Баштанні на Херсонщині: чому занизька ціна на гуртовому ринку

Баштанні на Херсонщині: чому занизька ціна на гуртовому ринку

Баштанні на Херсонщині: чому занизька ціна на гуртовому ринку
. Фото: Еріка Авдєєва/Суспільне.Херсон

50 копійок гурт, гривня - у роздріб. На Херсонщині за стільки продають кавуни. Чи влаштовує ця ціна покупців та тих, хто виростив баштанні, дізнавалося Суспільне.

Траса Херсон - Скадовськ, ринок біля села Михайлівка. З 8.00 і до пізнього вечора тут працює Тетяна Конькова. Її родина займається вирощуванням і реалізацією кавуна.

"Кавуни по 50 копійок гуртом. У роздріб 1 гривню просять, дині - 3 гурт і 5 роздріб. Хочу сказати, що люди роблять як прокляті і стоять. Ви бачите, ходять, питають, брати не хочуть. Що таке 50 копійок? Загнати фуру -це копійок 20-30 віддати людям, які цей кавун скатують і решта лишається тобі. Скільки сюди вкладено труда, скільки люди пересівали, скільки грошей, а тепер я не знаю, як зиму жити, як дітей одягати", - каже Тетяна Конькова.

Ціна на кавуни
Фото: Суспільне Херсон

Жінка говорить, що кавун беруть неохоче навіть за безцінь:

"Погано беруть, спитають і підуть. Мій батько за три дні, що тут стоїть, продав тільки 1 машину. Буває таке, що вивезли, простояли день, другий, на третій можуть дома їсти качки, свині".

Сергій Чорний теж продає кавуни. Вирощуванням ягоди чоловік займається 12 років. Говорить, цей рік - збитковий.

"На цей момент збиток великий, а ціна 50-60 копійок. Ціни взагалі немає. Це задарма. Навантажити їх - половина суми йде від ціни", - говорить Сергій Чорний.

Ціна на кавуни
Фото: Еріка Авдєєва/Суспільне.Херсон

Ігор Овочук приїхав з Чернівців. Говорить, кавуни фурами купує тут кілька років.

"Купую кавун "Продюсер". Шукав тут, здають по 40 копійок. Я поїхав у сусіднє село Новомиколаївка, там люди вже настільки в паніці, що до мене телефонує людина, каже, що у неї 6 га, дайте мені 15 тисяч і заберіть 6 га кавунів. Щоб ви розуміли, це чистими людині залишається 3 тисячі, бо треба дати вантажникам, 4 тисячі - за вантаження. Я забираю поле за 15 тисяч. Мені просто шкода людини, бо лише оренда полів 3,5 тисячі грн, а людина заробить 3 тисячі. У нас гуртова ціна 2,5 -3 грн, якщо на ринку – 5 грн, у магазині - 10-12 грн. у Чернівцях", - говорить Ігор Овочук.

У Херсоні на ринках кавун коштує у середньому 3 гривні за кілограм.

"6 – 7 кавунів, буває, за день продаємо. Купують дуже погано. Що раніше, коли 8, 5 гривень був, що зараз, коли 3 гривні. Слаба торгівля", - каже Алекбер Рашитов.

Чому виникла проблема з реалізацією кавунів, Суспільному пояснила виконувачка обов'язків директора департаменту розвитку сільського господарства та зрошення облдержадміністрації Маргарита Степанова:

"У зв’язку з тим, що було посіяно кавун у відкритий грунт на 2 тижні пізніше, на два тижні пізніше він був і зібраний. На сьогодні така спекотна погода не дає йому повністю мати достойний якісний показник, бо він починає горіти на сонці. Зараз його швидко збирають, щоб можна було реалізувати. Кількість валового збору збільшена удвічі, тому виникає питання про ринок реалізації".

Маргарита Степанова додає, що змінилась і традиція споживання кавуна, зараз його не купують для довготривалого зберігання.

На початок