На Франківщині відновлять австро-угорську оборонну споруду часів Першої світової війни

На Франківщині відновлять австро-угорську оборонну споруду часів Першої світової війни

На Франківщині відновлять австро-угорську оборонну споруду часів Першої світової війни
. Суспільне Карпати

Жителі села Богрівка Солотвинської громади, що на Івано-Франківщині, мають намір відновити австро-угорську оборонну лінію, яка збереглася тут з часів Першої світової війни. Реконструкцію розпочнуть з найбільшого ДОТа. Як розповів Суспільному голова громади Манолій Піцуряк, вартість робіт становить 317 тис. грн. Проєкт фінансується з державного та місцевого бюджетів.

Село Богрівка повністю відбудували сто років тому. В роки Першої світової війни населеного пункту тут не було, розповідає кореспондентці Суспільного співавторка проєкту Ксенія Данилюк, яка вивчала історію села, розпитуючи старожилів.

Село Богрівка повністю відбудували сто років тому
Село Богрівка повністю відбудували сто років тому. Суспільне Карпати

Людей із Богрівки у 1916 році виселили у сусіднє село Рівня, яке розташоване за горою. Хати, які були у селі, — розібрали. Протягом наступних двох років тут пролягав фронт Першої світової війни.

У селі збереглося дев’ять ДОТів
У селі збереглися дев’ять ДОТів. Суспільне Карпати

З тих часів у Богрівці залишилися бетонні ДОТиДовгочасна вогнева точка, також зустрічається довготривала оборонна точка, скорочено: ДОТ — залізобетонна фортифікаційна споруда для прикриття артилерійської зброї та для довготривалої оборони., які розкидані по селу і видніються поміж хат, розповідає Ксенія Данилюк.

"На той час у селі залишилися тільки вісім хат, які слугували аптекою, госпіталем та кухнею австрійським воїнам", — розповідає Ксенія Данилюк.

Солотвинська громада планує зберегти ці фортифікаційні споруди
Солотвинська громада планує зберегти ці фортифікаційні споруди. Суспільне Карпати

Два роки австро-угорська армія тримала тут оборону. За цей час бійці збудували бетонно-металеву оборонну лінію. У селі збереглося дев’ять ДОТів. Ще два розташовані на території сусіднього села Кривець.

Солотвинська громада планує зберегти ці фортифікаційні споруди. За проєктом реконструкція повинна розпочатися з найбільшого триповерхового ДОТа, який називається "паламент" — за написом на споруді.

За проєктом реконструкція повинна розпочатися з найбільшого триповерхового ДОТа
За проєктом реконструкція повинна розпочатися з найбільшого триповерхового ДОТа. Суспільне Карпати

Розташований він на висоті 700 м над рівнем моря. Зараз до нього веде тільки лісова стежка.

"Хочемо зробити низку таких заходів, які б унеможливили подальше руйнування цього ДОТа, і якомога більше зробити для того, щоб зберегти його автентичний вигляд. Великий масив роботи буде пов'язаний з відновленням окопів. Ми плануємо відновити два зигзагоподібні ареали. Такі окопи рятували бійців від прямого влучення осколків під час обстрілів", — розповідає директор комунального підприємства "Пам'ять" Василь Тимків.

Окрім того, проєкт передбачає відновлення перекриття між другим та третім поверхом у ДОТі "паламент". Також автори проєкту планують відтворити тут військову локацію з муляжів зброї та манекенів солдатів.

Окрім того, проєкт передбачає відновлення перекриття між другим та третім поверхом у ДОТі "паламент"
Окрім того, проєкт передбачає відновлення перекриття між другим та третім поверхом у ДОТі "паламент". Суспільне Карпати

"Якраз із другого поверху стріляли вояки лежачи. І ще є третій поверх, де розташовані вже менші амбразури-бійниці, з яких було видно Маняву, Солотвин, Кричку, Яблуньку. Тобто видимість з цього ДОТа була на шість сіл", — розповідає Ксенія Данилюк.

Вартість проєкту з відновлення триповерхового ДОТа складає 317 тис. грн. З них 250 тис. грн надає держава, решта — Солотвинська громада. Завершити всі роботи, за словами голови громади Манолія Піцуряка, селищна рада планує до кінця цього року.

"Ідея виникла ще в минулі роки. Громада в нас невелика. Наш бюджет — 192 млн грн, з них 160 млн займає освіта. Але всі проєкти будемо співфінансувати", — каже Манолій Піцуряк.

У селі Богрівка є й інші пам’ятки часів Першої світової війни. Це — дзвіниця, яку збудували із залишків недогорілої церкви, постраждалої від обстрілу. Також — цвинтар Першої світової війни, де перепоховані військові австро-угорської армії.

Дзвіниця у селі Богрівка, яку збудували із залишків недогорілої церкви, постраждалої від обстрілу
Дзвіниця у селі Богрівка, яку збудували із залишків недогорілої церкви, постраждалої від обстрілу. Суспільне Карпати

"У 1927 році польський уряд заплатив громаді та зобов'язав їх зібрати прах останків вояків по селу і перепоховати їх тут, у цих могилах", — каже Ксенія Данилюк.

За її словами, відновлення ДОТу "паламент" – це перший крок до зеленого туризму, який ініціатори проєкту планують розвивати в Богрівці.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок