша ракетка світу в парному розряді Катаріна Среботнік увішла до "Книги рекордів Гіннеса". Гравчиня стала першою в історії – серед жінок і чоловіків, – кому вдалося здобути титули на дебютних турнірах туру в кар'єрі в усіх трьох дисциплінах.

Це досягнення їй підкорилося ще 23 роки тому, проте офіційним сертифікатом її нагородили лише у 2021-му на її домашньому турнірі в Порторожі.

Среботнік почала грати у WTA-турі в 1998 році і відтоді перемогла в кожному дебюті на змаганнях: у одиночній, парній і змішаній сітці.

Усе почалося з перемоги в парному розряді на турнірі в хорватському місті Макарська. Тоді тенісистка в парі з іншою словенкою Тіною Кріжан здолали у фіналі австрійку Карін Кшвендт і росіянку Євгєнію Куліковскую.

Перший одиночний титул Катаріна виграла в 1999 році в португальському Ешторілі, коли обіграла у фіналі угорку Ріту Куті-Кіш.

Того ж року їй підкорилися змагання й у міксті. З першої ж спроби Среботнік стала чемпіонкою Великого шолому – Ролан Ґаррос – у цій дисципліні. Партнером Катаріни був південноафриканець Піт Норвал, а опонентами у фіналі – латвійка й ексукраїнка Лариса Савченко-Нейланд та американець Рік Ліч.

До Среботнік єдиною, хто вигравала в дебюті і в одиночці, і в парі, була хорватка Мір'яна Лучич-Бароні.

Читайте також: Тенісистка Сімона Халеп припинила співпрацю з тренером, який привів її до першого номера рейтингу

Хто така Катаріна Среботнік

  • 40-річна тенісистка зі Словенії, колишня перша ракетка світу в парах, входила до топ-20 світового рейтингу в одиночці.
  • За кар'єру виграла 39 парних титулів, п'ять – у міксті, чотири – в одиночці.
  • Зокрема, вона стала чемпіонкою Вімблдону в парі у 2011 році, а в міксті п'ять разів перемагала на "Шоломах": тричі – на Ролан Ґаррос (1999, 2006, 2010), та по одному разу на Australian Open (2011) та US Open (2003).
  • На одиночних мейджорах доходила максимум до 1/8 фіналу на Ролан Ґаррос і US Open.
  • У цьому сезоні Среботнік ще не виступала. Востаннє виграла титул у 2018 році в парній сітці німецького Нюрнберга.
На початок