30-річчя Незалежності України. Як це було

30-річчя Незалежності України. Як це було

Оновлено
30-річчя Незалежності України. Як це було
. День Незалежності, Київ, 24 серпня 2021 року. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

24 серпня Україна відзначила 30-річчя Незалежності. У 1991 році у цей день Верховна рада ухвалила Акт проголошення незалежності України, "за" тоді проголосували 346 депутатів. По всій країні відбулась низка заходів, об'єднаних гаслом "Ти у мене єдина". Уперше з 2019 року в Києві пройшов військовий парад, з авіашоу та за участі собак прикордонників. В Одесі ж відбулось урочисте проходження бойових кораблів.

Кореспонденти Суспільного стежили за святкуванням у Києві та регіонах. Усі події ми зібрали у великий текстовий онлайн. Дивіться також наш фоторепортаж з Дня незалежності.

Дівчина тримає прапорець під час військогово параду на Майдані, 24 серпня 2021
Дівчина тримає прапорець під час військогово параду на Майдані, 24 серпня 2021. фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

23:50 Концерт завершився фейерверком. Це перший з 2014 року салют до Дня незалежності. Ми ж завершуємо текстовий онлайн. Дякуємо, що були із нами, вітаємо із Днем незалежності! Усі останні новини читайте тут. Також підписуйтесь на наш Telegram.

21:00 У Києві почався святковий концерт до Дня незалежності. У шоу візьмуть участь понад 30 виконавців, артисти опери та балету, а також симфонічний оркестр. Дивіться наживо.

20:30 Люди збираються на святковий концерт на НСК "Олімпійському" в Києві. Якщо ви не потрапили на концерт – дивіться його на каналі "Суспільне Культура" в Youtube о 21:00.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

19:30 Поліція повідомила, що лише в Києві участь у святкових дійствах взяли близько 100 тисяч громадян. Загалом у державі відбулося майже 400 масових заходів, приурочених 30-річчю Незалежності.

18:40 На НСК "Олімпійський" у Києві готуються до святкового концерту. Зараз репетирує Святослав Вакарчук, повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Музичний перформанс об'єднає пісні, які стали музичною спадщиною минулих поколінь, і хіти майбутнього. Це буде символізувати культуру нашої незалежності. Це буде відбуватися на найтехнологічнішій сцені країни", – розповіли в Офісі президента, коментуючи святковий концерт.

НСК "Олімпійський", де має відбутись святковий концерт
НСК "Олімпійський", де має відбутись святковий концерт. Фото: Ліля Гончарук / Суспільне

18:15 Людину, яка облила зеленкою Порошенка, затримали. Як повідомили Суспільному в поліції, "вирішується питання щодо відкриття кримінального провадження".

18:10 У Чернігові відкрили "гарматну алею", також там відбулась виставка військової техніки. Більше про святкування читайте тут.

18:00 У зоні ООС українські військові запустили в бік окупованих територій синьо-жовті прапори.

17:50

У Маріїнському парку люди досі не можуть потрапити на концерт Бочеллі.

Люди прийшли до Маріїнського парку, де має відбутись концерт Андреа Бочеллі, але пускають не всіх
Люди прийшли до Маріїнського парку, де має відбутись концерт Андреа Бочеллі, але пускають не всіх. Фото: Дарина Коваль / Суспільне

17:10

П'ятого президента України Петра Порошенка біля метро Хрещатик облили зеленкою, передає кореспондент Суспільного.

17:00

Із Днем незалежності Україну привітав держсекретар Ентоні Блінкен, зазначивши, що США підтримують Україну надалі зокрема щодо вступу в НАТО: "Ми переконані, що демократична, процвітаюча та безпечна Україна в інтересах не тільки народу України, а й Сполучених Штатів та міжнародної спільноти. Ми продовжуватимемо підтримувати вас у ваших зусиллях щодо досягнення євроатлантичних прагнень, відновлення та забезпечення міжнародно визнаних кордонів України та захисту від агресії Росії".

Він наголосив, що зусилля України у впровадженні реформ є ключовими для досягнення цих цілей.

