Спецслужби Російської Федерації намагалися завербувати військовослужбовця з Івано-Франківщини

Спецслужби Російської Федерації намагалися завербувати військовослужбовця з Івано-Франківщини

Спецслужби Російської Федерації намагалися завербувати військовослужбовця з Івано-Франківщини
. unsplash.com

Спецслужби Російської Федерації намагалися завербувати військовослужбовця з Івано-Франківщини. Контррозвідники Служби безпеки України отримали свідчення прикарпатця. Про це повідомили в пресслужбі управління СБУ в області.

Як повідомили у відомстві, влітку 2016 року спецслужби Російської Федерації затримали колишнього морського піхотинця Військово-Морських сил України на території тимчасово окупованого Криму.

"За надуманими звинуваченнями він провів півтора року в СІЗО Сімферополя. До ув’язненого застосовували психологічний тиск, побиття та тортури. Вирок суду за "злочин", який він не вчиняв, пообіцяли скасувати в обмін на згоду воювати проти України на боці фейкової "ДНР", — йдеться у повідомленні.

Український військовий відмовився від пропозиції. Після цього його разом з іншими засудженими українцями етапували на територію Російської Федерації.

"У виправній колонії № 14 міста Краснодар він став очевидцем того, як іншим ув’язненим громадянам України пропонували отримати громадянство країни-агресора. Згода автоматично означала зменшення терміну покарання та службу у складі незаконних збройних формувань — так званих "Л/ДНР", — повідомили в пресслужбі.

Український військовий повідомив працівникові Служби безпеки України, що упродовж п’яти років ув’язнення в Російській Федерації неодноразово отримував пропозиції співпраці від представників силових структур РФ.

"У колонії № 6 Північно-Кавказького федерального округу Росії він отримав від співробітників ФСБ пропозицію змінити, окрім громадянства, ще й віросповідання та вступити на службу в батальйон "імені Ахмата Кадирова", що входить до складу Нацгвардії РФ", — повідомили в СБУ.

Чоловікові вдалося повернутися додому завдяки клопотанню представників дипломатичного корпусу України.

Контррозвідка перевірила свідчення колишнього морпіха. Встановили, що він не вчинив державної зради та не дав згоди на співпрацю з Російською Федерацією.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок