В Україні заснували премію імені літературознавця Михайла Слабошпицького

В Україні заснували премію імені літературознавця Михайла Слабошпицького

В Україні заснували премію імені літературознавця Михайла Слабошпицького
. Фото Світлани Короненко

Національна спілка письменників України разом з родиною відомого письменника та літературознавця Михайла Слабошпицького оприлюднили інформацію про заснування премії його імені під час ювілейного вечора до 75-ліття від дня народження публіциста. Про це повідомляється на сайті спілки.

Всеукраїнська літературна премія заснована з метою пошанування Михайла Слабошпицького, популяризації його творчої спадщини та стимулювання учасників літературного процесу. Її перше присудження відбудеться 28 липня 2022 року. Конкурс на здобуття Премії оголошується з 1 березня, а твори прийматимуть до 15 червня.

За премію будуть змагатися художньо-біографічна/мемуарна проза, опублікована протягом останніх 3-х років перед присудженням нагороди.

До участі в конкурсі допускаються книги, які обстоюють гуманістичні загальнолюдські й національні цінності, не відзначені іншими преміями, але з числа тих, які здобули високу оцінку літературної критики, громадськості, читачів. Мова творів – українська.

Лауреатові Премії вручається диплом, нагрудний знак і грошова винагорода в сумі 25 тис. грн. Диплом підписують голова Національної спілки письменників України та голова журі.

Що відомо

  • Уночі 30 травня помер український літературознавець, публіцист, письменник родом із Черкащини Михайло Слабошпицький.
  • Михайло Слабошпицький народився 28 липня 1946 року в селі Мар'янівка на Шполянщині.
  • Член Національної спілки письменників України, автор різножанрових книг, серед яких — казки, твори для дітей, документалістика, публіцистика, біографічна проза, літературні портрети.
  • Лауреат літературних премій. Виконавчий директор Ліги українських меценатів, один із засновників міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика та головний редактор видавництва "Ярославів Вал".
  • Син — кіносценарист і режисер Мирослав Слабошпицький, донька — журналістка Іванна Слабошпицька.
На початок