16:50

На концерт Андреа Бочеллі пускають не всіх охочих. Жителька Києва Оксана розповіла Суспільному, що наразі в Маріїнському парку, де має відбутись концерт, правоохоронці та військові пропускають гостей лише за спецперепустками: "Коли я запитала керівника стражі, на вході, чому не пускають, сказали, – "но это же концерт для первых лиц государства", а вы ждите. Вони кажуть що існують якісь спецперепустки, в паперовому вигляді, він дуже схожий на шкільний табель, не дуже креативно виглядають, але хто їх видавав і що це таке невідомо. Сказали – чекайте, у нас є вказівка стояти а ви чекайте, можливо буде інша вказівка, зняти це оцеплення і ви зможете зайти".

Читайте також: Концерт Бочеллі у Києві: анімовані картини Марчука, українські артистки та скандал навколо локації

16:40

Журналіст Суспільного поговорив із білорусами, які вийшли на Марш захисників. Як зазначила одна з учасниць колони, Катерина, на Марш вийшли білоруси, для яких "українці є прикладом".

Фото: Нікіта Галка / Суспільне
У Києві проходить Марш захисників України

16:20

Виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс привітав Україну із Днем неазалежності: "Вітаю Україну з відзначенням 30 років незалежної держави - досягнення справді вражають, незважаючи на безліч перешкод. Для мене честь бути в Києві і брати участь у сьогоднішніх урочистостях. Європі потрібна вільна, демократична та суверенна Україна".

А прем’єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте привітала Україну з Днем незалежності, написавши твіт українською мовою. МЗС Естонії та МЗС Латвії також привітали Україну.

16:15 Київська поліція почала провадження щодо пошкодження флагштока біля будівлі Київської міської державної адміністрації. Близько 13-ї години поблизу КМДА невідомий облив себе та флагшток фарбою.

Жінка змиває фарбу біла КМДА, фото: Нацполіція
Жінка змиває фарбу біла КМДА, фото: Нацполіція
Читайте також: День незалежності України: 7 історичних фактів до 30 річниці

16:05 Білоруське видання "Єврорадіо" повідомляє, що на Марші захисників також є колона білорусів.

Читайте також: Підняття прапора та посадовці у вишиванках. Як країни вітають Україну з Днем Незалежності

15:50 На Кіровоградщині відкрили пам’ятний знак, присвячений військовим. Стелу, яка є емблемою 34 батальйону територіальної оборони, виготовив учасник антитерористичної операції, доброволець Ігор Погрібний.

15:30 Поліція Києва повідомила, що під час урочистостей у центрі міста 25-річний чоловік облив себе невідомою речовиною та підпалив. Лікарі надали йому медичну допомогу та госпіталізували до лікарні. Про мотиви самопідпалу наразі невідомо, Суспільне зверлося до поліції.

15:08

На Марші захисників запалили фаєри. Учасники ходи прямують Хрещатиком на Майдан.

На Марші захисників запалили фаєри
Фото: Суспільне

15:05

Рада в першому читанні ухвалила проєкт про державний герб. Ідеться про "великий" герб, малий – це тризуб.

Рада попередньо ухвалила "великий" герб України. До цього часу його не було, був тільки "малий" – тризуб
Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн. Суспільне
Читайте та дивіться також: "Той день, коли". НАШІ 30 – документальний серіал до 30-ліття Незалежності

14:55

Тим часом у Києві проходить річковий парад катерів. Уперше за роки незалежності України Дніпрі поблизу Київського річкового вокзалу проходить демонстрація спільних дій сил сектора безпеки і оборони держави. Участь взяли близько 20 катерів Військово-морських сил Збройних сил України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції і Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

14:42

Марш захисників у Києві дістався Бесарабської площі.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Ліля Гончарук, Суспільне
Читайте також: Як зустрічали Незалежність України у Харкові 30 років тому: спогади учасників
Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Ліля Гончарук, Суспільне

14:39

У Львові пройшов Марш нескорених. Ходою учасники пройшли від Личаківського цвинтаря до Меморіалу Героїв Небесної Сотні. Цьогоріч, за інформацією поліції діалогу, долучилося близько 3 сотень людей.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Суспільне Львів

14:34

Рада розпочала позачергове засідання. В залі зареєструвався 271 депутат, спікер парламенту Дмитро Разумков оголосив сесію відкритою.

