У школах Рівненщини дітей вчитимуть надавати домедичну допомогу. З кого почнуть та що покажуть

У школах Рівненщини дітей вчитимуть надавати домедичну допомогу. З кого почнуть та що покажуть

У школах Рівненщини дітей вчитимуть надавати домедичну допомогу. З кого почнуть та що покажуть
. скрін з відео "Рівне-ТАКМЕД"

У школах Рівненщини навчатимуть, як правильно надавати домедичну допомогу при втраті свідомості, укусі змії, інтенсивній кровотечі та призупиненні серцевої діяльності. Про це Суспільному повідомила ініціаторка проєкту "Міфи домедичної допомоги" Тетяна Воронцова.

Проєкт "Міфи домедичної допомоги" у цьому навчальному році планують впровадити в усіх школах Рівненщини.

Його ініціаторка Тетяна Воронцова каже, що дітей з допомогою спеціальних відеосюжетів навчатимуть передусім як правильно допомагати людині, поки до неї їде "швидка".

"Ми взяли десять сюжетів. Найбільш часто зустрічні ситуації: від судомного нападу, від втрати свідомості, подавилася людина, до зупинки серцевої діяльності, користування зовнішнім дефібрилятором, укусу змії, порізу, де є кровотеча. Тобто, основні невідкладні стани й ці відео займають одну, півтори, дві хвилини максимум", – коментує голова ГО "Рівне-Такмед" Тетяна Воронцова.

У рамках проєкту в школах Рівного та області розвісять інформаційні плакати. Проведуть також спеціалізовані заняття за участі сертифікованих фахівців.

"В даній ситуації знань і вмінь вже мало. Це мають бути навички, це має бути відпрацьований алгоритм, коли людина, дитина, не задумуючись, крок за кроком надає допомогу і вона знає, що робити в першу чергу, в другу, в третю. Обласна рада буде сприяти, щоб цей проєкт розповсюдився на всі школи нашої області, яких 586. Ми надіємося, що плакатів вистачить", – зазначає депутатка Рівненської облради Світлана Богатирчук-Кривко.

Начальник управління освіти Рівного Богдан Турович зауважив, що з 2019-го року у всіх рівненських школах запровадили гурток "Вмій врятувати життя".

"У нас є предмет "Основи здоров'я", то в рамках викладання цих предметів ми можемо залучати спеціалістів, які будуть навчені. Так само – залучати представників, які вже сертифіковані й знають, як проводити ці навчання, як його на практиці показати і як зацікавити дітей, щоб потім можна було використати ці знання", – пояснює Богдан Турович.

Пілотні курси домедичної допомоги проведуть 11-го вересня у НВК №12 та школі-ліцеї №2 в Рівному. Школярі, які виявлять бажання пройти повний навчальний курс, зможуть безплатно отримати спеціалізований сертифікат.

"Для наших підлітків, дітей 12-17 років вже з вересня можна отримати міжнародний сертифікат по домедичній допомозі від Європейської ради реанімації. Це той сертифікат, який вимагається працедавцями в усій Європі від працівників, які дійсно контактують багато з іншими людьми. Є можливість безплатного навчання, буде така можливість у наших рівненських дітей", – додала Тетяна Воронцова.

Ініціаторка проєкту "Міфи домедичної допомоги" також зазначила, що на однойменному YouTube-каналі можна докладніше дізнатися, як надати правильну невідкладну допомогу. Проєкт вони реалізують у рамках конкурсу соціальних ідей у Рівненській області за підтримки проєкту "Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості (SC3)", що співфінансується Європейським Союзом та Британською Радою в Україні.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок