У Сумах за європейські кошти модернізували дві школи, ремонт у третій завершують

У Сумах за європейські кошти модернізували дві школи, ремонт у третій завершують

У Сумах за європейські кошти модернізували дві школи, ремонт у третій завершують
. Суспільне Суми

За проєктом Євросоюзу "Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми" відремонтували дві школи, у третій роботи мають завершити до кінця вересня. Вартість усіх робіт понад 1 млн 600 тис. євро. З яких 30% – гроші сумської громади.

Проєкт розпочали у 2018 році, а будувати – у серпні 2020. Модернізували три школи: сьому, дев’яту та двадцяту. У сьомій школі утеплили центральний корпус, де навчаються старші класи, зробили фасад, замінили вікна та двері.

У Сумах за європейські гроші модернізували дві школи, ремонт у третій завершують
Суспільне Суми

"І обов’язкові додаткові заходи такі як блискавкозахист, вимощення, встановлення протипожежних сходів, зведення пандусу для доступності маломобільних груп населення. З 2019 роком ми можемо порівняти, то у нас зменшилась сума, яку ми на опалення, наприклад, виплачували, приблизно на 72 тис. грн", – розповідає директорка школи №7 Олександра Деменко.

Також тут облаштували індивідуальний теплопункт.

"Температура повинна бути в утепленій частині школи стабільною – 20 градусів, скрізь однаковою у всіх кімнатах. Тоді ми тільки отримаємо цю економію. Коли частину будівлі утеплили й поставили ці регулятори, вона стала споживати, згідно з показниками лічильників, на понад 20% менше енергії", – розповідає технічний експерт проєкту Андрій Удовик.

У 20-тій школі змонтували систему освітлення: у половині будівлі замінили дроти та встановили майже 1300 енергоощадних світильників.

Дев’яту школу ще ремонтують.

У Сумах за європейські гроші модернізували дві школи, ремонт у третій завершують
Суспільне Суми

Тут замінили вентиляцію та вікна. Утеплили покрівлю, стіни та цоколь будівлі. Зараз утеплюють покрівлю старшої школи та фарбують фасад.

"Будівля була складною для виконання. Згідно з технологією проводилось очищення фасаду, після очищення виявили, що фасад кривий і його треба вирівнювати. Не можна наклеїти на криву поверхню технологічну мінеральну вату, тому виникли й додаткові роботи. Тинькували всі поверхні всіх фасадів. При утепленні покрівлі не обійшлося теж без різних казусів. На частині будівлі замість вказаного у проєктній документації утеплювача, по факту ми бачили пісок, на частині будівлі керамзит з піском, а на частині будівлі – солому. Відповідно усе демонтували, витратили багато часу і утеплили всі дахи школи мінеральною ватою", – розповідає технічний експерт проєкту.

Вартість модернізації трьох шкіл – понад 1 млн 600 тис. євро. З яких 70% – грантові гроші, решта – сумської громади.

"Нині підрядним організаціям не доплатили 10% від загальної вартості грантового проєкту, бо проходять відповідні технічні експертизи, енергетичний і фінансовий аудит. В умовах договору із підрядниками, це все вказано. Після цих процедур, решта суми буде перерахована", – говорить в.о. сумського міського голови Михайло Бондаренко.

"Після заміни вікон на пластикові, стало тепліше. Але зараз ремонт і утеплюють школу, тому на уроках буває шумно. Сьогодні на двох перших уроках зовсім не було чутно вчителя і нам треба було самим опрацьовувати конспект та таке інше", – говорить школярка Ліза Бугайова.

У Сумах за європейські гроші модернізували дві школи, ремонт у третій завершують
Суспільне Суми

За словами голови спілки енергетичного сервісу України Олександра Бойка, енергетично модернізувати заклади освіти треба комплексно, а не точково.

"У Курському мікрорайоні немає лічильників ні в кого. Все тепло, яке не отримає школа, отримає населення у своїх платіжках. Зробити одну школу чи одну лікарню і хвалитися, що ми це зробили, коли там ніхто не проводив енергетичний аудит після проведених робіт. Якщо тільки систему освітлення модернізували в школі, то це значить не зробили нічого. Аналогічно, якщо замінили вікна, поміняли теплопункт, а при цьому не утеплили горище, не утеплили підвал, і не зробили утеплення самої будівлі за технологічним планом – це теж практично нічого не зробив. І все це доводиться тільки тоді, коли це обстежується реально", – говорить експерт.

На початок