14:30

На Тернопільщині у Заліщиках провели благодійний марафон, присвячений 30-річчю Незалежності України. Співорганізаторка та волонтерка Марина Іванська розповіла, що марафон присвятили 30-річчю Незалежності України. Усі вилучені кошти підуть на оплату навчання, гуртків, уроків іноземної мови, спортивних секцій, проведення різних заходів та екскурсій для дітей-сиріт, напівсиріт та дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Марина Іванська

14:27

Співголова депутатської фракції "Опозиційна платформа - За життя" Юрій Бойко розповів Суспільному про власні асоціації з Днем Незалежності: "Для нас день Незалежності асоціюється, що ми, як нація, люди вільні, завжди хотіли бути незалежними від будь-якого впливу. І дуже великі в нас очікування, аби цей День Незалежності став дійсно днем нашої Незалежності. І наша країна була незалежною. Тому, це і свято, це і надія, це і якісь очікування. От все разом, для мене це свято".

14:21

У Дніпрі на площі біля облдержадміністрації зібралися представники 86 громад. Влаштували святковий ярмарок та концерт. На площі біля ОДА проводять майстер-класи, продають власні вироби та смаколики.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Дніпропетровська облдержадміністрація

Українські захисники пройшли ходою від Алеї Героїв до Музею АТО. Ветерани, військові, волонтери пронесли центром Дніпра величезний синьо-жовтий стяг.

14:17

Організатори Маршу захисників-2021 заявили Суспільному, що на події присутні близько 30 тисяч людей. Всього сформовано 63 колони. Першими йдуть родичі загиблих у російсько-українській війні, потім родичі Героїв Небесної Сотні, поранені медики, потім йдуть представники всіх областей, громадські активісти, волонтери.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Після завершення Маршу всіх бажаючих запрошують до Михайлівського собору, до стіни з портретами Героїв Небесної Сотні та загиблих військових.

14:13

Верховна рада закрила урочисте засідання. Депутати пішли на святкову фотосесію. Позачергове засідання де розглядатимуть законопроєкт щодо великого Державного герба відбудеться пізніше.

14:10

Марш захисників у Києві розпочався. Колони рушили бульваром Шевченка.

Марш захисників у Києві
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

14:00

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що президент Франції Емманюель Макрон відвідає Україну до кінця цього року. Про це очільник МЗС заявив на брифінгу за підсумками зустрічі з головою МЗС Франції Жаном-Ївом Ле Дріаном.

Кулеба також додав, що на зустрічі дипломати обговорювали питання відновлення зустрічей у "нормандському" форматі.

"Ми єдині спільні в думці, що "нормандський" формат має працювати і ми чекаємо від нього більшрї динаміки, та це залежить від Росії. Ми готові до проведення зустрічі міністрів в такому форматі, сподіваюся що Лавров підійде відповідально до цієї зустрічі", — додав Кулеба.

13:50

У Києві розпочинається Марш захисників. Колона ветеранів рушить від парку ім. Тараса Шевченка через бульвар Шевченка і Бессарабську площу, пройде Хрещатиком до Майдану Незалежності.

13:45

У Раді виступив депутат Верховної ради 1 скликання, дипломат Володимир Крижанівський. Він заявив, що на урочистості на честь 30-ї річниці Незалежності не запросили жодного з тих, голосував за "Акт проголошення Незалежності" у 1991 році.

"Шановний пане президент, я думаю, ви будете засмучені і ваші гості також, що жодного з тих, хто проголосував 24 серпня не буде на прийнятті на честь річниці. Проте я думаю, що це хлопці і дівчата з вашого офісу вирішили послугуватися приказкою моєї мами "І без Гриця вода освятиться". Я думаю, що це останній раз, коли вони роблять щось, не порадившись з вами. Дехто говорить, що незалежність впала нам з неба - це зовсім не так. Коли ми чуємо заклик "Слава Україні", ми завжди відгукуємося "Героям Слава", але це слава тим, хто спонукав нас проголосувати 24 серпня", — заявив Крижанівський.

13:27

Як повідомила Суспільному заступниця голови фракції "Слуги народу" Євгенія Кравчук, ухвалити законопроєкт про великий Державний Герб слід було б 25 років тому.

"Взагалі це вимоги Конституції. Коли ми робимо свою роботу, виконуємо те, що прописано в Конституції - це викликає здивування. Це потрібно було зробити ще 25 років тому, коли Конституція приймалася. Дуже довго ці дискусії тривали, але я вважаю, що треба прийняти таке державницьке рішення і проголосувати", — заявила нардепка.

Кравчук додала, що цього разу проєкт будуть голосувати в першому читанні: "Навряд чи зараз буде 300 голосів в залі, щоб в цілому проголосувати. Правда не знаю, чи можна якісь правки графічні вносити в проєкті другого читання. Але зараз я думаю ми це зробимо, символічно, в День Незалежності. В 30 років Незалежності треба зробити собі, українцям, Конституції, державі, такий подарунок і затвердити новий герб".

