Е-лікарняні: посадовиця озвучила терміни, коли вони можуть запрацювати на Рівненщині

Е-лікарняні: посадовиця озвучила терміни, коли вони можуть запрацювати на Рівненщині

До 1 жовтня перехід на електронні лікарняні у медичних закладах Рівненщини повинен завершитися. Про це на брифінгу у середу, 8 вересня, повідомила начальниця управління меддопомоги обласного департаменту охорони здоров’я Олена Гандзюк. Раніше йшлося про термін до першого вересня.

У квітні 2021 року у частини медзакладів області закінчилися бланки для листків непрацездатності. Замість них пацієнтам видавали довідки. Е-лікарняні, які повинні були прийти на зміну паперовим, почали видавати пацієнтам у червні 2021 року.

До впровадження таких електронних документів долучилося 30 медичних закладів первинної, вторинної та третинної ланок у Рівненському, Вараському та Сарненському районах. За словами Олени Гандзюк, ще 11 закладів області не перейшли на е-лікарняні, а Міністерство охорони здоров'я подовжило кінцевий термін до 1 жовтня.

"Це не означає, що ми з 1 жовтня вводимо е-лікарняні. Хоча, найближчим часом, якщо немає об'єктивної причини в плані відсутності технічних можливостей ввести Е-лікарняні – ми жовтня не чекаємо, ми їх вводимо. Тобто до 1 жовтня цей процес має бути стовідсотково завершений", – розповіла чиновниця.

Також вона додала, що для пацієнта алгоритм дії у медзакладі при отриманні вже електронного лікарняного не змінюється.

"Перший крок – при скаргах звернутися до лікаря. Лікар вносить ваші дані, захворювання, він вносить дані про роботодавця. Роботодавцю треба обов'язково повідомити про те, що ви знаходитеся вдома на листку непрацездатності. Роботодавець, заходячи на портал, бачить інформацію про відкритий електронний лікарняний і вже потім Фондом соцстрахування, згідно з чинним законодавством, відбуваються виплати", – повідомила начальниця управління меддопомоги обласного департаменту охорони здоров’я.

Олена Гандзюк додала, що напередодні провели розмову із представниками тих медзакладів, де систему е-лікарняних ще не запровадили та попросили їх пришвидшити цей процес.

Що відомо

  • Цільову модель формування та видачі електронних лікарняних запровадили 4 червня. про це повідомляють на сайті МОЗ України.
  • Загалом по Україні участь у пілотному проєкті щодо видачі електронних лікарняних листів взяли 200 закладів, з них 30 – у Рівненській області.
  • Інформацію про сформований листок непрацездатності пацієнти зможуть перевірити в особистих кабінетах, використовуючи вебпортал Електронних послуг Пенсійного фонду України.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок