"Відсоток вакцинованих недостатній", — епідеміологиня про боротьбу з COVID на Харківщині

"Відсоток вакцинованих недостатній", — епідеміологиня про боротьбу з COVID на Харківщині

"Відсоток вакцинованих недостатній", — епідеміологиня про боротьбу з COVID на Харківщині
. Харківська облдержадміністрація

Від COVID-19 у Харківській області повністю щепилися менш як 325 тисяч людей (12,4% усього населення).

"Рівень захворюваності росте, відсоток вакцинованих все ще недостатній", — сказала в ефірі "Українського радіо Харків" епідеміологиня, професорка Тетяна Чумаченко.

За її словами, існують нові ризики, пов’язані зі штамом "Дельта". На початку вересня цей штам офіційно підтвердили у Харкові та низці громад. За словами Чумаченко, людина може заразитися "Дельтою" швидше — він заразніший за попередні. З початком навчального року зросли ризики захворюваності серед дітей.

"Дорослі повинні розуміти, що дітей ми поки не прищеплюємо, тому наше завдання — піклуватися про них. Щеплення потрібно для того, щоб обмежити циркуляцію вірусу", — коментує епідеміологиня.

Люди з хронічними захворюваннями, діабетом, онкологією мають вакцинуватися першочергово, каже Чумаченко.

"Найкраща вакцина — та, яка вам доступна. Лише у випадку, якщо людина має алергію на якийсь компонент конкретної вакцини, лікар може їй підібрати іншу", — говорить епідеміологиня.

Читайте також: МОЗ дозволило комбінування вакцин Moderna та Pfizer/BioNTech

"Людина одразу після одужання може робити щеплення: немає ніяких правил щодо утримання протягом певного часу. Люди, що перехворіли, мають вірогідність більше 30% захворіти вдруге і втретє. Зазвичай хвороба протікає важче за перший раз. Сподіватися на те, що ви перехворіли і більше не захворієте — не варто. Зараз з’явився термін "гібридний імунітет" і вважається, що він найбільш надійний. Він виникає, коли людина була інфікована та отримала вакцинацію. Але це не означає, що треба йти та заражатися. Імунітет після вакцинації триває не менше 6-8 місяців", — сказала Чумаченко.

За інформацією Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб, на 20 вересня першу дозу вакцини від COVID-19 отримали 448 972 жителів Харківщини, двома дозами щеплені 324 388 людей.

Автори: Ганна Цьомик, Оксана Білецька

Що відомо

  • Від початку вакцинальної кампанії щеплення в Україні зробили 6 304 016 людей, з них одну дозу отримали 6 304 014 , повністю імунізовані — 5 152 834.
Читайте також: 98% людей, шпиталізованих з COVID-19 не були вакциновані — МОЗ
На початок