13:20

У Раді почалося урочисте засідання на якому присутній Володимир Зеленський. З трибуни парламенту президент попросив підтримати Леоніда Кравчука, який мав представляти проект великого герба, "бо це була його мрія", але не зміг через стан здоров'я.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Скріншот, Суспільне

Про поганий стан здоров'я Леоніда Кравчука стало відомо ще наприкінці червня. Тоді він пропустив урочисте засідання Верховної ради з нагоди 25 річниці Дня Конституції через поганий стан здоров'я. Як повідомила речниця Леоніда Кравчука Оксана Сибірцева, стан здоров‘я Леоніда Кравчука не дозволяє працювати та відвідувати будь-які заходи. Крім того, лікарі заборонили йому будь-які навантаження.

13:15

Національне антикорупційне бюро опублікувало привітання з Днем Незалежності і підбило символічні підсумки роботи. Зокрема у Бюро повідомили, що за шість років роботи відомства на них "близько 20 разів вчинялися спроби у той чи інший спосіб змінити законодавство, аби похитнути його незалежність".

"Протягом останніх років антикорупційній реформі завдано болючих ударів. НАБУ позбавили права подавати позови про визнання незаконних угод недійсними, норми про е-декларування і незаконне збагачення визнані неконституційними, як і, власне, деякі положення закону "Про НАБУ", — йдеться у повідомленні.

13:13 Роботу всіх станцій метро у столиці відновили.

13:07

Святковий концерт до Дня Незалежності, який відбудеться на НСК "Олімпійський" у Києві 24 серпня о 19:00, будуть транслювати з використанням штучного інтелекту. Про це повідомила режисерка перфомансу Катя Царик.

"Кожен номер буде перетікати з пісні в пісню через саунддизайн, всередині якого для телеглядачів буде звучати голос диктора, він буде відкривати історію пісні або артиста, який знаходиться зараз на сцені, для чого і кому присвячений цей номер. Хоча, мені здається, як тільки образ з'явиться на екранах, всім стане все зрозуміло ", — розповіла режисерка.

За її словами, під час трансляції використовуватимиться штучний інтелект для взаємодії об'єкта з графікою онлайн.

13:01

У Миколаєві у Каштановому сквері розпочався фестиваль "Фольк-толока 2021". До участі у заході залучили 120 творчих колективів зі всієї Миколаївської області та понад 1000 людей. "Фольк-толока" відбувається вже другий рік поспіль. Фестиваль приурочили до Дня Незалежності України.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне Миколаїв

12:58

В Одесі до 30-річчя незалежності України відбулася акція "Вишиванковий ланцюг". В Одну шеренгу вишикувалися мешканці та гості міста з різних областей України та навіть з інших країн.

До акції також доєднався український поет та громадський діяч Андрій Хаєцький. Зі сцени він зачитав вірш "Моя залежність і незалежність" та додав, що вважає День Незалежності найголовнішим українським святом.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне Одеса

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне Одеса

12:50

Першою 24 серпня у День незалежності у Херсоні народилась дівчинка. Мала з'явилася на світ у пологовому відділенні міської клінічної лікарні імені О.С. Лучанського о 9:35. Її вага 3 кг 450 г.

12:40

24 серпня Верховна рада збереться на позачергове засідання у зв'язку із розглядом законопроєкту про великий Державний Герб України. Парламентарі розглядатимуть проєкт закону №5712.

Як повідомив Суспільному нардеп Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність"), фракція "ЄС" не бачить у голосуванні за великий Державний Герб жодного сенсу.

"Це якась атака на тризуб святого Володимира. Той, який є сьогодні гербом українським. Так в Конституції є згадування про великий герб, але минуло 25 років і громадяни України, і весь світ звикли до нашого гербу. Це Тризуб і ми маємо їм пишатися. Тому що в світі майже немає таких простих і лаконічних, в той же час естетичних гербів. Він одночасно і стародавній, і відповідає сучасній естетиці. Тож, ми маємо цим пишатися і це берегти. А не вигадувати щось нове. Там, лев, козак - це все добре, але в нас є тризуб і тут нема чого додавати. Тому ми щодо цього рішення - проти", — зазначив Гончаренко.

