Екоінспектори Хмельниччини знову перевіряють воду з озера в мікрорайоні Озерна

Екоінспектори Хмельниччини знову перевіряють воду з озера в мікрорайоні Озерна

Екоінспектори Хмельниччини знову перевіряють воду з озера в мікрорайоні Озерна
. Фото: Держекоінспекція

Екоінспектори знову перевіряють воду зі струмка, який тече від хмельницького сміттєзвалища та впадає в озеро в мікрорайоні Озерна. Про це повідомляє пресслужба Держекоінспекції у Хмельницькій області.

За їхньою інформацією, для спільної перевірки екоінспектор запросили представників місцевої влади, але ті проігнорували запрошення.

"14 вересня, спеціалісти Держекоінспекції у Хмельницькій області провели обстеження водних об’єктів – струмка без назви, що протікає паралельно полігону твердих побутових відходів у місті Хмельницькому та озера в мікрорайоні Озерна. Результати обстеження свідчать про бездіяльність Хмельницького комунального підприємства "Спецкомунтранс" щодо припинення скидання стічних вод, який утворюється на полігоні твердих побутових відходів. Як наслідок, поверхневі води й надалі залишаються забрудненими", - кажуть екоінспектори.

Додають, проби води відібрані. Наразі тривають інструментально-лабораторні дослідження.

"З результатами обов’язково ознайомимо на наступному тижні. Але вже сьогодні візуально можна бачити, що ситуація, на жаль, не змінилась. Ми спостерігаємо той самий темно-коричневий колір води у струмку без назви, що свідчить про одне – фільтрат зі сміттєзвалища продовжує забруднювати навколишнє середовище", - говорять екоінспектори.

За словами заступника Хмельницького міського голови Миколи Ваврищука, наразі справа про відшкодування збитків знаходиться у суді. Додає, "Спецкомунтранс" не визнає своєї вини та оскаржує припис Держекоінспекції та їхній акт щодо нарахування збитків.

Що відомо

  • Екологи за забруднення озера нарахували Хмельницькому комунальному підприємству "Спецкомунтранс" понад 54,6 мільйонів гривень збитків. Підприємство повинно добровільно сплатити державі нараховані збитки, або екологи позиватимуться до суду.
  • Працівники обласної Держекоінспекції притягнули до адміністративної відповідальності керівника Хмельницького КП "Спецкомунтранс" Олександра Зіміна. За попередньою інформацією екоінспекторів, стічні води зі сміттєзвалища стікають у струмок, який протікає до ставка у мікрорайоні Озерна.
  • У лютому 2021 року, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області було проведено позапланову перевірку ХКП "Спецкомунтранс" у відповідь на звернення жителя міста Хмельницького щодо факту забруднення озера в мікрорайоні Озерна.
  • В ході позапланового заходу державного нагляду Хмельницького комунального підприємства "Спецкомунтранс", актом перевірки встановлено, що суб’єкт господарювання не належним чином здійснює заходи  щодо попередження забруднення поверхневих вод під час експлуатації полігону твердих побутових відходів. Було виявлено факт потрапляння  фільтрату у струмок , який протікає в місті Хмельницькому та впадає у ставок (мікрорайон Озерна), що в свою чергу  призвело до забруднення поверхневих вод  водних об’єктів.

Читайте нас у Telegram: головні новини Хмельницького та області

На початок