Білозерське профтехучилище на Херсонщині почало навчання без першокурсників: які причини

Білозерське профтехучилище на Херсонщині почало навчання без першокурсників: які причини

Білозерське профтехучилище на Херсонщині почало навчання без першокурсників: які причини
. Суспільне. Херсон

У Білозерському профтехучилищі №6 на Херсонщині розпочалися заняття. Цього року - без першокурсників. Навчальний заклад не отримав Держзамовлення.

"Ми бачимо ознаки того, що в нас реформа реорганізації бере свій початок, розпочалася у нашому училищі безпосередньо з закриття лабораторії тракторів. Востаннє, коли ви знімали, вона ще працювала, був майстер, який за неї відповідав, наразі ця лабораторія здана. Маємо велику надію, що такого самого зразка нашої влади не буде на вході нашого училища", - говорить викладач загальнотехнічних дисциплін Олександр Штейншнайдер.

Профтехучилище №6 цього року мало б відзначити 65 річчя. Це - єдиний заклад у Білозерці та сусідніх територіальних громадах, який готує фахівців для галузі сільського господарства, говорить директор Олександр Кедровський.

"На цей час настрій не дуже добрий, тому що всі не розуміють, як буде далі, скільки ще ми пропрацюємо, тому що однозначно відповіді, чи буде цей рік повним, також немає. Обіцянки обіцянками, але наскільки вони будуть правдивими, ми не знаємо. Деякі викладачі вже звільнені з роботи, частина переведені на посади обслуговуючого персоналу, але на цей час тримаємо оборону", - розказав Кедровський.

Херсон студенти
Суспільне. Херсон

Андрію – 18, він - другокурсник із села Новочорномор'я. Пішов слідами батька та хоче довчитися, говорить хлопець.

"Я цю спеціальність обрав, бо мені вона подобається. В мене батько - тракторист, родичі майже всі також трактористи, тому і вирішив обрати цю професію, а зварювальник, бо подобається варити", - каже Андрій.

Сьогодні в цьому навчальному закладі навчаються 98 студентів, говорить Олександр Кедровський.

"Перед початком навчального року отримали замовлення великого виробника – агрофірми "Радгосп "Білозерський" на трактористів, слюсарів, зварювальників. Але буду змушений їм повідомити не дуже втішну новину про те, що, можливо, ще цей рік ми їм дамо робітників на практику і на роботу, а вже з наступного такої можливості у нас і у них не буде. Ми повернули документи дітям, звісно, нам було для себе цікаво дізнатися, куди вони підуть. Частина дітей, десь 30% залишилися вдома, вони не пішли навчатися, частина пішли отримувати професію в межах міста Херсон, тобто далеко вони не поїхали, відповідно, вони змінили професію і чи буде з нього спеціаліст за тією професію, яку він обрав не в силу своїх здібностей, а в силу обставин, тому що аналогічних професій, за якими готуємо ми у Херсоні, немає, це питання", - розказав директор профтехучилища.

Директор агрофірми Юрій Попутько Суспільному сказав, що у них є потреба у спеціалістах, яких готує це ПТУ, студенти проходять у них практику, є можливість і працевлаштування.

Що відомо:

  • Представники Білозерського профтехучилища №6 19 серпня вийшли під стіни Херсонської облдержадміністрації. За словами учасників акції, вони протестували проти ліквідації навчального закладу. Тоді до мітингувальників вийшли депутати обласної ради.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

На початок