12:25

Ще трохи яскравих кадрів з параду від нашої фотографки Єлизавети Серватинської.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Єлизавета Серватинська, Суспільне

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Єлизавета Серватинська, Суспільне

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Єлизавета Серватинська / Суспільне

12:21

Парад завершився музичним номером, але Суспільне продовжує збирати новини у текстовий онлайн на честь Дня Незалежності.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Суспільне, скріншот

12:18

У небі столиці синьо-жовтий стяг – символ незалежної України! Завершує парад група винищувачів Міг – 29 у супроводі багатоцільових винищувачів четвертого покоління Єврофайтер “Тайфун” Королівських повітряних сил Великої Британії.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Скріншот, Суспільне

12:13

В небі — багатоцільові вертольоти UH-60M “Чорний Яструб” Збройних Сил Словацької республіки. Цей двомоторний середній багатоцільовий вертоліт виробництва компанії “Sikorsky Aircraft” є найновішим зразком вертольотів сімейства Black Hawk.

Чорний яструб має низький рівень виявлення і видатні можливості польоту на малих висотах. Вертоліт спроможний витримувати влучення зі стрілецької зброї та більшості фугасних снарядів середнього калібру. Основним завданням вертольоту Black Hawk є перевезення військ та військових вантажів, але також можуть виконуватись завдання з медичної евакуації, пошуку та рятування, управління військами, озброєного супроводу та перевезення високопосадових осіб.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Скріншот, Суспільне

12:11

В небі над Хрещатиком – авіація країн-партнерів.

12:10

На параді — техніка Державної служби України з надзвичайних ситуацій. У складі колони спеціальні аварійно-рятувальні машини легкого та середнього типу на шасі Ford Ranger, Volkswagen Crafter, піротехнічні машини легкого типу “Козак ПМ-Л”, снігоболотоходи та пожежно-рятувальні автомобілі. Ця техніка перебуває в постійній готовності та залучається до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Скріншот, Суспільне

12:01

На головну вулицю країни виїхав зведений розвідувальний підрозділ, озброєний вітчизняними безпілотними авіаційними комплексами "ПД-2", "Лелека-100", "Фурія" та ударним безпілотним авіаційним комплексом “Байрактар”. Ця техніка виконує розвідувальні та ударні функції, здатні нести різне озброєння.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Скріншот, Суспільне

12:01

В Кіровоградській області встановили рекорд з наймасовішого виконання Гімну України. До проєкту “Наймасовіше онлайн-виконання державного Гімну України" долучилися 5366 жителів області з 49 громад, 275 людей з Кропивницького.

11:58

Виїхали самохідні вогневі установки “Бук-М1” і батарея тактичних зенітних ракетних комплексів 9К330 “Тор”.

Ці бойові машини застосовуються для захисту важливих державних, адміністративних і військових об'єктів, а також для боротьби з повітряними ворожими цілями.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Скріншот, Суспільне

11:50

На параді представлена реактивна система залпового вогню “Вільха”, на яку встановлено автоматизовану систему запуску реактивних снарядів. "Вільха" є вітчизняною модернізацією потужної 300-міліметровоїреактивної системи залпового вогню “Смерч". Площа ураження одним залпом складає до 70 гектарів.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Система "Вільха". Суспільне

11:44

На парад вийшла військова техніка, яка знаходиться на озброєнні Збройних Сил України.

11:42

Над Хрещатиком пролетів найбільший літак у світі – Ан-225 “Мрія”. На його рахунку більш ніж двісті сорок неперекритих світових рекордів! Літаком у повітрі керує екіпаж у складі льотчиків-випробувачів 1 класу Дмитра Антонова та Богдана Загорулько.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Скріншот, Суспільне

11:34

У Івано-Франківську військовослужбовці, резервісти та учасники російсько-української війни пройшли урочистим маршем до 30-ї річниці Незалежності України.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Суспільне

11:33

Розпочався проліт повітряної колони. У повітря піднялися броньовані штурмовики Су-25, важкий військово-транспортний літак Іл-76 у супроводі багатоцільових винищувачів Су-27, військово-транспортні літаки короткого злету та приземлення Ан-72 Національної гвардії України.

11:30

На Хрещатику виступив зведений оркестр Національної гвардії України. Музиканти виконали фінал дев’ятої симфонії Людвіга ван Бетховена “Ода Радості”.

