Україна здобула дві медалі в кульовій стрільбі на старті восьмого дня Паралімпіади-2020

Україна здобула дві медалі в кульовій стрільбі на старті восьмого дня Паралімпіади-2020

Україна здобула дві медалі в кульовій стрільбі на старті восьмого дня Паралімпіади-2020
. ISSF

Уже 69 медалей в України в Токіо-2020.

Кульова стрільба на Паралімпійських іграх-2020 продовжилася у восьмий день змагань двома фіналами з пневматичної гвинтівки з 10 метрів (положення лежачи). За один змагальний день пройшли кваліфікації та фінали. І в обох видах програми (два різні класи) українські спортсмени підіймалися на подіум.

Особливість кульової стрільбі з пневматичної гвинтівки полягає у тому, що змагання проходять без розподілу на статі: одночасно змагаються і чоловіки, і жінки.

Читайте також: Медальний залік Паралімпіади-2020 після сьомого дня змагань: Україна втрималася у топ-5

Першу медаль для України виборола 21-річна Ірина Щетнік - вона змагалася у класі SH1. Ірина стала єдиною з трьох українців, хто подолав кваліфікацію (показала там третій результат).

І в фіналі вона змогла залишитися у трійці найкращих. Упродовж перших серій пострілів Ірина трималася лідеркою, тоді опустилася на третє-четверте місце, але у вирішальних двох пострілах зуміла повернутися на "бронзову позицію". Уже коли в змаганнях залишилося три спортсмени, Ірина вибула - і здобула "бронзу".

А долю "золота" вирішила 0.1 бала на дистанції в 24 постріли. Німкеня Наташа Гілтроп перемогла корейця Джінхо Парка та стала паралімпійською чемпіонкою (клас SH1).

У наступному фіналі змагався Василь Ковальчук - та ж дисципліна, але клас SH2. 48-річний Ковальчук виграв дві останні Паралімпіади саме у цій дисципліні, тож був одним із фаворитів на медаль.

У кваліфікації він показав другий результат, у фіналі провів не найкращу першу серію, але після чого зміг швидко піднятися у трійку лідерів і поступово закріпився на другому місці. Лідер змагань - серб Драган Рістіч - не робив помилок, тож підібратися до нього було фактично неможливо.

Але Ковальчук впевнено залишився у змаганні до великого фіналу, здобувши "срібло". Для нього - це третя медаль в кар'єрі на Паралімпіаді та перше "срібло".

Читайте також: Дворазовий паралімпійський чемпіон Ковальчук зупинився за крок до п'єдесталу в кульовій стрільбі

Які це медалі для України

Стрільці здобули 68-у та 69-у медаль для України на Паралімпіаді-2020. Тепер в України 15 золотих, 34 срібні та 20 бронзових нагород.

За кількістю медалей Україна четверта, а в медальному заліку - п'ята.

Хто такі Ірина Щетнік та Василь Ковальчук

  • Ірина Щетнік - 21-річна спортсменка, клас SH1, представляє Одеську область. У Токіо-2020 здобула дві "бронзи", змагатиметься ще у двох дисциплінах.
  • Василь Ковальчук - 48-річний спортсмен, клас SH2, представляє Одеську область (народився у Черкасах). Це перша медаль для нього у Токіо та третя в кар'єрі.
На початок