"Зловив мурашки". Лідер фігурного катання України Шмуратко - про перші прокати перед початком сезону

"Зловив мурашки". Лідер фігурного катання України Шмуратко - про перші прокати перед початком сезону

Ексклюзивно
"Зловив мурашки". Лідер фігурного катання України Шмуратко - про перші прокати перед початком сезону
. УФФК

Іван Шмуратко поділився з Суспільне Спорт про підготовку до олімпійського сезону.

Українські фігуристи вперше представили програми олімпійського сезону 2021/22. У Києві відбулися контрольні прокати, де, зокрема, виступив лідер збірної в чоловічому одиночному катанні Іван Шмуратко.

Триразовий чемпіон України й учасник чемпіонатів світу та Європи обрав для нової короткої програми композицію Cinema Paradiso (Se) Джоша Ґробана та Nuvole Bianche Людовіко Ейнауді – для довільної.

Про створення нових постановок, підготовку до сезону та завдання на контрольні прокати Шмуратко розповів у коментарі Суспільне Спорт.

"Основною задачею було показати дві нові програми в полегшеному варіанті, відчути змагальний режим, атмосферу, – поділився Іван. – Дуже приємно було знову бути одному на льоду. Міжсезоння проходило то тяжко, то важче. У спорті бувають спади, і іноді психологічно буває складно".

Впродовж підготовки, за словами Шмуратка, завданням було "максимально вивчати нового, закріпляти те, що є, та накатувати програми красиво, душевно й технічно. Хочеться нереальні програми показати і технічно, і хореографічно, і емоційно, щоб це було щось космічне".

Над короткою програмою з фігуристом працював чемпіон Європи 1993 року й тренер Дмитро Дмитренко. А довільну ставив із Олексієм Олійником – чемпіоном України сезону 2015/16 у танцях на льоду в парі з Валерією Гайструк.

"Олексій дуже заряджений. Видно за багато кілометрів, що від нього прям іде емоційний заряд. Дуже подобається з ним працювати. Сподіваюся, будемо з ним продовжувати й виводити на максимум цю програму".

За словами Шмуратка, на контрольних прокатах він "виконав далеко не свій технічний максимум".

"Але в довільній програмі я зловив мурашки".

Крім підготовки до Олімпійських ігор, Шмуратко також планує в цьому сезоні продовжити висвітлювати свій вид спорту на YouTube. Минулого сезону він разом із іншим фігуристом Андрієм Кокурою запустили перший українськомовний подкаст про фігурне катання The Scores Please і тепер готуються відновити записи.

"Пів року не виходило [цим зайнятися]. Зараз уже домовилися про колаборації, є багато ідей. Хочемо давати емоційний заряд та розповідати про те, що в нас у спорті коїться. І щоб контент був максимально якісним і людям подобалося".

Що відомо

  • На чемпіонаті світу-2021 Іван Шмуратко завоював для України олімпійську квоту в чоловічому одиночному катанні.
  • Ще одну ліцензію збірна має в танцях на льоду: її заробили Олександра Назарова та Максим Нікітін.
  • Останній шанс завоювати квоти в жіночому одиночному катанні та спортивних парах Україна має на турнірі Nebelhorn Trophy в німецькому Оберстдорфі, що відбудеться 21-25 вересня.
  • Сезон фігурного катання вже розпочався. Перші змагання за участю українських фігуристів тривають у французькому Куршевелі – перший юніорський етап Гран-прі (18-21 серпня). Україну представляють Ліка Бондар і Артем Коваль (танці), Вадим Новіков (хлопці) та Анастасія Фомченкова (дівчата).
На початок