11:23

На парад вийшов особовий склад підрозділів збройних сил країн-партнерів. Урочисте проходження розпочали військовослужбовці броньованого кавалерійського розвідувального полку 1-ї бронетанкової піхотної бригади Королівських збройних сил Великої Британії.

У параді також взяли участь підрозділ 2-ї піхотної бригади Західного командування Сил оборони Грузії, другий батальйон Королівської гвардії Данії, гвардійський батальйон Естонії, військові тренувальної місії Збройних сил Канади в Україні "Операція Юніфаєр", батальйон штабу Латвійських Національних Збройних Сил, рота почесної варти литовського батальйону імені Великого князя Гедиміна, група роти Почесної варти Національної Армії Республіки Молдова, військовослужбовці 30-ї гвардійської бригади імені Михайла Хороброго Румунії, елітні Сили спеціальних операцій Словаччини.

Крім того, були представлені військові сили Фінлядії, США, Польщі.

11:17

Хрещатиком кроують кінологічні підрозділи! На параді уперше за всю історію Незалежності представлені інструктори-кінологи зі своїми службовими собаками. Чотирилапі помічники пліч-о-пліч із військовими сил безпеки й оборони захищають незалежність на Сході країни та беруть участь у міжнародних миротворчих операціях.

11:15

На параді пройшов колоною підрозділ курсанток Військового інституту Національного університету імені Тараса Шевченка. Під час підготовки жінок до параду виник скандал. 1 липня пресслужба Міністерства оборони опублікувала низку фото, на яких курсантки Військового Інституту Київського національного університету готуються до участі у військовому параді до Дня незалежності України 24 серпня. Підготовку до маршу курсантки проходили у туфлях на високих підборах, які є частиною парадної жіночої військової уніформи.

Після розголосу в соцмережах взуття курсанткам замінили на зручні черевики.

11:13

У Рівному по 11 годині стартувала святкова хода до Дня Незалежності. Учасники йдуть від Свято-Покровського собору до майдану Незалежності. На цей час у центрі міста перекрили рух транспорту.

11:12

В Одесі розпочався військово-морський парад до 30-ї річниці Незалежності України.

11:11

З нагоди 30-річниці Незалежності України у Львові на Личаківському кладовищі вшанували пам’ять новітніх Героїв України. До могил Героїв Небесної Сотні та учасників АТО/ООС поклали квіти та лампадки. Також там відбувалася спільна молитва. Усі присутні виконали гімн України.

11:08

Хрещатиком йдуть колони барабанщиць.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Єлизавета Серватинська / Суспільне

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн. Єлизавета Серватинська, Суспільне

11:05

Парад розпочався. Першим іде зведений підрозділ із Державним Прапором України завдовжки 30 метрів, що уособлює 30-ти річний шлях Української незалежності.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Єлизавета Серватинська, Суспільне

10:55

На Хрещатику почався короткий перфоманс “Код ДНК”. Глядачам показали 10-хвилинний ролик про історію України та становлення української нації.

10:51

На Хрещатику також зібралися ветерани та учасники ООС.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Єлизавета Серватинська, Суспільне

10:50

Після церемонії вручення державних нагород, присутні вшанували пам'ять загиблих українських героїв хвилиною мовчання.

10:42

Співаку MONATIK Зеленський надав звання "Заслужений артист України".

10:40

Спостерігатися за парадом на Хрещатику зібралося понад тисячі людей.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Єлизавета Серватинська, Суспільне

10:33

На параді розпочалася урочиста церемонія вручення державних нагород.

10:30

Зеленський у своїй промові зазначив, що без чашечки львівської кави — ранок не такий бадьорий: "Без келиха одеського вина — вечір не такий приємний. А без чарочки домашньої наливки з будь-якого куточку України — день Незалежності не такий святковий".

Президент перерахував історичні та туристичні пам'ятки України. Він зазначив, що українці сильні разом, бо їх об'єднує Україна.

"Різні. Рівні. Рідні. Сильні. Вільні. Незалежні. Слава Україні!", — завершив свою промову президент.

10:30

Учасники 26-ї Української антарктичної експедиції привітали Україну з Днем Незалежності.

10:25

Зеленський продовжує свій виступ: "Ми починаємо процес повернення видатних українців, які жили для України, боролися за Україну, поховані не в Україні. Це гетьмани Української січі. Діячі часів УНР. Учасники визвольних змагань, діячі науки, культури і багато інших.

Ми будемо повертати не тільки своїх, ми будемо повертати своє. Це історичні і культурні цінності нашої держави, що перебувають за кордоном. Ми більше ніколи і нікому не подаруємо жоден камінчик нашої історії. Не дамо окуповувати жодну сторінку нашої історії. Анексувати наших письменників, наших науковців, наших спортсменів, наших героїв, які перемагали нацизм".

10:23

Кияни на Хрещатику спостерігають за парадом з вікон.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Роксолана Бичай, Суспільне

10:15

Зеленський заявив, що Україна буде відзначати День державності.

"Ми спадкоємці державності, яка існувала понад тисячу років тому. І ми починаємо відзначати день Української державності. Її точкою відліку ми вважаємо рік заснування Києва, столиці Київської Русі-України, яку недаремно називають містом де все починається. Тут починалося православ’я, тут взяла початок старослов’янська мова, правонаступницею якої є українська мова. Тут почалася і наша державність. Зародження нашої державності ми будемо відзначати в день розквіту нашої державності, у День Хрещення Київської Русі — України. І про це все я підписую сьогодні відповідний указ", — наголосив президент.

День Хрещення Київської Русі — України відзначається 28 липня.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Скріншот, Суспільне

10:10

Слово взяв Володимир Зеленський. Президент привітав всіх з цим великим і важливим днем.

"Сьогодні ми відзначаємо 30 річницю проголошення Незалежності. 30 Річницю її здобуття. А справедливіше, на мій погляд, сказати, 30 річниця відновлення Незалежності України. До 24 серпня 1991 року Україна відновила свою державність, а 24 серпня 2021 року Україна нарешті усвідомлює це. Наша історія, наша держава — унікальна. Нашій конституції — 25 років, але нашій конституції 311 років. Написана Пилипом Орликом. Вона нарешті вдома. І кожен може побачити її у Софійському Соборі, збудованому більше тисячі років тому", — заявив Зеленський.

10:08

На Майдані відбулася церемонія підняття Державного Прапора. Очолив прапороносну групу учасник бойових дій командир роти Почесної варти старший лейтенант Антон Слотвинський.

10:00

На Хрещатику розпочався військовий парад. До підготовки та проведення параду залучено 75 літальних апаратів та понад 400 одиниць озброєння й військової техніки. Суспільне транслює подію наживо.

09:51

У Рівному через зливу ледь не скасували "Забіг у вишиванках", який традиційно проходить у День Незалежності й участь у ньому беруть кілька сотень любителів бігу. Організатори залишали за собою право скасувати забіг в останню хвилину задля безпеки. Злива у Рівному тривала всю ніч і зранку дощ то слабшав, то знову посилювався.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
фото Артема Алексєєва

09:49

На урочистості прибув футболіст, колишній тренер збірної України Андрій Шевченко.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Роксолана Бичай, Суспільне

09:45

Останні приготування перед початком військового параду. Колони збираються і шикуються перед виходом.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Єлизавета Серватинська, Суспільне

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Єлизавета Серватинська, Суспільне

09:36

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що для нього День Незалежності означає "свободу".

"Пафосний чи не пафосний, мені подобається цей день. Для мене він означає свободу. Те, чим ми можемо пишатися", — додав міністр.

09:31

Киянин Дмитро каже, що прийшов на парад не вперше.

"Кілька років поспіль ходимо. Сьогодні 30 річниця і от вирішили з дітьми прийти, подивитися. Підтримую свою державу. Для нас це завжди приємно. Гарні враження", — поділився думками чоловік.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Андрій Стасюк, Суспільне

09:29

09:26

Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський розповів Суспільному, що зазвичай святкує цей день в сімейному колі. "Цей день для мене, звичайно, самий святковий день. Я думаю, як і для переважної більшості українців. Будемо сьогодні на концерті пазом з дружиною. Вчора були на концерті. Це особливе свято, бо я теж пам‘ятаю всі ці моменти, які передували 24 серпня 91-го року. Це було непросто. Було бажання піднесення, багато сподівань. І зрештою, я думаю, що всі ці 30 років, багато людей працювало над тим, що б ми мали оцю незалежність".

На питання чим він займався у 1991 році, Уруський відповів, що був офіцером радянської армії.

09:15

На вулиці Дерибасівській в Одесі стартував марш захисників та патріотів України. Учасники акції розгорнули стометровий прапор України, а потім від Дерибасівської покрокували вулицями Рішельєвська, Пантелеймонівська, Привокзальним провулком, Італійським бульваром, а далі Куліковим полем, вулицею Канатна, сквером Героїв Небесної сотні до пам'ятного каменю на місці, де стоятиме Меморіал воїнам Одеси.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Фото: Суспільне Одеса

09:14

На Хрещатику тривають останні приготування до святкового параду, людей пропускають через рамки металошукачів.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Єлизавета Серватинська, Суспільне

09:09

Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет розповів Суспільному, що вдягнув на урочистості офіційний костюм, але у нього є чотири вишиванки.

"Я сьогодні в офіційному. Вишиванка буде трохи пізніше. В мене їх чотири, — повідомив Шкарлет. — Свято Незалежності — це головне свято нашої держави. Утворення державності, утворення та походження українців та визнання всіх країн, тому звичайно святкуємо. В цей день зазвичай урочистості, тому святкування з колегами, зібрання урочисті. Це ж пафосний день".

09:03

З ювілеєм Незалежності Україну почали вітати керівники держустанов та урядовці. Зокрема, привітання опублікувала Служба безпеки України

Та Київська міська державна адміністрація.

08:42

Як передає кореспондентка Суспільного Роксолана Бичай, на вулиці Архітектора Городецького в Києві організували прохід для "віпів". Вулицю частково перекрито.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Вулиця Архітектора Городецького, Київ. Роксолана Бичай, Суспільне

08:30

Пошуковик Google опублікував святковий дудл до Дня Незалежності. На стартовій сторінці пошуковика можна побачити табличку у синьо-жовтих кольорах та зображення човна з українським гербом. Якщо натиснути — з'являється інформація про День Незалежності України.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
Суспільне, скріншот

08:15

Як передає кореспондент Суспільного Андрій Стасюк, на Хрещатику вже зібралися кілька сотень глядачів в очікуванні військового параду, який почнеться о 10:00.

Україна святкує 30-річчя Незалежності. Текстовий онлайн
На Хрещатику люди зранку очікують на військовий парад. Андрій Стасюк, Суспільне

08:11

Голова КНР Сі Цзіньпін привітав Володимира Зеленського з нагоди 30-річчя незалежності України. Він відзначив успіхи розвитку стратегічного партнерства між Китаєм та Україною, підкреслив велике значення відносин з Україною для Китаю.

"Напередодні відзначення українським народом 30-річчя незалежності України Голова КНР Сі Цзіньпін надіслав телеграму Президенту України Володимиру Зеленському та висловив щирі вітання", – йдеться у повідомленні посольства КНР в Україні, яке цитує агенція Укрінформ.

08:00

Доброго ранку! Вітаємо українців з Днем Незалежності!

Вже з 6-ї ранку через урочистості у Києві обмежили рух транспортних засобів та закрили станції метрополітену "Майдан Незалежності" і "Хрещатик". До 22:00 буде перекритий рух на вулицях: Хрещатик; Майдан Незалежності; Маршала Рибалка; В’ячеслава Чорновола; Площа Перемоги; Старовокзальна; Велика Васильківська; площа Льва Толстого; площа Бессарабська; Академіка Туполєва; Івана Федорова; Либідська площа; Європейська площа; Володимирський узвіз; Боричів узвіз; Набережно-Хрещатицька; Нижній Вал; Глибочицькій проїзд; Петрівська алея; Паркова дорога; Дніпровський спуск; Набережне шосе; Набережно-Хрещатицька; Богдана Хмельницького; Володимирська; Лева Толстого; Саксаганського.

Обмежений проїзд буде вулицями Жилянська, проспекті Перемоги, Антоновича.

До 16:00 буде частково обмежений рух на бульварі Шевченка в напрямку Хрещатика.

До завершення урочистостей будуть перекриті вулиці Трьохсвятительська, Європейська площа, Михайла Грушевського (до Кріпосного провулку), Майдан Незалежності (від вулиці Хрещатик до Костьольної), Михайлівська та Велика Житомирська, Стрілецька; Костьольна; Липська (від Грушевського до Інститутської), Інститутська (від Шовковичної до Ольгинської), Паркова дорога, Петровська алея та Дніпровській узвіз.

"Тимчасово закриють вхід і вихід зі станцій метрополітену "Майдан Незалежності" і "Хрещатик" на Алею Героїв Небесної Сотні до завершення урочистих заходів. Метрополітен продовжить свою роботу на 2:00", — повідомили у КМДА.

На початок