МЗС підтвердило затримання в Празі росіянина, який брав участь в окупації Криму

МЗС підтвердило затримання в Празі росіянина, який брав участь в окупації Криму

Ексклюзивно
МЗС підтвердило затримання в Празі росіянина, який брав участь в окупації Криму
. Фото: myrotvorets.center

В аеропорту Праги за запитом України затримали громадянина Росії, активіста так званої "кримської весни" Олександра Франчетті, який брав участь в окупації Криму.

Цю інформацію Суспільному підтвердив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

"12 вересня правоохоронні органи Чеської Республіки затримали в міжнародному аеропорту Праги на запит України громадянина Російської Федерації Олександра Франчетті", — повідомив він.

За словами Ніколенка, затримання стало результатом злагоджених дій українських та чеських правоохоронців задля притягнення Франчетті до відповідальності за скоєння низки злочинів проти України, зокрема участі в російській окупації Криму.

Речник МЗС додав, що українська сторона нині працює над завершенням необхідних процедур з метою передачі Олександра Франчетті правосуддю в Україні.

Як повідомляє "Радіо Свобода" із посиланням на посольство Росії в Празі, зараз російське дипломатичне відомство надає Франчетті консульську підтримку.Очільник Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін доручив вивчити правові підстави затримання Франчетті в Чехії.

"За даними ЗМІ, можливо, його затримання пов'язане з активною участю у 2014 році в подіях щодо возз'єднання Кримського півострова з Росією. Ордер на арешт російського громадянина виданий Україною, де його можуть притягнути до кримінальної відповідальності", — заявили в СК.

Бастрикін наголосив на "неприпустимості зловживання міжнародно-правовими механізмами для притягнення до відповідальності осіб за політичними мотивами".

Хто такий Франчетті

За даними чеського видання iRozhlas, у 2014 році росіянин брав участь в анексії Криму. Він прибув на півострів за два дні до початку російської операції та сформував воєнізоване угруповання "Північний вітер", учасники якого стежили за безпекою ліній електропередачі, газопроводом і пересуванням автомобілів. В одному з інтерв'ю Франчетті розповів, що угруповання тісно взаємодіяло з командуванням Військово-морського флоту Росії. За даними сайту "Миротворець", росіянин був нагороджений медаллю "За повернення Криму".

З 2000 року Франчетті постійно живе в Празі та працює фітнес-тренером, але регулярно відвідує окупований Крим. У 2019 році чеські ЗМІ повідомляли, що він потрапив у поле зору чеської контррозвідки.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок